ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PBC Attorneys-at-Law obține despăgubiri semnificative la CEDO. Proiect coordonat de Traian BRICIU și Adriana CRAI

04 Februarie 2021   |   BizLawyer

Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor.

 
 
Echipa PBC Attorneys-at-Law a obținut recent o victorie importantă pentru clienții săi în fața CEDO, reușind obligarea statului român la plata unei sume semnificative de aproape 900.000 euro pentru încălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție. Deși în ultimii ani Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în mai multe rânduri Statul Român pentru încălcarea drepturilor din Protocolul 1 la Convenție, aceasta a acordat de cele mai multe ori sume mult mai mici cu titlul de despăgubiri.

Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor. În prealabil, reclamanții au obținut hotărâri judecătorești definitive care au constatat că naționalizarea de către fostul regim comunist a bunurilor lor este ilegală și că nu au încetat niciodată să fie proprietari de drept.


Curtea a reținut că, deși titlurile lor de proprietate nu au fost contestate, reclamanții nu și-au recăpătat niciodată posesia bunurilor, statul procedând la vânzarea către terți, fără a-i despăgubi pe aceștia. Astfel, reclamanții au susținut că imposibilitatea în care se regăseau, în ciuda hotărârilor judecătorești care le recunosc drepturile de proprietate asupra acestor bunuri, constituie o încălcare a dreptului garantat de articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, iar, în lipsa despăgubirii, o astfel de privare ar impune persoanei în cauză o sarcină disproporționată și excesivă.

În acest sens, Curtea a respins excepția de incompatibilitate ratione materiae ridicată de către Guvern, conform căreia reclamanții nu ar avea nicio proprietate în sensul articolului 1 din Protocolul nr. 1, instanțele naționale recunoscând ilegalitatea naționalizării în cuprinsul considerentelor hotărârilor și nu în dispozitivul acestora.

Astfel, Curtea, unanim, a hotărât că a existat o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1, și, în consecință, a stabilit că statul pârât trebuie să restituie solicitanților, în termen de trei luni, proprietățile în litigiu, returnarea bunului imobil în cauză plasându-i pe reclamanți cât mai mult posibil într-o situație echivalentă cu cea în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi existat încălcarea. În caz contrar, statul este ținut la plata către reclamanți, în aceeași perioadă de trei luni, a contravalorii indicate pentru repararea prejudiciului material reprezentând o sumă corespunzătoare valorii actuale a bunurilor, dar și a prejudiciului moral, deoarece ingerința gravă adusă dreptului reclamanților nu poate fi compensată în mod adecvat prin simpla constatare a încălcării, ambele fiind susceptibile de dobândă moratorie de la expirarea perioadei menționate și până la plată.

Demersul a fost coordonat de o echipă de avocați formată din Traian BRICIU - Partener Fondator și Adriana CRAI - Managing Partner, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law.  

Firma de avocatură PBC Attorneys-at-Law oferă o abordare multidisciplinară clienților care se confruntă cu provocări sau oportunități de natură juridică. Partenerii fondatori - Paul POP, Traian BRICIU și Adriana CRAI - au 25 de ani de experiență în cazurile mari de soluționare a litigiilor, precum și în real-estate, fuziuni și achiziții, achiziții publice, fiscalitate, drept comercial, proprietate intelectuală și dreptul muncii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 36 / 66
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...