ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deși a debutat lent în 2024, piața de fuziuni și achiziții din România are perspective de redresare pe termen scurt

05 Aprilie 2024   |   Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner și George Ureche, Director, M&A Lider - PwC România

Astfel, 13 din cele 15 tranzacții încheiate în primele trei luni ale anului au avut de partea cumpărătorului un investitor strategic, restul fiind realizate de fonduri de investiții.

 
 
Piața de fuziuni și achiziții din România a avut un început de an lent, cu 15 tranzacții  cu o valoare de 170 milioane euro, încheiate în primul trimestru. Însă perspectivele de redresare pe termen scurt există, alte 55 de tranzacții fiind anunțate în perioada menționată, arată datele analizate de PwC România.

Numărul scăzut al tranzacțiilor închise la acest moment, în ciuda numeroaselor tranzacții anunțate (dar nefinalizate încă), semnalează faptul că, în următoarele trimestre, vor fi încheiate semnificativ mai multe tranzacții. Cele 55 de tranzacții anunțate, cu 13% mai puține decât în primele trei luni ale anului trecut, au o valoare cumulată de 1,7 miliarde euro.

Cele mai mari tranzacții anunțate, dar nefinalizate încă, sunt:

- Achiziția OTP Bank de către Banca Transilvania într-o tranzacție estimată la peste 340 milioane euro, care în prezent așteaptă aprobarea Consiliului Concurenței;
- O nouă tranzacție a grupul Bimbo pe piața românească, după ce în 2023 a cumpărat liderul local al pieței de panificație Vel Pitar. De această dată, grupul mexican a achiziționat 6 fabrici de pâine aparținând societății Trei Brutari SA printr-o tranzacție estimată la 100 de milioane de euro;
- Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a vândut o parte din portofoliul logistic local către CTP într-o tranzacție estimată la 70 milioane de euro.

Dintre operațiunile finalizate în primul trimestru se remarcă tranzacția prin care PPC Renewables, subsidiara locală a grupului elen PPC, proprietarul Enel România, a finalizat achiziția unui parc eolian cu o capacitate totală instalată de 84 MW aparținând Land Power SRL, parte din grupul Lukoil.

Consolidarea pieței este vizibilă și printr-o serie de tranzacții de mici dimensiuni (majoritatea sub 10 milioane de euro), în care companiile antreprenoriale sunt asimilate în principal marilor conglomerate sau jucătorilor strategici locali, iar într-o proporție mai mică de către fondurile de investiții, care generează, la fel ca în anul anterior, doar 10% din numărul și valoarea tranzacțiilor realizate în piața locală.

Astfel, 13 din cele 15 tranzacții încheiate în primele trei luni ale anului au avut de partea cumpărătorului un investitor strategic, restul fiind realizate de fonduri de investiții.

Din perspectivă sectorială, energia (18,18%), produsele și serviciile industriale (16,38%) și imobiliarele (14,55%) au generat mai mult de 50% din volumul și valoarea tranzacțiilor anunțate în primul trimestru al acestui an. De asemenea, sectorul financiar și cel al serviciilor de sănătate private și-au menținut prezența tradițională în topul sectorial din piața fuziunilor și achizițiilor, continuând să genereze tranzacții în tendința de consolidare în jurul marilor jucători.

Sectoarele care au resimțit o încetinire din perspectiva volumului de tranzacții sunt bunurile de larg consum și tehnologie, media și telecomunicații, unde a fost înregistrat un număr mai redus de tranzacții față de aceeași perioadă anului trecut, dar de la care se așteaptă o revenire rapidă în perioada următoare.

Comparativ, în primul trimestru din 2023, cele mai multe tranzacții au fost în sectorul produselor și serviciilor industriale (17,4%), bunuri de larg consum (17,4%) și IT&C (15,8%), urmate de energie (12,7%) și imobiliare (11,1%).

Pe fondul așteptărilor de scădere a inflației în trimestrele următoare, dar și în 2025, precum și în contextul stabilității dobânzii de politică monetară, se anticipează creșterea nivelului de încredere a investitorilor în redresarea economică, cu impact pozitiv direct în piața de fuziuni și achiziții. Sentimentul pozitiv al investitorilor este susținut și de date macroeconomice încurajatoare, de excesul de lichiditate din piețele financiare din regiune și respectiv ambițiile de dezvoltare a mediului de afaceri, inclusiv prin digitalizarea și modernizarea întreprinderilor, pentru a rămâne relevante în viitor.

Anul trecut, piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat 189 de tranzacții finalizate, cu o valoare de 4,3 miliarde de euro, în scădere cu circa 20% față de 2022, când ajunsese la 5,2 miliarde de euro. Rezultatul de anul trecut a fost susținut în mare parte de tranzacția prin care grupul elen PPC a cumpărat Enel România, tranzacție în valoare de 1,3 miliarde euro.

În cazul în care sunt luate în considerare atât tranzacțiile finalizate, cât și cele semnate dar nefinalizate, anul trecut s-au înregistrat 241 de deal-uri, cu o valoare totală de 7,7 miliarde euro. Multe dintre tranzacțiile semnate anul trecut au fost anunțate însă în ultimul trimestru, urmând să fie finalizate în acest an, precum achiziția de peste un miliard de euro a rețelei Profi de către Mega Image sau a Alpha Bank de către Unicredit.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 291 / 8877
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
    Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
    MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
    Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
    Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
    Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
    LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
    În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
    Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
    RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...