ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Orban: Parlamentarii PNL vor susţine forma proiectului de desfiinţare a SIIJ convenită în coaliţie; e conform Constituţiei

22 Martie 2021   |   Agerpres

El a susţinut că PSD se opune desfiinţării SIIJ, acuzând că acest partid este "antieuropean".

 
 
Grupurile parlamentare ale PNL au fost mandatate de conducerea partidului să susţină proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în forma convenită în coaliţia guvernamentală, a declarat, luni, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, adăugând că formula adoptată în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor potrivit căreia magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM este conform Constituţiei.
 
El a susţinut că PSD se opune desfiinţării SIIJ, acuzând că acest partid este "antieuropean".
 
"Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale", a declarat Orban.
 
Întrebat de ce proiectul privind desfiinţarea SIIJ nu intră luni în dezbaterea plenului, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că liderul grupului deputaţilor PSD a refuzat să pună acest punct pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului liderilor.
 
"Şedinţele comitetului liderilor grup sunt conduse, în absenţa preşedintelui Camerei, de liderul de grup cu ponderea cea mai mare, respectiv de liderul grupului PSD, care a refuzat să supună la vot propunerea liderului de grup PNL să fie introdus pe ordinea de zi. Nu e nicio problemă, va fi introdus pe ordinea de zi de miercuri. (...) Dacă liderul de grup PSD va continua să refuze de fiecare dată, când va fi necesar, îmi voi asuma eu conducerea Comitetului liderilor", a explicat Ludovic Orban.
 
În opinia sa, formula adoptată în Comisia juridică este conform Constituţiei.
 
"Este o formulă la care s-a convenit conform Constituţiei. CSM este practic grantul respectării independenţei Justiţiei în România. Din analizele diferitelor forme posibile de funcţionare, după desfiinţarea Secţiei speciale, au fost mai multe variante analizate. Mi s-a părut o soluţie corectă din punct de vedere constituţional ca acest organism, CSM, care este definit de Constituţie drept garantul independenţei Justiţiei, să poată să aibă un punct de vedere nu pentru începerea urmăririi penale, ci pentru trimiterea în judecată. (...) CSM este rezultatul unui proces de alegeri. CSM este un organism serios care poate să aibă discernământ în evaluarea diferitelor solicitări. Este o formulă pe care am convenit-o şi pe care o susţin. (...) UDMR a avutr o altă variantă. A fost o analiză foarte serioasă, având în vedere că au fost multe puncte de vedere. Obiectivul nostru este de a desfiinţa Secţia specială. Am instituit un mecanism în care este scos complet politicul, este un mecanism de autoreglare care ţine de funcţionarea Justiţiei şi a CSM, pe care îl vom urmări dacă funcţionează corect şi dacă CSM se va comporta obiectiv conform misiunii sale", a indicat Orban.
 
El a reiterat că obiectivul coaliţiei este desfiinţarea SIIJ, susţinând că PSD "a rămas" un partid "antieuropean".
 
"Coaliţia este concentrată ca să desfiinţeze Secţia specială, PSD este concentrat ca să nu se desfiinţeze Secţia specială, adică PSD a rămas acelaşi PSD care este antieuropean, împotriva unei Justiţii corecte. În ceea ce ne priveşte pe noi, ne-am angajat faţă de cetăţeni că vom desfiinţa Secţia specială şi vor repara Legile Justiţiei, vom îmbunătăţi articolele declarate neconstituţionale şi care au venit în contradicţie cu reglementări şi practici la nivel european şi asta vom face. (...) Noi am mandatat grupurile parlamentare, la reuniunea Biroului Politic al PNL, să susţină desfiinţarea Secţiei speciale, desigur în forma convenită la nivelul coaliţiei. Dacă la dezbaterile din Senat vor apărea alte idei, ele trebuie supuse aprobării coaliţiei", a adăugat Ludovic Orban.
 
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, adoptând şi un amendament al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat. Senatul este Cameră decizională. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6493 / 8795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...