ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum poți intra în echipa juridică a unei multinaționale și ce te așteaptă după | Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group: Pentru cei care doresc să facă o schimbare de perspectivă, adică o mutare din avocatură în industrie, le doresc să aibă curaj și mintea deschisă. Este minunat să poți practica dreptul „la sursă”

25 Noiembrie 2022   |   Ștefania Enache

Acceptarea într-o echipă atât de puternică, așa cum este cea coordonată de Laura Rudnyanszky, implică mai multe etape.

Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group

 
 
Lumea avocaturii este una în care profesioniștii se cunosc între ei, iar acest lucru ajută foarte mult atunci când se fac recrutări.Cele mai multe dintre departamentele juridice ale companiilor apelează la recomandări în momentul în care se urmărește extinderea echipelor.Teleperformance Group urmează această linie atunci când este în căutarea de talente noi pentru zona juridică, bazinul de candidați de care dispune fiind unul generos, mulți avocați dorindu-și să facă parte din echipa multinaționalei.

Cea mai recentă recrutare făcută de juridicul Teleperformance Group a avut loc la jumătatea acestui an, atunci când a fost selectat un avocat extern care va ajuta echipa in-house pe partea de litigii. „În principal, departamentele juridice din grup se folosesc pentru recrutare, dar fără a marginaliza celelalte metode, de recomandările venite din partea colegilor avocaţi. Lumea avocaţilor e relativ mică şi ca atare recomandarea unui coleg poate să constituie un motiv suficient de puternic pentru a câştiga cuiva o invitaţie la interviu. În afara recomandărilor, Teleperformance se foloseşte şi de serviciile unor agenţii de recrutare online, dar există mulţi avocaţi care trimit prospectiv CV-urile lor”, punctează Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group.


Acceptarea într-o echipă atât de puternică, așa cum este cea coordonată de Laura Rudnyanszky, implică mai multe etape. Unii dintre avocații care vin la Teleperformance au o anumită experienţă care-i recomandă și care-i ajută să se integreze foarte repede, dar alții sunt nevoiţi să treacă printr-un riguros program de testare şi recrutare. „Cea mai bună opțiune pentru a fi angajat într-un departament juridic Teleperformance este deschisă celor puternic specializați în domeniul proprietății intelectuale, al protecției datelor și al concurenței. Desigur, acest lucru este valabil pentru moment, la începutul anului viitor, sunt sigură că în sectorul financiar va exista o nevoie puternică și, desigur, talentele în domeniul fuziunilor și achizițiilor corporative sunt întotdeauna apreciate”, explică interlocutoarea BizLawyer.
Se pun bazele unor strategii inovative de recrutare

În momentul de față, recrutarea reprezintă un subiect fierbinte pentru toate companiile, iar Teleperformance Group nu face excepție de la acest principiu. Pentru a atrage talentele de care au nevoie, firmele pun bazele unor strategii inovative de recrutare.

De altfel, în ultimii ani, Teleperformance România a crescut importanța employer branding-ului, împreună cu eforturile de a îmbunătăți experiența candidaților și utilizarea datelor pentru selecția personalului, în contextul „the big resignation” sau al fenomenului de „quiet quitting”.

Laura Rudnyanszky este de părere că una dintre cele mai importante tehnici de recrutare este investiția într-o cultură organizațională aspirațională, din care oamenii să-și dorească să facă parte. „Dacă investești doar în promovare și tehnici de recrutare avansate, vei reuși să atragi candidați, însă dacă experiența în companie nu se va ridica la nivelul așteptărilor, cei mai buni oameni vor pleca din primele luni. Chiar dacă ideea de a investi în cultura organizațională nu este o tactică tradițională de recrutare, este unul dintre cele mai puternice avantaje competitive pe care le poate avea o companie în fața candidaților și stă la baza motivației angajaților”, detaliază avocatul.

În cadrul Teleperformance, odată selectați, candidații sunt invitați la un interviu preliminar cu unul dintre reprezentanții echipei de HR. La final, susțin un test scris de cunoştinţe juridice şi un test scris de limba engleză. „După aceea, candidaţii recrutaţi vor redacta anumite materiale juridice, în română şi engleză pentru a ne asigura că selectăm oamenii cel mai bine pregătiţi. Cei selectaţi în urma acestor probe sunt invitaţi la un interviu final cu reprezentantul departamentului juridic local, dar și regional”, menționează Laura Rudnyanszky.

Odată recrutaţi, avocaţii in-house participă la programe de onboarding/ specializare (de consultanţă, litigii etc.). Aceste programe sunt anuale și au loc în România, dar cu diverse ocazii pot avea loc și în străinătate. Pregătirea este organizată în funcţie de aria de specializare a avocaților. În timpul acestor programe de pregătire, juriștii de la noi din țară interacţionează cu colegii avocați din celelalte firme din lume.

De asemenea, evaluările profesionale sunt ținute de două ori pe an de către Chief Legal Officer-ul Regional și au la bază niște criterii bine stabilite de comun acord cu angajatul.

În ceea ce privește rolurile pentru juniori, reprezentantul Teleperformance Group crede că una dintre cele mai bune metode de a găsi persoana potrivită pentru un astfel rol este aceea de a promova pe cineva din interiorul organizației.

Recrutarea internă este o resursă valoroasă pentru că garantează faptul că un rol va fi ocupat de o persoană care știe deja toate informațiile din companie, este adaptată la cultura organizației, știe și înțelege care sunt așteptările. Programele de mobilitate internă și de talent management oferă angajaților oportunitatea de evoluție în cariera profesională și îi încurajează să se mențină competitivi pentru că văd potențialul de a avansa în cadrul companiei, chiar dacă nu au trecut de examenul de admitere in Barou. Mai mult, recrutarea internă ajută compania să economisească timp și bani. Costul per angajare scade, iar persoana selectată își va intra în rol mult mai rapid.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



O altă modalitate de practicare a dreptului


„Nu avem un model de avocat standard și nici nu este obligatoriu să fie membru al Baroului sau să fie neapărat din București, însă pot spune că munca unui avocat in-house care trece de la avocatura propriu zisă la avocatura in-house, din punctul meu de vedere, este o evoluție, din toate punctele de vedere, nu doar profesional.  Este ocazia să lucreze alături de CEO, de top management și să înțeleagă viziunile business-ului cu privire la anumite situații. Practic, modul de gândire capătă o structură aparte, care îi va ajuta nu numai pe plan profesional, dar și pe plan personal. Personal, pot spune că lucrând cu oameni de specializări diferite, m-a ajutat să îmi cultiv felurite noțiuni și să îmi diversific cunoștințele în diverse domenii. Pentru cei care doresc să facă o schimbare de perspectivă, adică o mutare din avocatură în industrie, le doresc să aibă curaj și mintea deschisă. Este minunat să poți practica dreptul „la sursă”. Să lucrezi aproape de oamenii direct impactați și cu care poți discuta efectele diverselor prevederi legale și în funcție de care îți poți ajusta opinia”, susține Country Privacy Lead - Teleperformance Group.

Laura Rudnyanszky consideră că munca unui avocat in- house este o altă modalitate de a practica dreptul: mai adaptat la situațiile pe care le trăiești efectiv, mai real. Este o zonă care îți oferă posibilitatea de a vedea de foarte aproape efectele deciziilor și ale muncii tale. „Avocatura in-house înseamnă că vei înțelege mai bine și mai rapid cum funcționează un business și că toate „teoriile” își vor găsi o aplicabilitate în lucruri concrete.  Avantajul este că vei putea avea o viziune de ansamblu asupra unei anumite situații și că opinia juridică pe care o vei emite se va fundamenta pe businessul întreg. Nu vei putea să rupi din context opinia juridică, se va coordona cu alt departament din societatea respectivă și va avea impact în grupul din care face societatea angajatoare. Vei vedea că ceea ce își dorește „clientul”, atunci când vine la firma de avocatură pentru consultanță, este un pic diferit de ceea ce mulți avocați înțeleg, și anume să nu i se recite riscuri legale și sancțiuni enunțate de lege. Clientul dorește să se sfătuiască cu avocatul sau să i se explice despre cum o anumită prevedere legală se aplică în afacerea sa, care este probabilitatea ca un anumit efect să se producă și care ar fi consecințele care s-au produs în situații similare. Toate aceste aspecte îl vor ajuta să ia „decizia de business”, luând în considerare și aceste riscuri ale unei afaceri. Cred cu tărie că dezvoltarea carierei este ceea ce își doresc majoritatea avocaților in -house, tocmai de aceea, în cadrul departamentului juridic Teleperformance, programul de training intern se stabilește la începutul fiecărui an. Atunci este pus la punt un calendar al cazuisticii şi temelor ce vor fi abordate în funcție de problemele întâlnite în practică. Acest calendar este completat cu traininguri punctuale, focusate pe practica avocaţială şi problemele complexe cu care ne întâlnim în activitatea de zi cu zi sau pe cazuistica şi practica internaţională cu caracter de noutate”, argumentează avocatul.

În această perioadă dificilă din punct de vedere economic, s-au văzut foarte puține schimbări la nivelul top managementului juridic. Laura Rudnyanszky este de părere că se vor forma echipe internaționale care vor lucra împreună, mai ales că internetul a facilitat extinderea cercurilor de recomandări la un nivel care nu mai se oprește la granița unei țări. Datorită extinderii lumii online, munca este mult mai ușor de realizat de la distanță, iar conectarea talentelor juridice cu viitorii colegi este simplificată indiferent de domiciliu. Datorită muncii online, care poate face posibilă o mutare regională, unii avocați in-house caută să activeze în diferite zone ale Europei. În ultimul an, au fost câțiva avocați români foarte buni care au acceptat poziții regionale și globale cu relocarea în Europa de Vest.

Citește și


→   Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv  și principiile cheie care stau la baza activității companiei


→   Teleperformance Group implementează roboți pentru automatizarea unor procese și folosește AI pentru căutarea instrumentelor de soluționare a litigiilor și gestionare a sarcinilor. Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead: Odată cu creșterea cererii pentru produsele furnizorilor alternativi de servicii juridice, firmele de avocatură tradiționale vor vedea o concurență mai mare. Avocații viitorului vor trebui să se concentreze pe munca de valoare mai mare

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 20 / 80
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...