ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Năsui: Schemele de ajutor de stat vor fi puse pe site-ul Ministerului Economiei, cu indicatori de performanţă

23 Decembrie 2020   |   Agerpres

Un alt obiectiv menţionat de ministrul propus la Economie este debirocratizarea şi el a subliniat că va continua proiectele pe care le-a început în acest sens, una dintre măsuri fiind dematerializarea sediului social.

 
 
Ministrul propus pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a declarat miercuri că unul dintre obiectivele sale este asigurarea transparenţei şi, în acest sens, toate schemele de ajutor de stat vor fi puse pe site-ul ministerului, împreună cu indicatorii de performanţă.
 
"Pe partea de transparenţă, toate schemele de ajutor de stat, de subvenţii să fie pe site-ul ministerului, împreună cu indicatorii de performanţă. Este foarte important. Avem foarte multă legislaţie în spatele lor, dar nu ştim cum s-au comportat aceste scheme. Unele durează de 10 ani, de 20 de ani şi nu vedem niciun efect notabil. Lucrurile acestea la un moment dat trebuie să înceteze, trebuie să spunem stop. Fie n-o mai facem aşa, o facem diferit, fie nu o mai facem. Nu poţi să perseverezi într-o greşeală numai pentru că mergi pe bugetul de stat şi bugetul de stat nu se goleşte niciodată, merge pe deficit. Trebuie o reanalizare a lucrurilor acestea, extrem de transparenţă pe site. Vă dau un exemplu de indicatori: dacă un program îşi propune să crească numărul de locuri de muncă, să vedem cât ne-a costat locul de muncă", a spus Năsui, la finalul audierilor din Parlament pentru validarea sa în funcţie.
 
Un alt obiectiv menţionat de ministrul propus la Economie este debirocratizarea şi el a subliniat că va continua proiectele pe care le-a început în acest sens, una dintre măsuri fiind dematerializarea sediului social.
 
"Sediul social nu trebuie să fie neapărat materializat, poate să fie un loc de corespondenţă, un loc unde să te consideri înştiinţat. Lucrurile acestea se pot face şi în dialog cu mediul de afaceri şi cu colaborarea Ministerului Justiţiei şi a tuturor factorilor implicaţi. Este un deziderat pe care îl avem, să se înfiinţeze uşor o firmă. Trebuie să fie uşor să întreprinzi în România şi aceasta este esenţa, dacă vrem să avem o economie puternică care chiar ridică românii din sărăcie", a precizat Năsui.
 
Cel de-al treilea obiectiv al ministrului propus este schimbarea filosofiei de absorbţie de fonduri europene.
 
"Trebuie folosite mai mult instrumente financiare, garanţii pentru credite, subvenţii de dobândă, tocmai pentru a muta cumva sarcina. Nu ar trebui ca funcţionarii publici să fie cei care decid ce plan de afaceri este bun şi care nu este bun, pentru că sunt oameni care nu au mai făcut asta până acum şi nu este vocaţia lor, nu este competenţa lor să ştie ce plan de afaceri este bun şi care nu. Această competenţă există mai degrabă în mediul privat. Şi atunci trebuie să folosim aceste fonduri europene, care sunt nerambursabile, într-un mod prin care să-i canalizăm prin sistemul bancar şi instituţii financiare non-bancare, care asta e competenţa lor, să vadă ce e bancabil, nebancabil", a mai spus Năsui.
 
El a adăugat, pe de altă parte, că trebuie să se înceteze cu ideea că, dacă se taxează, dacă se împovărează mai mult mediul privat, o să fie deodată mai bine.
 
"Nici măcar bugetul de stat nu creşte dacă trece peste un anumit nivel taxarea şi impozitarea. România are o impozitare a muncii, mai ales pe salariile mici, extrem de mare, e cea mai mare din Uniunea Europeană. Pe muncă în general sunt cam în media europeană, dar chiar şi acolo suntem undeva deasupra. Nu ne dorim creşterea taxării. Deficitul pe care îl avem foarte mare este datorat foarte multor măsuri temporare legate de pandemia de Covid. (...) Trebuie să mutăm sarcina aceasta de a rezolva deficitul de pe mediul privat, care a fost întotdeauna cel care a trebuit să îşi strângă cureaua, asupra statului, care din păcate, chiar şi în pandemie a crescut anumite privilegii pe care noi le-am considerat inacceptabile şi pe care le vom combate în viitor", a punctat Claudiu Năsui.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7763 / 9441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...