ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională

06 Septembrie 2021   |   Ștefania Enache

Oana a studiat la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” din Galați, un liceu cunoscut pentru rezultatele bune pe care le obțin elevii săi atât la olimpiade și concursuri, cât și după terminarea liceului.

 
 
Oana Alexandra Chivu face parte din generația tinerilor care au dat admitere la facultate în perioada în care pandemia atinsese un nivel maxim, iar lumea era supusă unor restricții majore pentru evitarea creșterii și mai mult a numărului celor infectați cu SARS CoV-2. A susținut examenul în 2020, iar pe lângă stresul firesc al unui astfel de concurs a trebuit să treacă și peste cel generat de condițiile speciale în care s-a desfăsurat admiterea. Cu toate acestea, a reușit să obțină un punctaj foarte bun, fiind admisă pe locul cinci. 

„Punctajul pe care l-am obținut la admitere a fost 81, un punctaj satisfăcător având în vedere atât dificultatea subiectelor, precum și discrepanța dintre punctajele anului 2020 și cele din anii trecuți. Punând deoparte aceste statistici, pentru mine a fost un punctaj care m-a ajutat să îmi îndeplinesc dorința de a intra la Facultatea de Drept, fapt care conta în principal. Faptul că am intrat printre primele persoane la această facultate nu mă diferențiază în realitate cu nimic de colegii mei, însă acest lucru mi-a dat mai multă încredere în mine și m-a motivat să mă autodepășesc constant”, menționează tânăra.


Abia după admitere a început cu adevărat greul, iar cel mai important obstacol pe care a trebuit să-l depășească a fost prima sesiune. Pentru un student care nu a participat fizic la cursuri nici măcar o oră, este foarte greu de intrat în atmosfera de examen și de depășit anumite bariere care apar inevitabil atunci când învățământul se desfășorară exclusiv online.

„Prima sesiune a fost ceva ce nu mai experimentasem până atunci, o adevărată provocare pentru mine. Am trecut prin mult stres și oboseală, însă am ajuns la finalul sesiunii fără restanțe, având de la rezultate foarte bune, la unele doar puțin peste trecere. Nu am fost dezamăgită de acele rezultate, știind că am varianta de a merge la mărire, unde nu contează neapărat modificarea rezultatului, ci studierea mai aprofundată a acelei materii pentru a nu rămâne cu lacune în anii următori. În sesiunile viitoare mi-am propus să preiau obiceiurile bune pe care le-am avut în prima sesiune, cele care m-au ajutat să mă concentrez mai mult, să învăț eficient, dar și să învăț din greșelile mele, cele care mi-au îngreunat parcursul”, precizează Oana.

Referindu-se la experiența sa de student, tânăra face trimitere la condițiile speciale în care s-a derulat primul său an de studiu. „Luând în considerare situația epidemiologică și faptul că nu am fost niciodată fizic la facultate, nu pot afirma că experiența studenției este așa cum mi-am imaginat sau mi-am dorit. Cu toate acestea, am găsit modalități prin care să trăiesc viața de student, în complexitatea sa socială și academică, cât de plăcut posibil, cunoscându-mi o parte din colegi și petrecând timp cu aceștia și fizic. Experiența unei pandemii nu este, însă, deloc ușoară, din cauza acestui fapt, trecerea de la liceu la facultate fiind una destul de bruscă. Am avut numeroase momente, mai ales în primul semestru, în care schimbarea de mediu mi se părea ciudată, fapt ce mă determina să-mi doresc să mă întorc în cadrul care îmi era familiar. Cu timpul m-am obișnuit și m-am adaptat, dându-mi seama că schimbările nu reprezintă un factor negativ, ci îmi oferă o deschidere spre noi oportunități”, povestește studenta.





„E important să rămâi focusat pe tine și pe scopul pe care îl ai”

Oana a visat de mică să dezvolte o carieră în domeniul juridic. A renunțat pentru un timp la acest vis și a optat pentru profilul real (matematică-informatică, intensiv informatică), atunci când a ales liceul pe care să-l urmeze. La finalul clasei a XI-a și-a dat seama că își dorește să urmeze Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, așa că a decis să se pregătească pentru admitere. „Am decis să fiu sinceră cu mine și să urmez un drum pe care îl doresc cu adevărat. Pregătirile pentru admitere le-am început în clasa a XII-a ”, își amintește tânăra.

Oana a studiat la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” din Galați, un liceu cunoscut pentru rezultatele bune pe care le obțin elevii săi atât la olimpiade și concursuri, cât și după terminarea liceului.

„Strictețea și rigurozitatea profesorilor de aici m-au pregătit, fără doar și poate, pentru cerințele Facultății de Drept, chiar remarcând o dinamică asemănătoare a celei din liceu cu cea din facultate. Cu toate acestea, liceul pentru mine a însemnat mult mai mult, mai ales în plan social și emoțional. Am rămas cu amintiri unice, cu prieteni pe viață, mi-am format personalitatea și, cu ajutorul liceului, am trecut prin adolescență în cel mai frumos mod posibil. Faptul că am încercat să mă implic în activități diverse m-a ajutat să învăț multe lucruri, să îmi dezvolt gândirea și să evoluez în plan personal. Așadar, sunt foarte mulțumită de experiența liceului și, nu de puține ori, mă gândesc la aceasta”, povestește studenta.

Ea are și un sfat pentru cei care iau în calcul admiterea la o facultate de drept, îndemnându-i să fie atenți la rezolvare, să se folosească atât de logică, cât și de intuiție în rezolvarea subiectelor. „După intrarea la facultatea, cred că cele mai importante sfaturi pentru o persoană ar fi acelea de a avea încredere în capacitatea și inteligența sa, în puterea sa de muncă, de a nu se desconsidera sau de a-i cataloga pe cei din jurul său superiori sieși. Este foarte important să rămâi focusat atât pe tine, cât și pe scopul pe care îl ai, pe ceea ce vrei să realizezi”, nuanțează tânăra.

Având în vedere că abia încheie anul întâi de facultate, Oana nu a avut ocazia, până acum, de a efectua un stagiu de practică la o casă de avocatură. O astfel de experiență face parte din planurile sale imediate. Totuși, spune că are o anumită părere despre cum e profesia de avocat și abia așteaptă să o compare cu ceea ce va experimenta.

În ceea ce privește o decizie luată în legătură cu viitoarea profesie, tânăra consideră că este prea timpuriu să se pronunțe, în condițiile în care nu a descoperit toate ramurile Dreptului sau toate materiile care pot fi studiate.

„Să fiu complet sinceră, sunt nespus de curioasă în privința Dreptului penal, urmând să fac o comparație între această ramură și cele descoperite în primul an de studiu. Din punctul în care mă aflu în parcurgerea facultății, mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Cu toate acestea, avocatura mi se pare că are ceva aparte, că îmbină mai mult viața socială cu cea profesională. Din nou, consider că este devreme să iau o decizie și îmi mențin, în continuare, opțiunile deschise, ca, pe măsură ce învăț mai multe, să iau o decizie. În prezent, cel mai mult mă atrage cursul de civil, atât din punctul de vedere al materiei, cât și, în principal, al modului în care profesorul îl ține. În opinia mea, civilul este până acum cea mai antrenantă materie, cea care îți încearcă cel mai mult cunoștințele pe care le dobândești, provocându-te să ai o gândire logică și etapizată, fapt generat și de dificultatea sa. Cu siguranță, un plus al cursului îl reprezintă și modul în care se desfășoară, explicațiile de mare ajutor care ne sunt oferite, precum și atmosfera generală caldă și prietenoasă”, menționează Oana.

În contextul actual, nici varianta studiului în străinătate nu se află printre opțiunile tinerei studente. Este mulțumită cu ceea ce îi oferă o facultate din țară, prin urmare nu crede că va lua în calcul să plece în afara țării.


Oana o are ca model în viață pe nașa sa, judecător de profesie

Alegerea studierii unei facultăți cu profil juridic nu a fost chiar o întâmplare, având în vedere că Oana are ca model în viață o persoană foarte apropiată ei și care este de profesie judecător.
 
„În ciuda personalităților din domeniul juridic pe care le urmăresc și le admir, consider că cel mai bun model pentru o persoană este cineva cât mai apropiat și mai cunoscut. În cazul meu, persoana pe care am admirat-o încă de mică, cea care m-a determinat să dau la Drept și să mă îndrept spre o carieră în magistratură este nașa mea, fiind chiar ea judecătoare. Prezența sa în viața mea a avut o influență destul de mare asupra deciziilor mele în viața și aspirațiilor mele, motivându-mă să îmi construiesc la rândul meu o carieră, să devin un jurist împlinit atât în plan profesional, cât și în plan personal”, subliniază tânăra.

 

Pregătirea continuă este cheia succesului




Studenta este convinsă că finalizarea cu rezultate bune a unei facultăți de drept reprezintă un pas important către cariera dorită.  Ea merge pe premisa că munca trebuie răsplătită, că oricine obține un punctaj suficient la un examen de intrare în profesie este îndeajuns de pregătit pentru a se integra în mediul de lucru, la fel cum și o persoană care îndeplinește anumite cerințe de angajare trebuie să fie aptă pentru a profesa.
 În același timp, nu neagă faptul că experiența facultății este diferită de cea a muncii, deci ca nou absolvent poți avea unele dificultăți în adaptarea la mediu.

Referindu-se la facultatea pe care o urmează, Oana amintește faptul că este cunoscut faptul că pentru o carieră în domeniul juridic este necesară asimilarea multor informații care să stea la baza exercitării propriu-zise a unei profesii de jurist. „Din această perspectivă, punerea accentului pe teorie nu este neapărat un lucru negativ. Încurajez organizarea de cât mai multe activități care să ofere o experiență veridică a profesării, dar, în același timp, consider că nu neapărat programa, ci implicarea individuală a fiecărui student în competiții, procese simulate sau stagii de practică oferă o pregătire cât mai aplicată. Ceea ce ar putea face facultatea pentru a le oferi studenților mai multe oportunități pe piața muncii ar fi să îi aducă mai aproape de oameni din domeniu care să le împărtășească modul lor de lucru, poate anumite sfaturi pe care să le urmeze în alegerea profesiei sau locului în care vor munci. Acești oameni pot să cunoască studenții, pe unii dintre ei să-i aibă în vedere pentru o posibilă angajare. De asemenea, ar putea fi explicată în profunzime desfășurarea examenelor de intrare în profesie, ce trebuie urmărit pentru obținerea unui rezultat cât mai bun”, detaliază studenta.

Este de părere că strictețea facultății reprezintă atât un plus, cât și un minus, deoarece contribuie la formarea studenților și la pregătirea lor pentru un mediu cât se poate de dur, dar, în același timp, presiunea constantă poate afecta negativ sănătatea lor mentală care nu trebuie, sub nicio formă, neglijată. „Un alt plus este reprezentat și de profesori, de cunoștințele pe care aceștia le posedă și pe care ni le transmit și nouă. Acest plus este pus în contrast cu minusul unei relații foarte distante dintre profesori și studenți, în special la cursuri”, susține Oana.

Tânăra atrage atenția că un student în România nu are la fel de multe privilegii pe care le au cei din alte țări, privilegii esențiale pentru ca aceștia să se dezvolte cât mai mult în timpul anilor de studiu. Este vorba de acordarea gratuității în cât mai multe privințe, o bursă de studiu mai mare și mai ușor de obținut sau alte metode de încurajare a tinerilor în drumul lor academic.

„Având în vedere această discrepanță, putem spune că un student nu este susținut foarte mult de stat sau de societate, ceea ce mi se pare un lucru dăunător. Studiul în timpul unei pandemii nu este deloc unul benefic pentru niciun student, inclusiv pentru unul la Drept. Pe lângă ruperea aproape totală de ceea ce înseamnă colectivitate, viață socială, și căile de acces la educație devin deficitare. Cursurile  și seminarele online reprezintă o mare provocare atât pentru studenți, cât și pentru profesori, cu toate că tehnologia ne-a ajutat să ne adaptăm la aceste condiții. Deși pare că studiul individual este încurajat de ideea de a sta constant în casă, lipsurile din celelalte aspecte ale vieții se răsfrâng și asupra concentrării, atenției și asimilării de informații. Eu m-am adaptat încercând să îmi mențin cât se poate relațiile cu oamenii, să ies în limita restricțiilor și să mă detașez de câte ori este nevoie de stresul generat de facultate. Fără doar și poate, principalul dezavantaj al pandemiei este modul în care afectează viața socială a studentului, faptul că nu mai poate participa la evenimente sociale în format fizic, că nu mai poate întâlni propriu-zis oameni noi, nu mai poate călători sau merge în excursii de cunoaștere și dezvoltare. Pandemia m-a învățat să apreciez mult mai mult timpul pe care îl petrec cu oamenii și să mă bucur cât mai mult de orice activitate în plan fizic la care pot participa”, susține Oana.





 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 53 / 135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...