ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ivan: Angajamentul din partea Liberty Steel e că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit furnalul de la Galaţi

26 Martie 2025   |   Agerpres

El a susţinut că s-au demarat negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru a se găsi un mecanism de relaxare pe "tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România".

 
 
Combinatul Liberty Steel de la Galaţi a început aprovizionarea şi avem angajamentul din partea acestei companii că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit Furnalul nr. 5, a anunţat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea "Ora Guvernului", din Senat.

"Situaţia de la Galaţi este extrem de importantă. Pe acest subiect vreau să vă spun că în urmă cu trei săptămâni a fost adoptat în cadrul Guvernului un Memorandum prin care s-a oferit o extindere a unui credit de capital de lucru din partea Exim Bank, în valoare de 350 de milioane de euro, care are ca destinaţie exclusivă aducerea de materii prime, de la cocs până la alte materii prime, pentru a reporni acel furnal de la Galaţi. În momentul de faţă, au început aprovizionarea, pentru că vorbim despre un mecanism care presupune plata de sume în avans pentru toţi furnizorii de aceste materii, din care unele vin şi din Australia. Au făcut plăţile în avans. În momentul de faţă, angajamentul din partea acestei companii este că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit acel furnal", a spus Ivan.


De asemenea, el a susţinut că s-au demarat negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru a se găsi un mecanism de relaxare pe "tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România".

"Ceea ce am făcut la nivel decizional, la nivel guvernamental, pe lângă a da această gură de oxigen către ei, am pus în calcul inclusiv negocieri la nivelul Comisiei Europene pe care le-am purtat, atât eu, cât şi cei din partea companiei, tocmai pentru a găsi un mecanism de relaxare pe tot ceea ce înseamnă industria siderurgică din România. Şi când spun asta mă refer şi la oţel (...)", a arătat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, s-a renegociat Green Industrial Deal şi s-a căzut de acord să se facă o analiză asupra impactului pe care l-ar avea în siderurgie prelungirea mecanismului certificatelor de carbon gratuite din cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care ar trebui eliminate treptat începând cu 2026.

"Din acest punct de vedere, în momentul de faţă, suntem în stadiul în care am renegociat tot ce înseamnă Green Industrial Deal. Împreună cu alte state europene care au istorie şi au relevanţă în domeniul siderurgic, am căzut de acord pe un nou paper prin care analizăm cum vom putea să dăm un boost de energie pe tot ce înseamnă eliminarea certificatelor de carbon şi prelungirea acestui mecanism european care trebuia să se închidă în 2025. Asta înseamnă un cost mediu de aproximativ 13,5% mai mic pentru energia care va fi folosită în industria siderurgică tocmai pentru a face competitivă, atât industria din România, cât şi din alte state membre UE'', a explicat Bogdan Ivan.

În plus, o problemă pentru industrie o reprezintă taxele vamale impuse de SUA la oţel şi aluminiu, a atras atenţia şeful de la Economie.

"Odată cu apariţia noilor taxe în raport cu SUA, suntem într-o nouă paradigmă, iar ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că nu vom fi invadaţi de oţel ieftin de pe alte pieţe extra-europene. Aşa că am activat lucrul ăsta, am discutat cu omologii mei, inclusiv din Franţa, din Germania, din Italia, pentru a găsi un mecanism european de protejare a producătorilor de oţel din toată Uniunea Europeană, şi în special din România, că asta mă interesează cel mai mult", le-a spus el senatorilor.

Combinatul Liberty Steel a intrat în măsură de concordat preventiv, din cauza preţului mare la gaze şi energie, a războiului din Ucraina, dar şi în contextul noilor tarife impuse de SUA la importurile de oţel.

Tribunalul Galaţi a admis, miercuri, 5 martie, cererea Liberty Steel, combinatul siderurgic din Galaţi - fostul Sidex - de a intra în concordat preventiv, iar timp de patru luni a suspendat executările silite din partea creditorilor săi. Până pe 5 mai, conducerea combinatului, împreună cu administratorul concordatar, respectiv consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti, trebuia să elaboreze un plan de restructurare.

"Soluţia pe scurt: Admite cererea. În temeiul art. 23 alin. (5) raportat la art. 17 alin. (1) lit. a) şi art. 16 din Legea nr. 85/2014, deschide procedura de concordat preventiv faţă de debitoare. În temeiul art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014 numeşte administrator concordatar pe consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti. În temeiul art. 25 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, dispune suspendarea executărilor silite împotriva debitoarei pe o perioadă de 4 luni. În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, respectiv până la data de 05.05.2025, administratorul concordatar va elabora sau, după caz, va asista debitorul în elaborarea planului de restructurare ce urmează a fi depus la dosarul cauzei şi comunicat creditorilor în acord cu disp. art. 24 alin. (1), (8) şi (9) din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 23 alin. (5) din Legea nr.85/2014, încheierea se va comunica, în vederea efectuării menţiunii, Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi. În temeiul art. 17 alin. (2) fixează termen în vederea verificării stadiului procedurii la data de 21.05.2025 ora 11:00. Executorie. Cu drept de a formula apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Galaţi. Pronunţată astăzi, 05.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", se arată pe portal.just.ro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 384 / 9739
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...