ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IEA: Statele trebuie să majoreze investiţiile în producţia de hidrogen pentru atingerea neutralităţii climatice

04 Octombrie 2021   |   Agerpres

Hidrogenul nu produce emisii directe de poluanţi sau gaze cu efect de seră atunci când este folosit drept combustibil. Însă costul ridicat al producţiei hidrogenului, precum şi îngrijorările cu privire la modul în care este produs, au constituit o barieră pentru extinderea utilizării sale.

 
 
Guvernele trebuie să îşi majoreze investiţiile în producţia şi lanţurile de depozitare a hidrogenului, pentru a ajuta la reducerea emisiilor de carbon la zero, a anunţat luni Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
 
Până acum statele şi investitorii privaţi au asigurat doar aproximativ un sfert din cele 1.200 de miliarde de dolari, necesare până în 2030, pentru a dezvolta şi a introduce hidrogenul în strategiile globale destinate atingerii neutralităţii climatice, a apreciat organizaţia cu sediul la Paris. Eforturile ar trebui direcţionate spre introducerea hidrogenului în mai multe sectoare precum şi pentru dezvoltarea de tehnologii care să îl facă mai ieftin de produs cu ajutorul energiilor regenerabile, se mai arată în raportul IEA.
 
Hidrogenul nu produce emisii directe de poluanţi sau gaze cu efect de seră atunci când este folosit drept combustibil. Însă costul ridicat al producţiei hidrogenului, precum şi îngrijorările cu privire la modul în care este produs, au constituit o barieră pentru extinderea utilizării sale.
 
Hidrogenul produs din surse regenerabile poate costa undeva între de două şi şapte ori mai mult decât cel produs pe bază de gaze naturale, fără captarea carbonului, susţine raportul IEA. Însă noi tehnologi şi economii de scară ar putea ajuta la reducerea acestui decalaj, adaugă IEA.
 
"Aproape tot hidrogenul produs astăzi provine din combustibili fosili, fără captarea carbonului, generând aproximativ 900 milioane de tone de emisii de CO2, echivalentul emisiilor combinate de CO2 ale Marii Britanii şi Indoneziei", informează IEA.
 
Capacitatea globală a instalaţiilor de electroliză, care produc hidrogen din apă utilizând electricitate, s-a dublat în ultimii cinci ani şi aproape 400 de proiecte sunt în prezent în stadiul de dezvoltare sau în primele stadii de dezvoltare, arată raportul IEA. Aceste proiecte ar urma să ducă oferta de hidrogen la 8 milioane de tone pe an în 2030, de la mai puţin de 50.000 de tone în 2021. Însă chiar şi aşa este vorba de o zecime din ceea ce are nevoie lumea în 2030 pentru a ajunge la emisii zero în 2050, subliniază IEA.
 
Raportul mai adaugă că aproape tot hidrogenul consumat în 2020 a fost în rafinare şi sectoarele industriale. Însă hidrogenul ar putea juca un rol important în sectorul chimiei, oţelului, transportului şi aviaţiei, sectoare unde în prezent reducerea emisiilor reprezintă o provocare, adaugă IEA.
 
Politicile guvernamentale se concentrează în prezent pe producţia de hidrogen, însă, potrivit IEA, ar trebui să ia în calcul şi consumul din noi sectoare, pentru a putea fi construite facilităţile necesare de stocare, transport şi încărcare.
 
În prezent 17 guverne au strategii în domeniul hidrogenului şi alte 20 de guverne au anunţat că elaborează planuri în domeniul hidrogenului, în creştere faţă de doar trei ţări în 2019, adaugă IEA.
 
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4998 / 8827
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...