ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vevera (ICI-Bucureşti): Zona de cyber diplomacy poate influenţa noul tip de relaţii internaţionale

25 Octombrie 2023   |   Agerpres

Potrivit reprezentantului ICI-Bucureşti, dezvoltarea internetului înseamnă riscuri şi vulnerabilităţi, iar orice accesare online are la bază o zonă din care datele pot să dispară.

 
 
Zona de cyber diplomacy este un punct în care cei care se ocupă cu zona de relaţionare şi partea de diplomaţie trebuie să ştie modul în care tehnologia influenţează noul tip de relaţii internaţionale, a afirmat, miercuri, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI-Bucureşti), Adrian-Victor Vevera, la o conferinţă dedicată internetului din România.
 
"Noi (ICI-Bucureşti, n.r.) am simţit nevoia din acest punct de vedere să dezvoltăm un centru de cyber diplomacy, împreună cu parteneri din alte state, pentru că zona de cyber schimbă modul în care societatea funcţionează. Am mers pe zona de cyber diplomacy, pentru că e un punct în care cei care se ocupă cu zona de relaţionare şi partea de diplomaţie trebuie să ştie cum tehnologia influenţează noul tip de relaţii internaţionale şi cum pot să folosească noile tehnologii pentru a face promovare sau a prezenta realizări şi dorinţe ale unui stat în alte spaţii. Nu înseamnă că internetul clasic îşi pierde din valoare, ci pur şi simplu se dezvoltă pe noi căi. Internetul, până la urmă, este un generator de valoare şi de putere. Pentru că informaţia înseamnă putere şi orice acces la ea dă acces la această putere. Cred că ceea ce ne dorim este că trebuie să ne propunem să facem acest internet mai sigur, atât pentru noi, cât şi pentru cei care vin după noi, copiii noştri. Pentru că, până la urmă, e uşor să dai unui copil o tabletă sau un telefon în mână, să ştii că este ocupat cu ceva, dar nu ştii exact la ce va avea acces sau cine va avea acces la el. Din punctul acesta de vedere, trebuie să găsim acea balanţă între libertatea pe care o oferă internetul şi modul în care această libertate este folosit", a afirmat Vevera.
 
Potrivit reprezentantului ICI-Bucureşti, dezvoltarea internetului înseamnă riscuri şi vulnerabilităţi, iar orice accesare online are la bază o zonă din care datele pot să dispară.
 
"Internetul este o tehnologie, o abilitate, o zonă tehnologică care îşi găseşte locul în viaţa noastră. Este o parte din ceea ce se întâmplă la nivel global, mai mult decât o reţea de comunicaţie. Au trecut 30 de ani de când România a intrat pe harta Internetului şi acum este parte din viaţa noastră. Dacă ne uităm doar la ce înseamnă internetul, dincolo de a accesa site-urile şi aplicaţiile care sunt în spatele unui domeniu şi al unui site, vedem partea de reţele sociale către partea din informare, vedem partea de noi tehnologii care se dezvoltă, vedem rolul social şi nu numai social pe care îl are internetul. Se discută, bineînţeles, de o modernizare a internetului pe acel internet 2.0. Pe de altă parte, înseamnă şi vulnerabilităţi, risc şi probleme care se pot întâmpla, fake news, pedofilie, crimă organizată, trafic de droguri etc. Au trecut 30 de ani, 30 de ani în care partea romantică a Internetului a dispărut. De 30 de ani ne lovim sau luptăm cu mii de atacuri care au loc la adresa IP-urilor din România şi a zonei de domenii '.ro'. Încercăm să ţinem pasul cu ele. Până acum am reuşit, sperăm să o facem şi de acum înainte cu acelaşi succes pe care l-am dovedit. Nu uitaţi că, indiferent de ceea ce faceţi, faptul că accesaţi prin telefonul mobil, de pe un desktop, de pe un laptop, plătiţi cu cardul, tot ceea ce faceţi are la bază în spate o conexiune de internet, o zonă din care datele pot să dispară. De aceea nu mai putem să vorbim de internet în zilele noastre fără securitate cibernetică, fără noile tehnologii", a explicat Adrian-Victor Vevera.
 
Acesta a menţionat că, la ora actuală, una dintre tehnologiile noi prezente în viaţa utilizatorilor de Internet este blockchain.
 
"Blockchain-ul este prezent în viaţa noastră, nu numai prin partea de criptomonede sau cripto NFT-uri, care a fost reglementată, şi până la sfârşitul anului viitor va fi pe deplin reglementată prin decizii europene în acest sens. Tehnologia este un o zonă care asigură o dezvoltare extraordinară. Noi am încercat să identificăm noi modalităţi prin care să folosim noile tehnologii din Internet. În institut am lansat şi primul marketplace pentru NFT-uri pe zona instituţională, care să poată să fie folosit pentru a promova simboluri naţionale sau pentru a deveni o zonă de utility pentru autorităţi publice locale şi nu numai. Internetul este în continuare challenging, în care inovaţia îşi găseşte locul în fiecare zi", a subliniat şeful ICI-Bucureşti.
 
Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a organizat, miercuri, conferinţa "Romanian Internet Technologies Event 2023" pentru a marca 30 de ani de Internet în România.
 
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost partenerul media al evenimentului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 860 / 8795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...