ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Directorul PAID România, Nicoleta Radu: Patru din cinci locuinţe nu au niciun fel de protecţie în faţa dezastrelor naturale

13 Octombrie 2022   |   Agerpres

Directorul PAID România a amintit că pentru protecţia împotriva dezastrelor, "există mecanismul asigurării şi el trebuie activat".

 
 
Directorul general PAID România, Nicoleta Radu, a afirmat joi, că în ţara noastră doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate şi a atenţionat asupra riscurilor la care se expun românii neprotejaţi în faţa urmărilor dezastrelor.

"Evenimentele naturale pot produce pagube. Cred că avem suficiente motive să încetăm să mai gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Iată că ni se întâmplă şi ni s-au întâmplat în ultimii ani lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată a fi posibile. De aceea spun că sunt lucruri care trebuie să ne facă să gândim mult mai mult atunci când avem de luat decizii referitoare la protecţia noastră", a spus Nicoleta Radu, la Biblioteca Naţională.

Aceasta a participat la vernisajul expoziţiei-concurs de fotografie pe tema urmărilor dezastrelor naturale - ReExpoziţia, care reuneşte, alături de imaginile înscrise în competiţie, şi fotografii din arhiva AGERPRES.


Directorul PAID România a amintit că pentru protecţia împotriva dezastrelor, "există mecanismul asigurării şi el trebuie activat".

"În România avem asigurarea obligatorie a locuinţelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact - cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. Este un mecanism accesibil. Poliţa a fost 8 lei pe lună şi cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuinţe nu au niciun fel de protecţie în faţa dezastrelor naturale (...) Ne-am dori ca aceia care văd expoziţia să încheie şi o asigurare", a adăugat Nicoleta Radu.

Şeful Serviciului Prevenirea Dezastrelor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Francisc Senzaconi, a făcut un apel la "creşterea rezilienţei", prin pregătirea pentru evenimente majore precum dezastrele naturale.

"Trăim într-o lume în care dezastrele au început să devină din ce în ce mai 'obişnuite', în ghilimele, adică ne întâlnim cu ele din ce în ce mai des. Şi cu toate acestea nu suntem conştienţi de impactul acestora asupra noastră. Pe lângă măsurile autorităţilor (...), există o parte de prevenire care este la îndemâna cetăţenilor şi care se aplică nu în etapa acută a dezastrelor, pe care noi o gestionăm, ci în etapa următoare, de post-dezastru, când nevoile populaţiei se schimbă. Aceste instrumente sunt, printre altele, asigurările", a declarat Senzaconi.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a afirmat că instituţia pe care o conduce are o relaţie directă atât cu autorităţile, cât şi cu cei afectaţi de dezastrele naturale.

"Suntem un depozitar preţios, spun eu, nu doar lăudând instituţia pe care o conduc, dar, din cele 4,5 milioane de fotografii pe care le deţinem în Arhiva Fotografică a AGERPRES, cea mai veche este de la o inundaţie din 1927. Relaţia noastră este una directă. Oficialităţile au campanii de prevenire împotriva dezastrelor, părţile asiguratorii încearcă să prevină, pentru că nu îşi doreşte nimeni să ajungă la un dezastru, iar noi, ca jurnalişti, avem rolul de a disemina aceste informaţii. Avem aici imagini de după dezastre. Să ştiţi că nu doar imaginile acestea sunt în Arhiva AGERPRES. Avem imagini şi cu o rază de speranţă, atunci când se încearcă reconstruirea, reabilitarea celor distruse", a spus directorul Agenţiei Naţionale de Presă.

Claudia Nicolae consideră că imaginea rămâne cel mai fidel martor al unui eveniment la care jurnaliştii, prezenţi alături de autorităţi, "încearcă să ajute".

"Putem scrie ca jurnalişti, putem povesti, putem lua reacţii, putem prezenta declaraţii ale oficialilor, dar imaginea rămâne peste ani şi ea constituie cel mai puternic impact pentru un cetăţean. (...) Alături de jurnalişti, pe teren o să vedem pompierii, o să vedem Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care, împreună, încearcă să salveze şi încearcă să ajute. Noi imortalizând momentul, autorităţile încercând să dea o mână de ajutor", a adăugat aceasta.

Expoziţia-concurs de fotografie pe tema urmărilor dezastrelor naturale (inundaţii, alunecări de teren sau cutremure) - ReExpoziţia a fost deschisă, joi, în Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor la Dezastre Naturale, la Biblioteca Naţională a României.

ReExpoziţia este un proiect al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), realizat cu scopul de a le reaminti românilor despre caracterul ciclic şi repetitiv al dezastrelor.

Realizate de profesionişti şi amatori, lucrările fac parte dintr-o amplă campanie de conştientizare şi de sensibilizare a publicului asupra caracterului repetitiv al dezastrelor naturale şi importanţa asigurării locuinţelor împotriva acestora.

Expoziţia, al cărei vernisaj a fost amânat din cauza evenimentelor din Ucraina, poate fi vizitată până pe 26 octombrie.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

AGERPRES este partener media al evenimentului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2496 / 8794
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...