ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Este nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja marii consumatori de energie

11 Aprilie 2024   |   Agerpres

Prezent la Târgul Green Energy Expo & Romenvirotec, ministrul a fost întrebat ce înseamnă pentru consumatori şi pentru sistemul energetic faptul că timp de două weekend-uri la rând au fost preţuri negative la energie pe piaţa spot.

 
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că din punct de vedere economic ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă un consum mai mare de energie şi ar fi necesară o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja marii consumatori.

Prezent la Târgul Green Energy Expo & Romenvirotec, ministrul a fost întrebat ce înseamnă pentru consumatori şi pentru sistemul energetic faptul că timp de două weekend-uri la rând au fost preţuri negative la energie pe piaţa spot.

"Aşa cum ştiţi, preţurile energiei electrice sunt plafonate la consumatorul final, deci asta nu va afecta în niciun fel românii. Dar sunt două probleme. Pe de o parte, din punct de vedere economic, ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă consum mai mare, deci să folosească energia care poate fi produsă - şi aici e nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja dezvoltarea economică, marii consumatori de energie", a explicat Burduja.


El a subliniat, pe de altă parte, din perspectiva stabilităţii echilibrului sistemului energetic naţional, că acesta este greu de gestionat în momentul în care există o producţie intermitentă foarte mare, iar ponderea va creşte, pentru că toate liniile de finanţare vor duce la proiecte, motiv pentru care se caută soluţii pentru a încuraja capacităţile de stocare.

"Poate nu se vor implementa la 100%, dar cu siguranţă vor apărea nişte GW în sistemul energetic naţional, solar, eolian în următorii ani. Acesta este şi scopul acestor măsuri, care sprijină fie costul de capital, fie partea de operare prin contractele pentru diferenţă. Şi atunci, împreună cu Dispeceratul Energetic Naţional, cu Transelectrica, noi ne străduim să găsim aceste soluţii, să încurajăm capacităţile de stocare şi hidrocentralele cu acumulare prin pompare. Sigur, bateriile se pot instala într-un termen mult mai scurt decât se poate realiza o investiţie de tip Tarniţa-Lăpuşteşti, trebuie să fim realişti, dar pe toate aceste dimensiuni noi ne străduim să găsim soluţii, iar impactul la clientul final nu există în acest moment", a punctat ministrul Energiei.

În altă ordine de idei, Sebastian Burduja a precizat că hidrogenul este o soluţie pentru a exploata vârfurile în curba de producţie, în acest sens fiind desfăşurat deja un prim apel din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de 100 de milioane de euro.

"El este în curs şi avem contracte semnate şi avem pregătită din Fondul pentru modernizare o sumă de un miliard euro, care va merge tot spre încurajarea producţiei de hidrogen. (...). Şi mai vreau să vă spun un lucru, pentru că totuşi suntem la Green Energy Expo, noi avem miliarde de euro puse la dispoziţia investiţiilor pentru sistemul energetic, dar eu m-aş bucura să beneficieze companiile româneşti de aceşti bani, nu să subvenţionăm economiile din alte state, unele îndepărtate, unele mai puţin prietene. Este inacceptabil, de exemplu, că astăzi, în România, nu mai producem transformatoare de mare putere şi că termenul de livrare pentru un transformator de mare putere înseamnă 18 luni, 24 de luni. Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru proiecte care au termene foarte rigide, finanţate din PNRR, unde trebuie să le închidem în orizontul 2026", a mai spus ministrul Energiei.

Acesta a făcut un apel public, pe de o parte, de mulţumire pentru industria românească, pentru că deserveşte sistemul energetic naţional şi, pe de altă parte, către toate instituţiile statului ca să se mobilizeze şi să găsească soluţii pentru a avea întreg lanţul şi întreg ecosistemul românesc şi să beneficiem de aceste investiţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1142 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...