ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Predoiu: Reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost în contra întregii tradiţii a dreptului penal românesc

10 Mai 2023   |   Agerpres

Potrivit lui Cătălin Predoiu, Ministerul Justiţiei, Guvernul şi, ulterior, Parlamentul "au mers în direcţia bună" adoptând modificările la codurile penale în deplin spirit cu proiectul Directivei europene privind combaterea corupţiei, inclusiv în materia abuzului în serviciu, într-un tipar structural fără un prag minim valoric privind prejudiciul.

 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, că reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost "în contra întregii tradiţii a dreptului penal românesc", începând cu primele legislaţii moderne, continuând cu Codul penal interbelic şi terminând cu Codul penal adoptat după intrarea României în UE.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, Cătălin Predoiu a avut o întâlnire de lucru cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi.

"În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017 privind EPPO, inclusiv a extinderii competenţelor Parchetului la investigarea nerespectării măsurilor restrictive şi, eventual, a infracţiunilor legate de mediu", precizează sursa citată.


Au fost apreciate eforturile Guvernului şi ale Parlamentului de transpunere completă şi corectă a Directivei 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, demersul înscriindu-se în cadrul larg al combaterii corupţiei şi a criminalităţii organizate. În acest context, s-a discutat şi despre necesitatea bunei colaborări între Statele Membre UE, esenţială pentru aplicarea unitară a normelor de drept UE, evitându-se aşa numitul forum shopping, menţionează MJ.

"Susţinem Parchetul European şi vom continua toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acest sens, cea de-a şasea procedură de selecţie va fi lansată în viitorul apropiat, în scopul ca ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an. În acelaşi timp, vom susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE de consolidare a cadrului normativ şi instituţional, necesare combaterii infracţionalităţii la nivel european, având în vedere noile realităţi cu care ne confruntăm", a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

Ministrul Justiţiei a arătat că recentul pachet anticorupţie lansat de Comisia Europeană, în special proiectul de Directivă privind anticorupţia, presupune alinierea legislaţiilor, inclusiv în materia abuzului în serviciu, la o concepţie unitară la nivel european, concepţie reflectată de definiţiile standard ale infracţiunilor cuprinse în proiectul de Directivă, care tinde, la rândul ei, să ridice legislaţia anticorupţie la nivelul de exigenţă al Convenţiei ONU împotriva corupţiei, receptată, de altfel, în dreptul intern prin Legea 365/2004.

"După ani de eforturi pentru consolidarea legislaţiei anticorupţie şi a dreptului penal în general, după obţinerea unui ultim raport pozitiv în cadrul MCV, România nu îşi poate permite să meargă acum în regres, în contra tendinţelor europene în materie de anticorupţie, pentru că ar fi un semnal extrem de prost din perspectiva angajamentelor de ţară privind consolidarea Justiţiei, a statului de drept şi a combaterii corupţiei", a afirmat ministrul Justiţiei.

Potrivit lui Cătălin Predoiu, Ministerul Justiţiei, Guvernul şi, ulterior, Parlamentul "au mers în direcţia bună" adoptând modificările la codurile penale în deplin spirit cu proiectul Directivei europene privind combaterea corupţiei, inclusiv în materia abuzului în serviciu, într-un tipar structural fără un prag minim valoric privind prejudiciul.

"Reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost în contra întregii tradiţii a dreptului penal românesc, începând cu primele legislaţii moderne, continuând cu Codul penal interbelic şi terminând cu Codul penal adoptat după intrarea României în UE. În egală măsură, reglementarea abuzului în serviciu cu prag valoric minim privind prejudiciul ar face din România singura ţară membră a Uniunii Europene cu un astfel de tipar normativ al infracţiunii respective', spune ministrul Predoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1515 / 8774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...