ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE: Declaraţii de cheltuieli prin POIM 2014-2020 pentru rambursarea a 373 mil. E de către Comisia Europeană

05 Februarie 2021   |   Agerpres

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor de infrastructură mare, derulate de beneficiarii POIM pentru perioada decembrie 2020 - februarie 2021.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis, vineri, Autorităţii de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 1,82 miliarde lei (aproximativ 373 milioane de euro), fiind a doua declaraţie ca valoare a POIM 2014-2020, informează instituţia într-un comunicat transmis AGERPRES.
 
Astfel, a fost transmisă o declaraţie de cheltuieli cu valoarea totală eligibilă de 1,38 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 283 milioane de euro (din care fonduri provenite din Fondul de Coeziune plătite în cuantum de 1,17 miliarde lei) şi o declaraţie de cheltuieli cu valoarea totală eligibilă de 440,9 milioane lei echivalentul a aproximativ 90 milioane euro (din care fonduri FEDR plătite în cuantum de 384,5 milioane de lei).
 
Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor de infrastructură mare, derulate de beneficiarii POIM pentru perioada decembrie 2020 - februarie 2021.
 
Potrivit sursei citate, cele mai semnificative rambursări au vizat infrastructura de transport, cu proiecte precum: Drumul expres Craiova-Piteşti - pentru care s-au rambursat aproximativ 625 milioane lei; reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul 2 km 614-Gurasada şi tronsonul 3 Gurasada-Simeria - pentru care s-au rambursat aproximativ 157 milioane lei; varianta de ocolire Bacău - cu o rambursare de 115 milioane de lei.
 
De asemenea, rambursări importante au fost operate pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, după cum urmează: proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanţa, în perioada 2014-2020, pentru care au fost rambursate aproape 33 milioane de lei; proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj în perioada 2014-2020, cu peste 22 milioane de lei rambursate; proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020, pentru care au fost rambursate peste 12 milioane de lei.
 
Ministerul de resort reaminteşte faptul că, în urma modificării Regulamentului CE 1303/2013, Comisia Europeană va aplica rata de cofinanţare de 100% pentru anul contabil curent.
 
În baza sumelor decontate beneficiarilor, Autoritatea de Management realizează declaraţii de cheltuieli pe care le transmite ulterior Autorităţii de Certificare şi Plată, din cadrul Ministerului Finanţelor, aceasta fiind o etapă importantă în finalizarea procesului de rambursare a banilor investiţi prin proiecte europene.
 
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel naţional în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele, având o alocare din fonduri UE de 8,64 miliarde euro.
 
Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României 3,02 miliarde de euro în actuala perioadă de programare pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, mediu, energie şi prevenirea riscurilor la standarde europene. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4711 / 8282
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
SARMIS Capital achiziționează pachetul majoritar al MG-Tec Industry. Fondul de investiții a fost asistat de avocații Reff & Asociații, vânzătorii au avut alături o echipă de la Bondoc & Asociații
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...