ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rompetrol Rafinare, pierderi cu 77% mai mari în 2019, la aproape 49 mil. $

28 Februarie 2020   |   AGERPRES

Compania este în continuare unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat al României, suma totală virată anul trecut fiind cu 6% peste cea din 2018, până la circa 1,6 miliarde de dolari.

 
 
Rompetrol Rafinare a închis anul 2019 cu pierderi de aproape 48,98 milioane de dolari, în creştere cu 77% faţă de 2018, şi cu afaceri în scădere cu 1%, la 5,19 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al companiei.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a coborât la finele anului trecut cu 12%, la 131,13 milioane de dolari, comparativ cu 148,35 milioane de dolari în 2018.

"În 2019, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, aproape de cea atinsă în 2018. Rezultatul operaţional (EBITDA) s-a diminuat cu 12%, până la 131 milioane de dolari, iar rezultatul consolidat net a fost unul negativ, de peste 48 de milioane de dolari. Indicatorii financiari în scădere au fost influenţaţi în principal de fluctuaţiile marjei de rafinare (39,5 dolari/tonă în 2019, comparativ cu 45,9 dolari/tonă în 2018) şi factorii macroeconomici din România (deprecierea cu 7,5% a cursului lei/dolar, inflaţia de 4% în 2019). De asemenea, la aceste rezultate s-a adăugat volatilitatea cotaţiilor de pe piaţa internaţională la materiile prime şi produsele petroliere finite", se menţionează în comunicat.


Potrivit sursei citate, Rompetrol Rafinare a reuşit în 2019 să se menţină pe un trend pozitiv al rezultatelor operaţionale, cu valori record la materia primă procesată, producţia de carburanţi şi vânzările pe piaţa internă. În 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creştere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. Pentru prima dată în istoria sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depăşit pragul de 6 milioane de tone - 6,33 milioane de tone, record istoric. De asemenea, rafinăria Vega Ploieşti a consemnat cifre record - 436 kt, faţă de cele 406 kt procesate în 2018", se arată în documentul citat.

Pe fondul volumelor de materie primă procesată, segmentul de distribuţie a înregistrat creşteri semnificative în ceea ce priveşte comercializarea carburanţilor. Astfel, în 2019, vânzările totale de carburanţi au consemnat o creştere de 5%, de la 2,38 milioane de tone în 2018, la 2,5 milioane de tone, anul trecut.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantităţile livrate către subsidiarele KMG Internaţional din Bulgaria, Republica Moldova şi Georgia şi către partenerii din regiunea Mării Negre, ridicându-se la 2,63 milioane de tone de produse petroliere - nivel apropiat celui din 2018.

Compania este în continuare unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat al României, suma totală virată anul trecut fiind cu 6% peste cea din 2018, până la circa 1,6 miliarde de dolari.

Pe segmentul de rafinare, rafinăria Petromidia Năvodari şi-a continuat programele de optimizare a producţiei şi a reuşit, în 2019, să finalizeze o serie de investiţii noi, menite să aducă plus valoare în procesele operaţionale (sistem nou de recuperare a gazelor petroliere lichefiate, instalaţiile de amestec în linie modernizate sau digitalizarea proceselor prin implementarea Advanced Process Control). Programele iniţiate în 2014 au ca obiectiv, printre altele, creşterea randamentului de produse albe, reducerea pierderii tehnologice sau optimizarea costurilor de operare.

Volumul mare de materii prime procesate a determinat la nivelul rafinăriei Petromidia o producţie totală de 1,37 milioane de tone de benzină şi 2,93 milioane de tone de motorină (în creştere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reuşit să obţină 406 kt de combustibil de aviaţie Jet A1, nivel record, cu aproape 30% peste cantităţile realizate în 2018, ca urmare a optimizării reţetelor de producţie, dar şi pentru asigurarea cererii de piaţă în creştere.

Totodată, Petromidia a atins un randament de 86,2 în materie de produse albe (benzine şi motorine), o pierdere tehnologică de doar 0,8% wt şi un consum energetic de 2,9 GJ/mt.

Cea mai mare şi cea mai complexă rafinărie din România este considerată una dintre cele mai performante unităţi de profil din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, potrivit unui studiu realizat de o companie de renume specializată pe analize comparative în sectorul energetic. Petromidia a atins un indice de complexitate de 11,4, fapt ce o plasează în topul rafinăriilor din regiune.

Petromidia produce exclusiv carburanţi de calitate superioară Euro 5 (10 părţi de sulf per milion), din gamele Efix si EfixS, care se regăsesc pe piaţa domestică, dar şi în staţiile de carburanţi Rompetrol din Republica Moldova, Georgia şi Bulgaria.

În plus, în 2019, rafinăria Vega Ploieşti - cea mai longevivă unitate de profil din România şi unic producător intern de bitum şi hexan - a consemnat recorduri operaţionale şi la producţia de bitum (120 kt), respectiv producţia de hexan (92 kt).

Vega funcţionează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia - Năvodari, cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

În 2019, cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depăşit 4,4 miliarde de dolari şi s-a situat la un nivel asemănător celui din 2018. Profitul operaţional (EBITDA) obţinut a fost de 108 milioane dolari, în scădere cu 15% faţă de cel consemnat în 2018, iar rezultatul net a înregistrat o pierdere de 16,8 milioane de dolari.

"Rezultatele financiare au fost afectate de evoluţia cotaţiilor internaţionale la materiile prime şi produse finite, a condiţiilor de piaţă şi a marjelor de rafinare", se arată în comunicatul companiei.

Segmentul de Petrochimie a continuat, în 2019, să fie afectat de presiunea marjelor din piaţă, care anul trecut au atins cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu: 398 dolari/tonă pentru polipropilenă, 158 dolari/tonă pentru polietilenă de joasă densitate (LDPE), respectiv 157 dolari/tonă pentru polietilenă de înaltă densitate (HDPE).

"Ţinând cont că materia primă pentru instalaţiile de polietilene este asigurată din import (etilenă), iar evoluţia şi fluctuaţia cotaţiei pentru această materie primă în 2019 a fost una ridicată, compania a decis menţinerea în funcţiune la debit redus a instalaţiei LDPE şi în conservare a instalaţiei HDPE", se spune în document.

Divizia de Petrochimie operată de Rompetrol Rafinare este singura din ţară, implicit, unicul producător intern de polipropilenă şi polietilenă. Dezvoltarea dinamică a acestui segment a asigurat companiei o poziţie competitivă în piaţa regională (Marea Neagră, Marea Mediterană, Europa Centrală şi de Est), iar obiectivul asumat este acela de păstra avantajul operaţional odată cu stabilizarea pieţei.

Segmentul de distribuţie a consemnat o cifră de afaceri brută de 3,07 miliarde dolari, nivel similar celui atins în 2018. În 2019, profitul operaţional (EBITDA) a înregistrat o creştere de 37% şi a ajuns la 51,5 milioane de dolari, cu aproape 14 milioane în creştere faţă de anul precedent. De asemenea, profitul net a fost de peste 18,6 milioane dolari, o evoluţie cu 65% peste indicatorul din 2018.

Potrivit companiei, rezultatele financiare pozitive au fost susţinute de creşterea vânzărilor de carburanţi, adaptarea la cererea internă, motiv pentru care 54% din produsele obţinute la nivelul rafinăriei au fost comercializate domestic, dar şi ca urmare a deschiderii de 46 de puncte noi de comercializare a carburanţilor.

În 2019, vânzările de carburanţi în partea de retail a crescut, de la 714 kt în 2018, la 789 kt în 2019, iar în en-gros volumele au crescut cu 4%, de la 1,25 milioane de tone, la aproape 1,3 milioane de tone.

Anul trecut, cotaţiile internaţionale la carburanţi s-au depreciat cu 10,2% în cazul benzinei Euro 5, respectiv 8,2% în cazul motorinei Euro 5. De asemenea, deprecierea de 7,5% a monedei naţionale în raport cu dolarul a dus la o scădere a litrului de benzină cu 3,5%, respectiv a litrului de motorină cu 1,3%.

Rompetrol Downstream a continuat anul trecut programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi şi, totodată, a programului de rebranding al benzinăriilor. Astfel, la finalul lui 2019 a ajuns la o reţea de 964 unităţi, faţă de cele 918 puncte, în 2018 (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Rompetrol Rafinare este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,69%).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 32 / 66
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...