
CITR explică de ce a fost descalificată Tabogo Property, companie deținută de Michael Topolinski, în licitațiile pentru terenul fabricii ‘Tutunul românesc’
24 Mai 2022
BizLawyerReamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii "Tutunul românesc", în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.
În urma publicării articolului prin care anunțam că Tabogo Property, companie deținută de Michael Topolinski, contestă a treia licitaţie pentru Fabrica de țigări Belvedere câștigată de SIF Banat-Crișana pentru 33,59 milioane euro, CITR ne-a transmis un punct de vedere, cu precizări pentru corecta informare a publicului.
Reamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii ‘Tutunul românesc’, în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.
Conform unui comunicat, CITR a tranzacţionat miercuri terenul aferent fostei fabrici "Tutunul românesc" situat în bulevardul Regiei nr. 2, în suprafaţă de 62.491 mp pentru suma de 33.595.000 euro însemnând 100% din valoarea de piaţă.
Reamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii ‘Tutunul românesc’, în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.
Conform unui comunicat, CITR a tranzacţionat miercuri terenul aferent fostei fabrici "Tutunul românesc" situat în bulevardul Regiei nr. 2, în suprafaţă de 62.491 mp pentru suma de 33.595.000 euro însemnând 100% din valoarea de piaţă.
Proprietatea se află în patrimoniul societăţii Interagro SA, societate aflată în reorganizare. Metoda de valorificare aprobată de creditori a fost licitaţie publică cu strigare, cu preţ în urcare.
În urma publicării acestui articol, Tabogo Property, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, a anunțat săptămâna trecută că a depus la București o contestație împotriva licitației adjudecate de SIF Banat-Crișana pentru Fabrica de țigări Belvedere, la suma de 33,59 milioane de euro.
Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR.
În acest context, CITR revine azi cu următoarele precizări:
1. „Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare.”
În legătură cu această afirmație, CITR precizează:
Tabogo Property a fost descalificat la prima licitație din data de 06.03.2020. A contestat în instanță descalificarea pentru această licitație din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secția a VII – a Civila și 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanța a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunțată de Curtea de Apel București) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime.
Acestea au fost:
• Lipsa plății garanției de participare la licitație,
• Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,
• Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,
• Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului.
Pentru a justifica lipsa garanției, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor și conform regulamentului nu trebuie să achite garanție. Ambele instanțe au stabilit că acesta trebuia să achite garanția neavând calitatea de a prelua activul în contul creanței, activul fiind garantat în favoarea First Bank.
La cea de a doua licitație care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo s-a înscris în aceleași condiții ca la prima licitație. A fost descalificată pentru: lipsa achitării garanției de participare și nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.
Prin urmare pentru a doua licitație litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 - vizează cel puțin aceeași chestiune principala a lipsei garanției de participare și aceleași argumente invocate de Tabogo Properties și astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluționată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitații, la data de 18 mai 2022.
Și în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plății garanției de participare si neîndeplinirea condițiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat conform sentinței sus-amintite din primul dosar.
2. „Sunt surprins că CITR a organizat o licitație de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni și jumătate, în contextul în care a doua licitație pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înșelăciune alături de Ioan Nicolae și un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară.”
În legătură cu această afirmație, CITR precizează următoarele:
Interagro SA – în calitatea de persoana juridica - a fost condamnata pentru evaziune fiscala și nu pentru înșelăciune. În acest moment nu există sechestru DNA asupra loturilor din Regie. A existat un sechestru înscris greșit de Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) după soluționarea definitivă a procesului penal, dar în urma constatării erorii, acesta a fost înlăturat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2663 / 8791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...