
Popica (ANAP): În România, suntem la aproximativ 43% proceduri de atribuire la care participă un singur operator economic
30 Aprilie 2025
AgerpresOficialul ANAP a subliniat că o altă problemă cu specific naţional este lotizarea, un spital ajungând să împartă un contract pentru achiziţia de medicamente şi în 400 sau 900 de loturi.
Aproximativ 43% din procedurile de atribuire din România au un singur participant, în special în domeniile farma şi IT, a declarat, marţi, Alexandru Popica, directorul general al Direcţiei Generale de Reglementare, Politici Publice şi Monitorizare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP).
"În România, suntem aproximativ la 43% din astfel de proceduri la care participă un singur operator economic. Din analizele pe care le-am făcut noi, sunt două mari domenii în care această, să spunem, limitare sau această problemă apare. Este domeniul farma, al medicamentelor şi al echipamentelor medicale, iar un alt domeniu este IT-ul, că tot vorbeam de acele proceduri la care prin documentaţia de atribuire sunt solicitate anumite specificaţii tehnice care duc din perspectiva drepturilor de autor către un singur operator economic sau către furnizorii unui singur producător de tehnologie. Eliminând aceste două domenii, să spunem aşa, procentul nostru de 43% ar fi în jur de 30%, deci ar scădea în mod vertiginos", a afirmat Popica, la Pria Competition Conference.
"În România, suntem aproximativ la 43% din astfel de proceduri la care participă un singur operator economic. Din analizele pe care le-am făcut noi, sunt două mari domenii în care această, să spunem, limitare sau această problemă apare. Este domeniul farma, al medicamentelor şi al echipamentelor medicale, iar un alt domeniu este IT-ul, că tot vorbeam de acele proceduri la care prin documentaţia de atribuire sunt solicitate anumite specificaţii tehnice care duc din perspectiva drepturilor de autor către un singur operator economic sau către furnizorii unui singur producător de tehnologie. Eliminând aceste două domenii, să spunem aşa, procentul nostru de 43% ar fi în jur de 30%, deci ar scădea în mod vertiginos", a afirmat Popica, la Pria Competition Conference.
Oficialul ANAP a subliniat că o altă problemă cu specific naţional este lotizarea, un spital ajungând să împartă un contract pentru achiziţia de medicamente şi în 400 sau 900 de loturi.
"Noi am ajuns în România să lotizăm în domeniul medicamentului, vorbim de farma, spitalul lotizează un contract de medicamente în 400 de loturi diferite. Ce înseamnă 400 de loturi diferite? Înseamnă ca sunt 400 de contracte care se vor încheia în urma procedurii respective. Am văzut proceduri cu 900 de astfel de loturi. Ca să puteţi să vă faceţi o idee, 400 de loturi înseamnă 400 de proceduri separate, înseamnă 400 de contracte separate, înseamnă 400 de evaluări de documente ale operatorilor economici separat. Şi, din această perspectivă, vă daţi seama că piaţa cumva a reacţionat şi la aceste tipuri de proceduri: participă de regulă un singur operator economic. Putem să ne întrebăm şi care este cauza acestei lotizări excesive. Cauza este cumva simplă, pentru că 400 de medicamente, în momentul în care te apuci şi iei, să spunem, două câte două câte două o să ai 200 de loturi, iar anumiţi operatori economici pe piaţă nu pot să-ţi dea decât un singur produs din cele două medicamente. Pentru că se întâmplă chestiunea aceasta, autorităţile contractante, pentru a nu anula procedura respectivă, preferă să-l lotizeze în mod excesiv aceste medicamente, să fie sigure că vor şi atribui contractul la finalul procedurii. Pentru că dacă la o procedură există un operator economic care poate să-ţi aducă un singur medicament, atunci el nu va putea să oferteze decât împreună sau în asociere cu un alt operator economic, lucru care de regulă nu prea se întâmplă în domeniul respectiv. Şi asta este o mare problemă în domeniul acesta, al farma", a menţionat acesta.
Alexandru Popica a adăugat că o situaţie similară se înregistrează în domeniul IT, unde se pune problema proprietăţii intelectuale.
"Aceeaşi situaţie este şi pe IT. Pe IT nu există o spargere atât de multă a lotizărilor. Problema pe IT este o problemă de proprietate intelectuală, până la urmă", a arătat reprezentantul instituţiei.
La nivelul Uniunii Europene, piaţa de achiziţii publice depăşeşte 2.000 de miliarde de euro anual şi reprezintă aproape 14% din PIB-ul UE.
"Partea de achiziţii publice, întrucât vorbim de o piaţă de peste 2.000 de miliarde de euro anual, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din Produsul Intern Brut al UE, este o piaţă extrem de mare, o piaţă extrem de importantă pentru impunerea anumitor politici pe care fiecare stat membru le poate obţine prin utilizarea achiziţiilor publice în statul şi în Uniunea Europeană. Aici vorbim evident de politici de mediu, putem vorbi de politici sociale sau politici de inovaţii", a mai spus Popica.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2 / 9446 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...