
BERD şi Eiffel Investment Group, finanţare de 24,4 milioane de euro pentru INVL Renewable Energy Fund I
05 August 2024
BizLawyerFondurile vor fi utilizate pentru construcţia unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în România de către INVL Renewable Energy Fund I.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Eiffel Investment Group vor oferi o finanţare de 24,4 milioane de euro către INVL Renewable Energy Fund I, un fond care investeşte în proiecte de energie regenerabilă gestionat de INVL Asset Management, conform unui comunicat de presă.
Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în România de către INVL Renewable Energy Fund I.
BERD şi Fondul de Investiţii în Infrastructura Energetică al Eiffel Investment Group din Paris vor acorda finanţarea în părţi egale de câte 12,2 milioane de euro fiecare către compania INVL Renewable Energy Fund I din România.
Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în România de către INVL Renewable Energy Fund I.
BERD şi Fondul de Investiţii în Infrastructura Energetică al Eiffel Investment Group din Paris vor acorda finanţarea în părţi egale de câte 12,2 milioane de euro fiecare către compania INVL Renewable Energy Fund I din România.
"Apreciem foarte mult încrederea şi recunoaşterea pe care ni le-au arătat BERD şi Eiffel Investment Group. Finanţarea nu doar că ne permite să accelerăm construcţia centralelor solare aflate deja în curs de dezvoltare în România, dar contribuie semnificativ şi la extinderea capacităţii de producţie a energiei regenerabile în România", a declarat Liudas Liutkevicius, managing partner la INVL Renewable Energy Fund I, citat în comunicat.
Proiectul centralei solare cu o capacitate de 60 MW din judeţul Dolj, România, este al doilea proiect al Fondului. Construcţia centralelor solare cu o capacitate de 51 MW în România se aşteaptă să fie finalizată până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.
Per total, Fondul investeşte în 8 parcuri solare în România, având o capacitate totală combinată de 451 MW.
Capacitatea totală a portofoliului de proiecte de energie regenerabilă al INVL Renewable Energy Fund I este de 483 MW. Pe lângă proiectele din România, Fondul dezvoltă parcuri solare cu o capacitate de peste 32 MW şi în Polonia. Se estimează că investiţiile în proiectele din România şi Polonia vor depăşi 330 milioane de euro. Construcţia tuturor parcurilor solare din aceste ţări ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul trimestrului al III-lea din 2026.
Potrivit unui comunicat separat al BERD, această finanţare face parte dintr-un pachet cu recurs limitat, destinat să stimuleze dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în ţară şi să sprijine România în atingerea obiectivelor sale ambiţioase în domeniul energiei regenerabile.
Beneficiarul finanţării este Danube Solar Five, un vehicul investiţional de tip special încorporat în România, deţinut de Fondul de Energie Regenerabilă INVL I din Lituania şi gestionat de UAB INVL Asset Management (INVL). INVL activează de peste trei decenii şi gestionează active de peste 2 miliarde euro, incluzând imobiliare, energie şi infrastructură în ţările baltice şi estul Europei.
Finanţarea băncii reprezintă jumătate dintr-o emisiune de obligaţiuni de 24,4 milioane euro pentru construirea centralelor de la Robăneşti şi Pieleşti, care vor avea o capacitate instalată totală de 60 MW. Co-finanţatorul Eiffel Investment Group, un fond de investiţii în infrastructura energetică din Paris şi partener existent al BERD, va furniza restul de 12,2 milioane euro.
Eiffel Investment Group este un administrator de investiţii care gestionează active de 6,4 miliarde euro. Sprijinit de grupul Impala, fondat de antreprenorul Jacques Veyrat, Eiffel Investment Group deţine o expertiză solidă în industrie, în special în tranziţia energetică, dar şi în domeniul ştiinţelor vieţii, sectorul agroalimentar şi digital.
În calitate de membru al Uniunii Europene (UE), România s-a angajat să implementeze cel de-al Patrulea Pachet Energetic al UE, "Energie curată pentru toţi europenii". Acesta are ca scop modernizarea pieţei de energie electrică a UE, sporind flexibilitatea acesteia şi capacitatea de a integra o cantitate mai mare de energie regenerabilă. Recent, România a îmbunătăţit semnificativ cadrul de reglementare intern pentru sursele regenerabile, începând cu liberalizarea completă a pieţei locale de energie de la 1 ianuarie 2021.
Ambiţia crescândă a României în acest domeniu se bazează pe angajamentele la nivelul UE prevăzute în planul Fit for 55 şi REPowerEU pentru a creşte producţia de energie regenerabilă până în 2030. În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 până la un ambiţios 36,2% în 2030, adăugând 11,9 GW capacităţi regenerabile noi, precizează BERD.
Până în prezent, majoritatea investiţiilor în regiune au fost realizate de producători independenţi de energie care de obicei deţin proiectele pe toată durata ciclului lor de viaţă. Deşi investitorii instituţionali sunt, de asemenea, interesaţi să deţină aceste active, capacitatea lor de a suporta riscurile iniţiale de construcţie şi dezvoltare este adeseori limitată. Facilităţile de finanţare punte pentru construcţie cu recurs limitat (CBF) sunt structuri de finanţare inovatoare care permit dezvoltatorilor să gestioneze acest risc, a explicat instituţia financiară internaţională.
"Deşi aceste facilităţi sunt acum o practică comună în Europa de Vest, până în prezent a fost finanţată doar o singură facilitate de construcţie de acest tip în România. Implicarea BERD în acest segment asigură un exemplu pe piaţă pe care alţi investitori să îl poată urma", a precizat Grzegorz Zielinski, şeful Departamentului de Energie pentru Europa al BERD, potrivit comunicatului citat.
BERD este un partener de lungă durată al României şi până în prezent a investit aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în această ţară.
INVL Renewable Energy Fund I a fost înfiinţat pe 20 iulie 2021 de către INVL Asset Management, specializat în gestionarea activelor alternative, ca un sub-fond pentru investitori informaţi. Fondul investeşte în proiecte de energie regenerabilă aflate în stadii incipiente şi medii (energie solară şi eoliană), incluzând construcţia de noi centrale electrice, dezvoltarea şi/sau achiziţionarea infrastructurii necesare pentru operarea centralelor şi managementul eficient al centralelor existente în Uniunea Europeană şi în statele membre ale Spaţiului Economic European.
INVL Asset Management face parte din Invalda INVL, principalul grup de management al activelor din statele baltice.
Invalda INVL este principalul grup de management al activelor din statele baltice, având un istoric de peste 30 de ani. Companiile din cadrul grupului gestionează active în valoare de 1 miliard de euro, acoperind multiple clase de active, inclusiv capital privat, păduri şi terenuri agricole, energie regenerabilă, imobiliare, precum şi datorii private. Domeniul de activitate al grupului include, de asemenea, servicii de family office în Lituania, Letonia şi Estonia, gestionarea fondurilor de pensii în Letonia şi investiţii în fonduri globale de terţă parte.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 625 / 8791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...