ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România evită pierderea ratingului de țară, dar pericolul nu a trecut (ministru)

09 Iulie 2025   |   Agerpres

Ministrul Finanțelor a subliniat că România se va afla sub monitorizarea Comisiei Europene, conform procedurii de deficit excesiv, și va trebui să raporteze de două ori pe an - în aprilie și octombrie - situația macroeconomică și cea a execuției bugetare.

 
 
România a primit un semnal foarte bun din partea Comisiei Europene, în urma angajării răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale, reducând riscul retrogradării ratingului de țară, a declarat marți ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

'Nu poate fi niciodată o certitudine (că am oprit retrogradarea - n. r.), dar gradul de siguranță, având în vedere dublarea mesajului nostru prin adoptarea pachetului, cu mesajul Comisiei, care practic validează faptul că suntem într-o direcție bună, la care adăugăm și adoptarea recomandării de traiectorie fiscală care s-a făcut în ECOFIN-ul de astăzi, toate aceste trei lucruri reprezintă un semnal puternic către toate cele trei agenții de rating, în special pentru prima care își începe evaluarea în 15 iulie. Eu cred că în privința pericolului iminent pe care îl aveam în pierderea ratingului, cred că avem un semnal foarte bun. Nu cred că în privința acestor evaluări care au loc în august - septembrie mai suntem în pericolul de a ne pierde ratingul', a precizat Nazare, la Digi 24.


În opinia sa, România are nevoie de o ambiție constantă nu doar pentru a menține ratingul, ci și pentru a-l crește, astfel încât condițiile de finanțare pentru mediul public și privat să fie tot mai accesibile.

'Ne vom menține ratingul, doar că trebuie să avem o ambiție permanentă nu doar a-l menține pe ultima treaptă, ci pentru a-l crește, deoarece, cu cât îl vom crește, condițiile de finanțare pentru mediul privat, nu doar cel public, vor fi tot mai accesibile', a susținut el.

Ministrul Finanțelor a subliniat că România se va afla sub monitorizarea Comisiei Europene, conform procedurii de deficit excesiv, și va trebui să raporteze de două ori pe an - în aprilie și octombrie - situația macroeconomică și cea a execuției bugetare.

'Acestea sunt lucruri care sunt impuse țărilor care intră în această în această etapă de procedură de deficit excesiv, din cauza gradului de neîncredere. Am acumulat un deficit de încredere foarte mare în ultimii ani', a atenționat Nazare.

Totodată, ministrul a arătat că s-a reintrat într-un dialog de lucru consolidat cu Comisia Europeană.

'Cred că avem nevoie de un semnal pozitiv, de o rază de speranță, în sensul în care relația cu Comisia să funcționeze mult mai bine. Transmite și Comisia că practic am reintrat într-un dialog de lucru consolidat, bun, se transmite acest lucru către piețe, dar este și o rază de speranță pentru români. E un pas necesar, dar nu e suficient, adică am evitat acest pericol iminent, dar mai avem mult de lucru și, per ansamblu, de lucrat, pentru a reuși să revenim acolo unde ar fi trebuit să fim, adică la un interval de referință de 3%, așa cum sunt multe alte state și care își gestionează finanțele publice într-un mod mult mai credibil', a subliniat șeful de la Finanțe.

În opinia sa, pentru acest lucru trebuie să continuăm să luăm măsurile din Pachetul 2, dar trebuie să continuăm și cu o disciplină a finanțelor publice pe care să o impunem nu doar la nivelul autorităților locale și centrale, ci la toate companiile de stat, 'astfel încât, în momentul în care raportăm ținte pentru octombrie sau pentru aprilie anul viitor, situația României să fie mult mai bună și să se vadă acest lucru din cifre, cu fapte, că numai așa putem crea încredere'.

Întrebat dacă nu va fi nevoie de măsuri dureroase în fiecare an până în 2030, când trebuie să atingem ținta pentru deficitul bugetar, Nazare a răspuns: 'E foarte greu de anticipat acum o situație care va avea loc peste un an sau doi'.

'Am văzut și noi, am trecut printr-o pandemie, crize suprapuse - criză energetică, evoluția războiului din Ucraina... - e foarte greu să evaluezi ce se va întâmpla în șase luni sau un an. Ce pot să vă spun în schimb, e că dacă suntem consecvenți, într-un interval de până la un an jumate, adică perioada dificilă va dura din punctul meu de vedere și cum transpune și din recomandarea Comisiei până undeva la finele anului viitor (...) Deci, eu sper că putem, consecvenți fiind și adoptând aceste măsuri de disciplină financiară bugetară, să revenim până la finalul anului viitor, dar, bineînțeles, depinde foarte mult de multe alte evoluții. Asta este o țintă. (...) Este esențial ce va face economia privată și modul în care vom reuși să înlesnim investițiile private, să atragem noi investiții și să folosim mult mai bine banii puțini pe care îi avem, pentru că, până acum, am avut foarte mulți bani, iar acum nu îi mai avem. Avem spațiu fiscal mai mic și trebuie să facem mai mult cu bani mai puțini, dar trebuie să ajutăm mediul privat să nu-l încurcăm în primul rând major și atunci când sunt solicitări de investiții să răspundem mult mai repede', a transmis ministrul Finanțelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...