ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile din zona euro se confruntă cu noi riscuri (oficial BCE)

13 Februarie 2024   |   AGERPRES

Digitalizarea sporeşte riscul cibernetic şi ar putea duce la mai multă concurenţă în rândul băncilor, afectând marjele, reducând profitabilitatea şi determinându-le să-şi asume riscuri excesive.

 
 
Creditorii din zona euro se confruntă cu perspective de risc în permanentă schimbare, ceea ce modifică modul lor de operare, a afirmat, în discursul său inaugural, Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Majorarea dobânzilor, sporirea riscurilor geopolitice, mişcările mai rapide legate de depozite, multiplicarea atacurilor cibernetice şi riscurile climatice schimbă natura fundamentală a afacerilor, iar creditorii ar putea să nu fie suficient de pregătiţi, a declarat Claudia Buch, care l-a înlocuit în funcţie pe Andrea Enria, la începutul anului.

"Ratele dobânzilor şi preţurile la energiei au crescut deja, proiecţiile economice au fost revizuite în scădere, riscurile climatice devin din ce în ce mai vizibile, iar numărul atacurilor cibernetice creşte. Multe din aceste schimbări sunt mai degrabă structurale decât temporare", susţine Buch.


BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din ţările lor sau deţin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfăşoară operaţiuni transfrontaliere semnificative. Ele deţin aproape 82% din activele bancare ale ţărilor în cauză.

Schimbarea mediului economic, inclusiv majorările record ale dobânzilor de către BCE, afectează deja companiilor şi există "indicii clare" că începe să se deterioreze calitatea activelor. O problemă cheie o reprezintă faptul că băncile nu au încă expertiza necesară pentru a opera într-un astfel de mediu, a avertizat Buch.

Oficialul a adăugat: "Noile riscuri nu sunt suficient integrate în procesele băncilor de gestionare a riscurilor. Deciziile creditorilor ar putea fi bazate pe informaţii incomplete sau defectuoase".

Extinderea digitalizării în sectorul bancar poate duce de asemenea la mişcări mai rapide legate de depozitele băncilor cu probleme, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în rândul unor bănci regionale din SUA, astfel încât BCE trebuie să revizuiască planurile de finanţare ale instituţiilor financiare, a explicat Buch.

Oficialul a avertizat că digitalizarea sporeşte riscul cibernetic şi ar putea duce la mai multă concurenţă în rândul băncilor, afectând marjele, reducând profitabilitatea şi determinându-le să-şi asume riscuri excesive.

În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea şi integritatea sistemului bancar european. BCE deţine autoritatea necesară pentru a efectua inspecţii de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor şi chiar pentru a retrage licenţele bancare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 394 / 8827
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...