ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stan (Kapital Minds): Vânzarea integrală a afacerii este principala opţiune de exit pentru o treime dintre antreprenori

05 Septembrie 2024   |   Agerpres

Următoarele opţiuni ar fi vânzarea parţială către un investitor privat (42%), tranziţia către familie sau management (33%) şi listarea la bursă (12%).

 
 
Doi din trei antreprenori consideră că vânzarea integrală a afacerii este principala lor opţiune pentru exit, iar următoarele sunt vânzarea parţială către un investitor privat sau tranziţia către familie sau management, a declarat, joi, Laurenţiu Stan, fondatorul şi directorul companiei Kapital Minds, în cadrul unei conferinţe.

"Ce opţiuni aţi aborda în cazul unui exit? Iniţial am vrut să pun întrebarea dacă sunt conştienţi de opţiunile pe care le au în cazul unui exit. I-am întrebat ce opţiuni aţi aborda, iar intuitiv vânzarea integrală este pe primul loc. Aici am avut o întrebare cu răspuns multiplu. Deci au putut alege între trei variante dintre cele puse la dispoziţie. Pe locul doi este vânzarea parţială către un investitor, iar pe trei, tranziţie către familie sau echipa de management, pentru că nu e musai să laşi afacerea copiilor. Poţi să o laşi şi echipei de management dacă este competentă şi dacă ai format-o din timp. Pe locul patru este listarea la bursă, acel exit parţial, IPO-ul. Aici văd un potenţial foarte mare atât pentru finanţarea companiilor, cât şi pentru modalitatea de a ieşi cumva nu total din business, dar din management", a spus Laurenţiu Stan, în conferinţa de listare a companiei.


Potrivit acestuia, doi din trei (67%) dintre antreprenori consideră că vânzarea integrală a afacerii este principala lor opţiune pentru exit. Următoarele opţiuni ar fi vânzarea parţială către un investitor privat (42%), tranziţia către familie sau management (33%) şi listarea la bursă (12%). Preferinţa relativ ridicată pentru un exit parţial şi reticenţa la lichidarea afacerii pot indica un nivel încă ridicat de ataşament al antreprenorilor români faţă de propria afacere.

Întrebaţi cu cât timp înainte consideră că trebuie planificată vânzarea afacerii, 66% spun că vânzarea afacerii ar trebui planificată cu minimum 6 luni înainte. Laurenţiu Stan a precizat că 5% dintre respondenţi consideră că planificarea unei eventuale vânzări ar trebui să înceapă încă de la înfiinţarea afacerii, ceea ce arată deja o schimbare de mentalitate, chiar dacă la un nivel incipient, în rândul antreprenorilor români.

Directorul companiei Kapital Minds a afirmat că, în general, procesul de exit planning poate dura între 1 şi 2 ani, uneori chiar 3, în funcţie de dimensiunea şi complexitatea afacerii.

De asemenea, el a adăugat că trei sferturi (76%) din antreprenorii intervievaţi nu au un plan formalizat cu privire la ieşirea lor din propria afacere ceea ce denotă lipsa unei planificări prealabile în acest sens. Majoritatea antreprenorilor intervievaţi (88%) nu au un plan personal formalizat cu privire la ceea ce vor face după un eventual exit. Planificarea pentru exit nu se referă doar la aspecte de businsess, ci şi la cele personale, în special la cel financiar.

Laurenţiu Stan a precizat că studiul a fost derulat telefonic, în perioada 1 - 22 august 2024, pe un eşantion de 400 de companii. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 4,5%.

Kapital Minds, o companie de consultanţă antreprenorială, lansată joi, 5 septembrie, este singura firmă care beneficiază de experienţa unui consultant certificat CEPAŽ (Certified Exit Planning Advisor) din România. Compania este fondată de Laurenţiu Stan, expert cu peste 20 de ani de experienţă în evaluare şi consultanţă financiară.

"Îmi doresc să transform consultanţa pentru creşterea valorii afacerii şi planificarea exitului într-o profesie la noi în ţară, aşa cum a devenit de ani buni în Statele Unite ale Americii. Faptul că sunt primul membru român al Exit Planning Institute (SUA) reprezintă o oportunitate de a implementa în ţara noastră metodologia de accelerare a valorii companiilor. Vreau ca antreprenorii să cunoască toate instrumentele posibile pentru creşterea valorii propriei afaceri. Construim, astfel, o comunitate a oamenilor de afaceri care se susţin reciproc şi împărtăşesc cunoştinţe", a mai spus fondatorul şi directorul companiei Kapital Minds.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 349 / 9203
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...