
Burduja: România are fondurile necesare pentru a beneficia şi a dinamiza revoluţia energetică
19 Octombrie 2023
AgerpresMinistrul Energiei a punctat, totodată, că pentru a dinamiza revoluţia energetică în România există un buget de 18 miliarde de euro destinat investiţilor.
România are marea şansă să fie poziţionată într-un punct optim pentru a beneficia de această revoluţie energetică, iar fondurile de investiţii în valoare de 18 miliarde de euro vor ajuta la dezvoltarea de proiecte noi, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Climate Change Summit 2023.
"România are marea şansă să fie poziţionată într-un punct optim pentru a beneficia de această revoluţie energetică. Avem, pe de o parte, un mix energetic extrem de divers - şi îl cunoaşteţi cu toţii - de la faptul că o treime sau mai bine din energia ţării vine din apă, până la faptul că avem o tradiţie în sectorul nuclear, care dă României, astăzi, undeva la 20% din mixul energetic şi unde avem ambiţii foarte mari cu Unităţile 3 şi 4, retehnologizarea Unităţii 1, reactoarele modulare de mici dimensiuni, până la potenţialul extraordinar pe care îl avem în zona energiei verzi solare, eoliene. Deci, plecăm de la o şansă pe care România a avut-o, pe de o parte prin resursele pe care le avem, nu e meritul nimănui. Aici ne-a lăsat Dumnezeu, e foarte bine că le avem. Pe de altă parte, prin deciziile pe care România le-a luat anterior. Am spus-o de multe ori: faptul că în anii '70 România a avut viziunea de a alege o tehnologie nucleară vestică din Canada, spre deosebire de toate celelalte ţări de dincoace de Cortina de Fier, iată că astăzi avem beneficii de pe urma acelei decizii", a spus Burduja.
Ministrul Energiei a punctat, totodată, că pentru a dinamiza revoluţia energetică în România există un buget de 18 miliarde de euro destinat investiţilor.
"Avem fondurile necesare pentru a beneficia şi pentru a dinamiza această revoluţie energetică. Avem la Ministerul Energiei un buget de investit de 18 miliarde de euro. Cred că este cea mai mare sumă de bani pe care orice minister din România o are la dispoziţie pentru a o direcţiona către proiecte noi, spre investiţii, către piaţa privată. Efectele acestor sume se văd şi vă dau doar un singur exemplu: apelul din PNRR, investiţia I - componenta 6 pentru producţie pe bază de energie solară, energie eoliană, cu 950 de megawaţi putere instalată. Atât ne-a dat ţintă Uniunea Europeană prin PNRR, atât ne-am asumat. Uniunea ne-a dat şi fondurile de 460 de milioane de euro şi doar pe baza cererilor de până acum, în total am primit 742 de aplicaţii. Credem că vom reuşi să facem 3.500 de megawaţi, mult mai mult decât ne-am propus. Asta înseamnă, de fapt, antrenarea fondurilor private, pentru că şi modul în care am evaluat aceste proiecte de fapt, le-am prioritizat în funcţie de costul sau de câţi bani europeni a cerut fiecare potenţial beneficiar per megawatt. Cei care au cerut mai puţini bani şi au avut proiecte eligibile au ajuns în capul listei şi deja avem aproximativ 50 de contracte semnate şi încă aproximativ 20 în pregătire. Lucrurile se mişcă", a spus demnitarul.
Primul şi cel mai amplu eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, Climate Change Summit, a început joi la Bucureşti, şi reuneşte oficiali guvernamentali, ai administraţiei locale şi ai societăţii civile din România.
Climate Change Summit 2023 este organizat de Social Innovation Solutions în perioada 19 - 20 octombrie şi cuprinde o serie paneluri de specialitate în care se vor prezenta soluţii antreprenoriale, modele de lucru şi proiecte sustenabile din toate colţurile lumii.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1825 / 9737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...