Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat
01 August 2024
Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVPDesele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate.
Lansăm o rubrică nouă, ”The Insider”, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners prin prestigioasa semnătură a maesterului Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner, descris de ghidurile juridice internaționale drept unul dintre cei mai reputați avocați români.
Azi, despre ”Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat”, primul articol din această serie.
* * * *
Ultimele decenii au marcat, in plan mondial, o recrudescență a agresiunilor întreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase declanșate în presă, expulzările pentru considerente politice, au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. In prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru vina de a își fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.
Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate. S-a avut în vedere Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat, document care subliniază “rolul fundamental pe care avocații, societățile profesionale și celelalte forme de exercitare a profesiei, alături de organele statutar alese , îl au în menținerea și consolidarea statului de drept, în asigurarea liberului acces la justiție și în asigurarea protecției drepturilor omului și ale libertăților sale fundamentale”.
În Preambulul proiectului Convenției sunt enumerate, printre altele, izvoarele de drept care o vor guverna. Astfel sunt amintite: Convenția pentru Apărarea drepturilor omului și Libertăților fundamentale (ETS nr. 5/1950); Protocoalele și Jurisprundeța CEDO; Principiile de bază privind rolul barourilor, adoptate de cel de-al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea criminalității și tratamentul infracțiunilor desfașurat între 27 august – 7 septembrie 1990 la Havana, Cuba; Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat precum și Rezoluția nr. 35/12 privind independența și imparțialitatea sistemului juridic, a juraților și a evaluatorilor și independența avocaților, adoptată de Națiunile Unite-Consilul pentru Drepturile Omului din 22 iunie 2017.
Același Preambul enumeră drept argumente principale în sprijinul demersului propus, diferențele importante în organizarea profesiei de avocat în statele membre ale Consiliului Europei, pe de o parte, deopotrivă cu insuficiența cadrului juridic internațional pentru asigurarea libertății de exercitare a profesiei de avocat.
În final e necesar să evocăm scopul Convenției și domeniul său de aplicare. Convenția urmărește “să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent, fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”. Pentru realizarea scopului său, părțile semnatare vor trebui să construiască un ” mecanism de implementare “a procedurilor sale, încercând să armonizeze specificul fiecărei reglementări naționale și să îl traducă în modalitatea care să exprime un interes comun.
La rândul său, domeniul de aplicare al Convenției se refera la activitățile profesionale ale avocaților și asociațiilor lor profesionale.
Sunt reglementate dispoziții care se aplică cu precădere magistraților sau notarilor lăsându-se libertatea ca unele texte să fie aplicabile numai dacă sunt compatibile cu legislația națională a celor care le evocă.
Vom dezvolta reglementările cuprinse de proiectul Convenției în articolele următoare, urmând a evoca aspecte legate de: terminologie, dispozițiile de fond, implementarea Convenției, corelarea cu alte instrumente internaționale, intrarea în vigoare, aderarea la Convenție, aplicarea teritorială, argumente, rezerve, denunțare sau retragerea din Convenție.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 472 / 9090 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...