
Bogdan Chiriţoiu (Consiliul Concurenţei) : Avem suspiciuni de comportamente incorecte ale firmelor financiare
18 Iulie 2019
AGERPRES"Avem o investigaţie pentru a finaliza câteva luni în care avem suspiciuni de comportamente incorecte ale firmelor financiare, asta însemnând firme de leasing şi bănci mamă de firme de leasing. Deci, acolo avem deja suspiciuni de încălcare a legii. Vedem în câteva luni dacă suspiciunile noastre se confirmă sau nu, dacă vom impune amenzi sau nu", a afirmat şeful Consiliului Concurenţei.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Râmnicu Vâlcea, că instituţia pe care o conduce desfăşoară în prezent o investigaţie privind suspiciuni de comportamente incorecte din partea unor firme de leasing şi bănci mamă de firme de leasing.
"Avem o investigaţie pentru a finaliza câteva luni în care avem suspiciuni de comportamente incorecte ale firmelor financiare, asta însemnând firme de leasing şi bănci mamă de firme de leasing. Deci, acolo avem deja suspiciuni de încălcare a legii. Vedem în câteva luni dacă suspiciunile noastre se confirmă sau nu, dacă vom impune amenzi sau nu", a afirmat şeful Consiliului Concurenţei.
El a precizat că, legat de ROBOR, Consiliul Concurenţei mai are în derulare la momentul actual şi alte acţiuni, în special de supraveghere şi monitorizare a pieţei bancare.
"Avem o investigaţie pentru a finaliza câteva luni în care avem suspiciuni de comportamente incorecte ale firmelor financiare, asta însemnând firme de leasing şi bănci mamă de firme de leasing. Deci, acolo avem deja suspiciuni de încălcare a legii. Vedem în câteva luni dacă suspiciunile noastre se confirmă sau nu, dacă vom impune amenzi sau nu", a afirmat şeful Consiliului Concurenţei.
El a precizat că, legat de ROBOR, Consiliul Concurenţei mai are în derulare la momentul actual şi alte acţiuni, în special de supraveghere şi monitorizare a pieţei bancare.
"Să ştiţi că nu e o singură acţiune legată de ROBOR. Avem în derulare o analiză, o investigaţie pe care o facem asupra sectorului bancar. Am făcut o serie de recomandări de îmbunătăţire a cadrului legal de funcţionare, în special transpunerea unei directive europene legate de serviciul plăţi. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu am transpus încă directiva. Deci, din 28 de state membre, suntem ultima care nu am transpus încă directiva privind serviciul de plată şi, credem noi, transpunerea acestei directive ar creşte concurenţa în piaţă şi ar duce la scăderea comisioanelor bancare. De asemenea, monitorizăm situaţia de pe piaţa bancară şi asta este parte din monitorizarea pe care o făceam legată de efectele Ordonanţei 114, ordonanţă de la sfârşitul anului trecut care a introdus o serie de schimbări în sectoare importante din economie şi voiam să ne asigurăm că aceste schimbări de taxe nu duc la creşteri nejustificate de preţuri. Şi asta ne uităm să vedem, dacă impactul Ordonanţei 114 asupra ROBOR-ului nu arată un comportament incorect al agenţilor economici. Momentan e în lucru, dar nu avem până acum indicii care să fi dus la declanşarea unei investigaţii. Supraveghem piaţa, monitorizăm, dar nu avem indicii care să ne fi dus la declanşarea unei investigaţii", a mai spus Chiriţoiu.
Cât priveşte concluzia Comisiei economice din Senat, din primăvară, cum că ROBOR-ul ar fi fost manipulat, concluzie pentru care s-a cerut chiar demiterea lui Chiriţoiu, şeful Autorităţii de Concurenţă a precizat că aceasta nu are nicio legătură cu situaţia din prezent de pe piaţa bancară.
"De comisia parlamentară mai bine vorbiţi cu dânşii că eu, cel puţin, nu am nicio idee să vă spun ce se întâmplă, ce nu se întâmplă, pentru că nu a fost o investigaţie a noastră. A fost o investigaţie pe care a dorit să o facă comisia parlamentară. Dânşii au făcut un raport. Mai departe nu aş putea să spun, dar ea a vizat strict fapte comise în 2008 sau presupus comise de către bănci în 2008 şi modul cum au fost ele analizate de către Consiliu, decizia noastră fiind finalizată în 2013. Deci, nu au nicio legătură cu vreo manipulare a ROBOR-ului în zilele noastre", a susţinut Chiriţoiu.
Preşedintele, vicepreşedintele şi trei membri ai plenului Consiliului Concurenţei sunt prezenţi pentru două zile în Râmnicu Vâlcea pentru a participa la un seminar despre activitatea Consiliului Concurenţei şi despre legislaţia în domeniu, în cadrul căruia vor avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi cu cei ai mediului de afaceri din judeţul Vâlcea.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9283 / 9365 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Women Lawyers | Ce spun și cum gândesc doamnele din structura Țuca Zbârcea & Asociații, firmă care etalează femei avocat remarcabile pe toate palierele de activitate. Azi, de vorbă cu Oana Mareș, Managing Associate: ”Femeile au adesea un grad mai mare de răbdare în gestionarea relației cu clienții, aspect esențial în momentele de stres sau incertitudine. Într-un domeniu unde detaliile contează enorm, abilitatea de a observa inclusiv nuanțele emoționale și de a reacționa corespunzător poate reprezenta un atu valoros”
NNDKP aniversează 35 de ani de activitate | Firma fondată de Manuela și Ion Nestor demarează un proces strategic de remodelare a structurii sale de management: Adina Chilim-Dumitriu și Emil Bivolaru devin Parteneri Executivi, domeniile esențiale pentru buna funcționare a firmei vor fi gestionate prin intermediul unor Comitete ale Partenerilor
Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...