ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hanga (BVB): Faptul că în România acum se acumulează resurse pentru investiţii generează nevoia oamenilor de se educa

18 Noiembrie 2021   |   Agerpres

În acest context, potrivit preşedintelui BVB, se observă o creştere a industriei de asset management, în principal în zona fondurilor de pensii, fiind acumulate pe piaţa locală 16,6 miliarde de euro, dintre care peste 20% sunt alocate către investiţii în piaţa de capital. O mare parte din aceşti bani ajung şi finanţează companiile listate la bursă.

 
 
Faptul că în România acum se acumulează resurse pentru investiţii generează nevoia oamenilor de se educa, de a învăţa cum să-şi utilizeze mai bine resursele, a declarat, joi, Radu Hanga, preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ISF "Calitatea în serviciile financiare. Cum putem avea consumatori mai informaţi?".
 
"Vorbea Horia Braun de la Erste Asset Management despre acumularea financiară scăzută din România şi personal cred că de acolo pleacă totul. Adică noi suntem într-o piaţă în care tradiţional nu au existat foarte multe resurse acumulate. Ceea ce vedem că se întâmplă acum este o schimbare semnificativă de trend din punctul acesta de vedere şi cel mai bun indicator este ceea ce se întâmplă în zona bancară. Dacă ne uităm la zona bancară şi dacă ne uităm la nivelul depozitelor persoanelor fizice în sectorul bancar o să vedem că acestea au ajuns la un nivel record, 274 de miliarde de lei, cred, depozite persoane fizice la sfârşitul lunii trecute. Dacă ne uităm la ultimii 6 - 7 ani, o să vedem rate de creştere de peste 10% de regulă în fiecare an, din punct de vedere al depozitelor bancare. Deci, practic, în societatea românească se acumulează resurse, se acumulează depozite şi Banca Naţională vedere foarte bine aceasta. În paralel, ce se întâmplă? Am văzut o scădere a nivelului dobânzilor. Dacă acum 10 ani dobânda de intervenţie a Băncii Naţionale era aproximativ 8 procente, acum suntem suntem sub 2 procente. Sigur, s-ar putea să mai vedem creşteri, însă cifrele rămân incomparabile. Adică vorbim despre un nivel mult mai mare de resurse disponibile şi vorbim despre dobânzi mult mai scăzute pentru aceste depozite", a afirmat Radu Hanga.
 
În acest context, potrivit preşedintelui BVB, se observă o creştere a industriei de asset management, în principal în zona fondurilor de pensii, fiind acumulate pe piaţa locală 16,6 miliarde de euro, dintre care peste 20% sunt alocate către investiţii în piaţa de capital. O mare parte din aceşti bani ajung şi finanţează companiile listate la bursă.
 
"Practic, această cerere a ajutat foarte mult piaţa. Dacă ne uităm la performanţa pieţei de capital, o să vedem plus 230% din 2012 până acum, cea mai bună performanţă din Uniunea Europeană. Deci, o piaţă în care s-au acumulat resurse, în care acumularea aceasta de resurse s-a reflectat în creşterea valorii companiilor şi această creştere a valorii companiilor, a evaluării, a determinat şi determină creşterea interesului pentru Bursă. Şi aici cred că ajungem într-adevăr la subiectul educaţie financiară şi la ceea ce ne dorim cu toţii să facem. O piaţă în care se acumulează resurse, o piaţă în care oamenii încep să aibă bani şi încep să caute alternative pentru investiţii, pentru utilizarea mai bună a banilor lor. Este o piaţă în care oamenii au nevoie să înveţe, să se dezvolte. Şi aici este vorba, cred eu, apropo de a fi mai prietenoşi noi cu noi, de a ne recalibra modul în care ne uităm la procesul acesta de educaţie. Adică întrebarea e: procesul acesta de educaţie este un proces care începe într-un punct, în punctul A, şi se termină în punctul B, după care piaţa merge mai departe, însă educaţia se opreşte sau este un proces continuu? Putem să împărţim lumea între educaţi şi needucaţi? Eu cred că noi toţi suntem de acord că nu este cazul. Noi toţi suntem educaţi în anumite domenii, suntem mai puţin educaţi în alte domenii şi toţi încercăm să ne dezvoltăm. Faptul că în România acum se acumulează resurse pentru investiţii generează până la urmă şi nevoia ecosistemului, generează nevoia oamenilor de se educa, de a învăţa cum să-şi utilizeze mai bine resursele, dacă vorbim despre investitori şi dacă ne ducem către companii, companiile la rândul lor învaţă cum pot mai bine să acceseze resursele care încep să fie mai abundente şi pe piaţa locală", a susţinut Hanga.
 
El a precizat că educaţia se împarte în două arii mari: cea a dezvoltării companiilor, pentru învăţa să acceseze resursele disponibile, şi aria dezoltării personale a investitorilor, pentru a învăţa să-şi valorifice mai bine resursele. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4647 / 8827
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...