ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Este nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja marii consumatori de energie

11 Aprilie 2024   |   Agerpres

Prezent la Târgul Green Energy Expo & Romenvirotec, ministrul a fost întrebat ce înseamnă pentru consumatori şi pentru sistemul energetic faptul că timp de două weekend-uri la rând au fost preţuri negative la energie pe piaţa spot.

 
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că din punct de vedere economic ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă un consum mai mare de energie şi ar fi necesară o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja marii consumatori.

Prezent la Târgul Green Energy Expo & Romenvirotec, ministrul a fost întrebat ce înseamnă pentru consumatori şi pentru sistemul energetic faptul că timp de două weekend-uri la rând au fost preţuri negative la energie pe piaţa spot.

"Aşa cum ştiţi, preţurile energiei electrice sunt plafonate la consumatorul final, deci asta nu va afecta în niciun fel românii. Dar sunt două probleme. Pe de o parte, din punct de vedere economic, ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă consum mai mare, deci să folosească energia care poate fi produsă - şi aici e nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja dezvoltarea economică, marii consumatori de energie", a explicat Burduja.


El a subliniat, pe de altă parte, din perspectiva stabilităţii echilibrului sistemului energetic naţional, că acesta este greu de gestionat în momentul în care există o producţie intermitentă foarte mare, iar ponderea va creşte, pentru că toate liniile de finanţare vor duce la proiecte, motiv pentru care se caută soluţii pentru a încuraja capacităţile de stocare.

"Poate nu se vor implementa la 100%, dar cu siguranţă vor apărea nişte GW în sistemul energetic naţional, solar, eolian în următorii ani. Acesta este şi scopul acestor măsuri, care sprijină fie costul de capital, fie partea de operare prin contractele pentru diferenţă. Şi atunci, împreună cu Dispeceratul Energetic Naţional, cu Transelectrica, noi ne străduim să găsim aceste soluţii, să încurajăm capacităţile de stocare şi hidrocentralele cu acumulare prin pompare. Sigur, bateriile se pot instala într-un termen mult mai scurt decât se poate realiza o investiţie de tip Tarniţa-Lăpuşteşti, trebuie să fim realişti, dar pe toate aceste dimensiuni noi ne străduim să găsim soluţii, iar impactul la clientul final nu există în acest moment", a punctat ministrul Energiei.

În altă ordine de idei, Sebastian Burduja a precizat că hidrogenul este o soluţie pentru a exploata vârfurile în curba de producţie, în acest sens fiind desfăşurat deja un prim apel din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de 100 de milioane de euro.

"El este în curs şi avem contracte semnate şi avem pregătită din Fondul pentru modernizare o sumă de un miliard euro, care va merge tot spre încurajarea producţiei de hidrogen. (...). Şi mai vreau să vă spun un lucru, pentru că totuşi suntem la Green Energy Expo, noi avem miliarde de euro puse la dispoziţia investiţiilor pentru sistemul energetic, dar eu m-aş bucura să beneficieze companiile româneşti de aceşti bani, nu să subvenţionăm economiile din alte state, unele îndepărtate, unele mai puţin prietene. Este inacceptabil, de exemplu, că astăzi, în România, nu mai producem transformatoare de mare putere şi că termenul de livrare pentru un transformator de mare putere înseamnă 18 luni, 24 de luni. Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru proiecte care au termene foarte rigide, finanţate din PNRR, unde trebuie să le închidem în orizontul 2026", a mai spus ministrul Energiei.

Acesta a făcut un apel public, pe de o parte, de mulţumire pentru industria românească, pentru că deserveşte sistemul energetic naţional şi, pe de altă parte, către toate instituţiile statului ca să se mobilizeze şi să găsească soluţii pentru a avea întreg lanţul şi întreg ecosistemul românesc şi să beneficiem de aceste investiţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 166 / 8775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...