ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat

17 Mai 2024   |   Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate.

 
 


Lansăm o rubrică nouă, ”The Insider”, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners prin prestigioasa semnătură a maesterului 
Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner, descris de ghidurile juridice internaționale drept unul dintre cei mai reputați avocați români.

Azi, despre ”Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat”, primul articol din această serie.* * * * 


Ultimele decenii au marcat, in plan mondial, o recrudescență a agresiunilor întreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase declanșate în presă, expulzările pentru considerente politice, au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. In  prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru vina de a își fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.


Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate. S-a avut în vedere Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat, document care subliniază “rolul fundamental pe care avocații, societățile profesionale și celelalte forme de exercitare a profesiei, alături de organele statutar alese , îl au în menținerea și consolidarea statului de drept, în asigurarea liberului acces la justiție și în asigurarea protecției drepturilor omului și ale libertăților sale fundamentale”.

În Preambulul proiectului Convenției sunt enumerate, printre altele, izvoarele de drept care o vor guverna. Astfel sunt amintite: Convenția pentru Apărarea drepturilor omului și Libertăților fundamentale (ETS nr. 5/1950); Protocoalele și Jurisprundeța CEDO; Principiile de bază privind rolul barourilor, adoptate de cel de-al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea criminalității și tratamentul infracțiunilor desfașurat între 27 august – 7 septembrie 1990 la Havana, Cuba; Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat precum și Rezoluția nr. 35/12 privind independența și imparțialitatea sistemului juridic, a juraților și a evaluatorilor și independența avocaților, adoptată de Națiunile Unite-Consilul pentru Drepturile Omului din 22 iunie 2017.

Același Preambul enumeră drept argumente principale în sprijinul demersului propus,  diferențele importante în organizarea profesiei de avocat în statele membre ale Consiliului Europei, pe de o parte, deopotrivă cu insuficiența cadrului juridic internațional pentru asigurarea libertății de exercitare a profesiei de avocat.

În final e necesar să evocăm scopul Convenției și domeniul său de aplicare. Convenția urmărește “să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent, fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”. Pentru realizarea scopului său, părțile semnatare vor trebui să construiască un ” mecanism de implementare “a procedurilor sale, încercând să armonizeze specificul fiecărei reglementări naționale și să îl traducă în modalitatea care să exprime un interes comun.

La rândul său, domeniul de aplicare al Convenției se refera la activitățile profesionale ale avocaților și asociațiilor lor profesionale.

Sunt reglementate dispoziții care se aplică cu precădere magistraților sau notarilor lăsându-se libertatea ca unele texte să fie aplicabile numai dacă sunt compatibile cu legislația națională a celor care le evocă.

Vom dezvolta reglementările cuprinse de proiectul Convenției în articolele următoare, urmând a evoca aspecte legate de: terminologie, dispozițiile de fond, implementarea Convenției, corelarea cu alte instrumente internaționale, intrarea în vigoare, aderarea la Convenție, aplicarea teritorială, argumente, rezerve, denunțare sau retragerea din Convenție.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 62 / 8680
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
  BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
  Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
  Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
  Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
  Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
  Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
  Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
  Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
  Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
  Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...