ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat (II) - Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Terminologie

05 Septembrie 2024   |   Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

Proiectul în discuție este în pus în dezbaterea asociațiilor prefesionale ale țărilor membre și cu siguranță textul sus menționat va fi amplu completat.

Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

 
 
Proiectul convenției privind protecția profesiei de avocat (denumită în cele ce urmează „Convenția”) cuprinde în premieră, în cuprinsul art. nr. 3 intitulat „Terminologie”, definirea unor termeni precum :

a.    „avocat”, prin care se desemnează orice persoană fizică ce este calificată și autorizată potrivit dreptului național, să exercite profesia de avocat. Desigur, Convenția face referire la dreptul național al țării pe al cărui teritoriu avocatul este membru al asociației sale profesionale (barou sau din statele de drept/stat membru).

b.    „clientul” este persoana fizică sau juridică care a solicitat și cererea i-a fost încuviințată, să fie sfătuit, asistat sau reprezentat de către un avocat. Acceptul dat de către avocat este singura condiție necesară pentru nașterea raportului juridic de asistență juridică, condițiile de validitate ale acestui contract precum și conținutul, sau proba sa, nu sunt analizate pentru îndeplinirea acestei condiții.


c.    „clientul potențial” este o noțiune cu totul inedită în reglementările specifice profesiei de avocat, Convenția utilizând-o pentru prima dată. Este definită că desemnând orice persoană fizică sau juridică care solicită sau își dorește să fie sfătuită, consiliată, asistată sau reprezentată de către un avocat – desigur ceea ce deosebește clientul potențial de un client obișnuit este împrejurarea că el nu are un avocat desemnat din oficiu sau ales, ceea ce impiedică nașterea raportului juridic specific profesiei de avocat, raport juridic intuitu personae, după cum se știe.

d.    „asociație profesională” desemnează organul reprezentativ căruia îi aparțin sau îi sunt afiliați toți avocații, sau doar parte dintre ei și care are autoritatea să organizeze și să reglementeze profesia de avocat potrivit dreptului național.

Împrejurarea că dintr-o asociație profesională nu fac parte toți avocații si numai o parte dintre ei este specifică dreptului anglo-saxon: spre pildă în Marea Britanie există două asociații profesionale ale avocațiilor, Council Bar din care fac parte barristerii, avocații litigatori și Law Society compusă de avocații de consultanță. În prezent diferențele dintre cele două corpuri profesionale s-au estompat semnificativ prin lărgirea competențelor membrilor săi.

e.    „activitățile profesionale ale avocaților” - Convenția își propune o definire exhaustivă care cuprinde: pregătirea și acordarea de consultață, asistență sau reprezentare juridică, interpretarea și aplicarea dreptului național a dreptului altui stat sau a dreptului internațional fără a avea importanță țara în care sunt rezidenți clienții sau unde își desfașoară munca personală sau activitățile profesionale, inclusiv acordarea de asistență cu privire la procedurile sau dreptul la muncă într-o jurisdicție sau la o instanță internațională sau a unui organism atașat unei astfel de autorități, să slujească statul de drept și să contribuie la dezbaterile și întelegerea de către cetațeni a dreptului, aplicării și interpretării sale și cu privire la funcționarea sistemelor legale.

Se desprinde cu evidență dorința redactorului de a menține toate categoriile de activități ce pot fi desfășurate de un avocat, cu observarea specificităților pe care exercitarea profesiei noastre o are în diversele țări membre ale Consiliului Europei, potrivit specificului lor național. Proiectul în discuție este în pus în dezbaterea asociațiilor prefesionale ale țărilor membre și cu siguranță textul sus menționat va fi amplu completat.

f.    „asociațiile profesionale” trebuie garantate ca independență și autonomie de sistemul de drept național al fiecărui stat semnatar. Ele sunt înzestrate cu competențe și atribuții precum și cu o organizare internă care să le garanteze, fie pe de o parte, alegerea liberă a organelor executive, iar pe de altă parte funcționarea potrivit reglementărilor legale fără nicio ingerință din exterior. În concret, scopul asociațiilor profesionale trebuie să constea în:

-    reprezentarea drepturilor și intereselor avocaților și ale profesiei de avocat în ansamblul său;
-    promovarea și apărarea independenței avocaților și al rolului lor în societate;
-    elaborarea, promovarea și asigurarea respectării regulilor profesionale și deontologice;
-    promovarea statului de drept, interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale, a hotărârilor judecătorești al drepturilor omului;
-    să coopereze cu avocații și asociațiile profesionale similare din alte țări, cu organizațiile internaționale, interguvernamentale sau neguvernamentale privind problemele teoretice și practice de drept, protejarea și acordarea de asistență juridică avocaților și familiilor lor.

Se dorește ca asociațiile profesionale să fie consultate în timp util și de o manieră efectivă referitor la orice propunere de modificare a legislației care privesc sau pot afecta activitățile profesionale ale avocaților sau reglementarea profesiei de avocat. Avocaților li se permite să adere sau să înființeze asociații profesionale în scopul promovării activității și intereselor profesionale, fără a impacta asupra calității lor de membri ai autorităților profesionale naționale. Realitatea europeană cunoaște variate forme de asociere a avocaților în asociații ale tinerilor avocați, sindicate ale avocaților, dar și în planul organizării profesiei în uniuni sau federații de barouri sau chiar uniuni de avocați. După cum se știe, UNBR este membru fondator (1927) al UIA (Union Internationale des Avocats), al IBA (International Bar Association), CCBE (Asociația Europeană a Barristilor și Avocatilor de Drept), Uniunea Avocaților din Balcani, etc.

-    să reorganizeze primirea și reprimirea în profesia de avocat în baza unor criterii obiective și transparente și a unei proceduri echitabile cu garantarea constituirii rezultatelor printr-o cale de atac accesibilă și urgentă și care poate fi, în cele din urmă, supusă controlului judecătoresc.

În articolul următor vom trata drepturile profesionale ale avocaților.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 375 / 9135
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
    Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
    Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
    Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
    Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
    Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
    Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
    Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
    Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
    Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...