ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BERD şi Eiffel Investment Group, finanţare de 24,4 milioane de euro pentru INVL Renewable Energy Fund I

05 August 2024   |   BizLawyer

Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în România de către INVL Renewable Energy Fund I.

 
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Eiffel Investment Group vor oferi o finanţare de 24,4 milioane de euro către INVL Renewable Energy Fund I, un fond care investeşte în proiecte de energie regenerabilă gestionat de INVL Asset Management, conform unui comunicat de presă.

Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în România de către INVL Renewable Energy Fund I.

BERD şi Fondul de Investiţii în Infrastructura Energetică al Eiffel Investment Group din Paris vor acorda finanţarea în părţi egale de câte 12,2 milioane de euro fiecare către compania INVL Renewable Energy Fund I din România.


"Apreciem foarte mult încrederea şi recunoaşterea pe care ni le-au arătat BERD şi Eiffel Investment Group. Finanţarea nu doar că ne permite să accelerăm construcţia centralelor solare aflate deja în curs de dezvoltare în România, dar contribuie semnificativ şi la extinderea capacităţii de producţie a energiei regenerabile în România", a declarat Liudas Liutkevicius, managing partner la INVL Renewable Energy Fund I, citat în comunicat.

Proiectul centralei solare cu o capacitate de 60 MW din judeţul Dolj, România, este al doilea proiect al Fondului. Construcţia centralelor solare cu o capacitate de 51 MW în România se aşteaptă să fie finalizată până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.

Per total, Fondul investeşte în 8 parcuri solare în România, având o capacitate totală combinată de 451 MW.

Capacitatea totală a portofoliului de proiecte de energie regenerabilă al INVL Renewable Energy Fund I este de 483 MW. Pe lângă proiectele din România, Fondul dezvoltă parcuri solare cu o capacitate de peste 32 MW şi în Polonia. Se estimează că investiţiile în proiectele din România şi Polonia vor depăşi 330 milioane de euro. Construcţia tuturor parcurilor solare din aceste ţări ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul trimestrului al III-lea din 2026.

Potrivit unui comunicat separat al BERD, această finanţare face parte dintr-un pachet cu recurs limitat, destinat să stimuleze dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în ţară şi să sprijine România în atingerea obiectivelor sale ambiţioase în domeniul energiei regenerabile.

Beneficiarul finanţării este Danube Solar Five, un vehicul investiţional de tip special încorporat în România, deţinut de Fondul de Energie Regenerabilă INVL I din Lituania şi gestionat de UAB INVL Asset Management (INVL). INVL activează de peste trei decenii şi gestionează active de peste 2 miliarde euro, incluzând imobiliare, energie şi infrastructură în ţările baltice şi estul Europei.

Finanţarea băncii reprezintă jumătate dintr-o emisiune de obligaţiuni de 24,4 milioane euro pentru construirea centralelor de la Robăneşti şi Pieleşti, care vor avea o capacitate instalată totală de 60 MW. Co-finanţatorul Eiffel Investment Group, un fond de investiţii în infrastructura energetică din Paris şi partener existent al BERD, va furniza restul de 12,2 milioane euro.

Eiffel Investment Group este un administrator de investiţii care gestionează active de 6,4 miliarde euro. Sprijinit de grupul Impala, fondat de antreprenorul Jacques Veyrat, Eiffel Investment Group deţine o expertiză solidă în industrie, în special în tranziţia energetică, dar şi în domeniul ştiinţelor vieţii, sectorul agroalimentar şi digital.

În calitate de membru al Uniunii Europene (UE), România s-a angajat să implementeze cel de-al Patrulea Pachet Energetic al UE, "Energie curată pentru toţi europenii". Acesta are ca scop modernizarea pieţei de energie electrică a UE, sporind flexibilitatea acesteia şi capacitatea de a integra o cantitate mai mare de energie regenerabilă. Recent, România a îmbunătăţit semnificativ cadrul de reglementare intern pentru sursele regenerabile, începând cu liberalizarea completă a pieţei locale de energie de la 1 ianuarie 2021.

Ambiţia crescândă a României în acest domeniu se bazează pe angajamentele la nivelul UE prevăzute în planul Fit for 55 şi REPowerEU pentru a creşte producţia de energie regenerabilă până în 2030. În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 până la un ambiţios 36,2% în 2030, adăugând 11,9 GW capacităţi regenerabile noi, precizează BERD.

Până în prezent, majoritatea investiţiilor în regiune au fost realizate de producători independenţi de energie care de obicei deţin proiectele pe toată durata ciclului lor de viaţă. Deşi investitorii instituţionali sunt, de asemenea, interesaţi să deţină aceste active, capacitatea lor de a suporta riscurile iniţiale de construcţie şi dezvoltare este adeseori limitată. Facilităţile de finanţare punte pentru construcţie cu recurs limitat (CBF) sunt structuri de finanţare inovatoare care permit dezvoltatorilor să gestioneze acest risc, a explicat instituţia financiară internaţională.

"Deşi aceste facilităţi sunt acum o practică comună în Europa de Vest, până în prezent a fost finanţată doar o singură facilitate de construcţie de acest tip în România. Implicarea BERD în acest segment asigură un exemplu pe piaţă pe care alţi investitori să îl poată urma", a precizat Grzegorz Zielinski, şeful Departamentului de Energie pentru Europa al BERD, potrivit comunicatului citat.

BERD este un partener de lungă durată al României şi până în prezent a investit aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în această ţară.

INVL Renewable Energy Fund I a fost înfiinţat pe 20 iulie 2021 de către INVL Asset Management, specializat în gestionarea activelor alternative, ca un sub-fond pentru investitori informaţi. Fondul investeşte în proiecte de energie regenerabilă aflate în stadii incipiente şi medii (energie solară şi eoliană), incluzând construcţia de noi centrale electrice, dezvoltarea şi/sau achiziţionarea infrastructurii necesare pentru operarea centralelor şi managementul eficient al centralelor existente în Uniunea Europeană şi în statele membre ale Spaţiului Economic European.

INVL Asset Management face parte din Invalda INVL, principalul grup de management al activelor din statele baltice.

Invalda INVL este principalul grup de management al activelor din statele baltice, având un istoric de peste 30 de ani. Companiile din cadrul grupului gestionează active în valoare de 1 miliard de euro, acoperind multiple clase de active, inclusiv capital privat, păduri şi terenuri agricole, energie regenerabilă, imobiliare, precum şi datorii private. Domeniul de activitate al grupului include, de asemenea, servicii de family office în Lituania, Letonia şi Estonia, gestionarea fondurilor de pensii în Letonia şi investiţii în fonduri globale de terţă parte.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 430 / 8596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...