ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vicepreşedintele ASPES: România nu mai are luxul de a amâna adevărul fiscal

12 Mai 2025   |   Agerpres

În opinia sa, firmele care au lucrări publice cu statul român - constructori, furnizori, prestatori de servicii - sunt obligate să-şi achite la termen taxele şi contribuţiile către bugetul de stat, altfel li se blochează activitatea prin popriri, executări sau pierderea licenţelor. Statul nu le plăteşte facturile la timp, dar le cere punctual taxe pe care nu le pot achita fără încasări.

 
 
România nu mai funcţionează bugetar în regim normal, iar în acest moment nu mai are luxul de a amâna adevărul fiscal, avertizează vicepreşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), Petre Marius Bogdan, într-o analiză transmisă luni AGERPRES.

"România nu mai funcţionează bugetar în regim normal. O spune indirect chiar Ministerul Finanţelor, care a emis recent un document ce impune o programare riguroasă a cererilor de deschidere de credite, diferenţiat pe titluri de cheltuieli şi capitole bugetare. Salariile şi drepturile sociale vor fi cerute până în 20 ale lunii, restul după. Ce pare o măsură tehnică de optimizare este, în realitate, un semnal clar de lichiditate critică la nivelul aparatului central al statului. Această decizie nu vine într-un gol instituţional, ci într-un moment în care bugetul României este tensionat la maximum, cu un deficit ce sare de 8,7% din PIB şi o datorie publică care, conform metodologiei UE, se apropie periculos de 60%. România trăieşte azi din amânări, împrumuturi scumpe cu dobânzi imense aproximativ 8% şi pseudo-reforme, iar măsurile de tip "raţionalizare a plăţilor" sunt, de fapt, o încercare disperată de a masca incapacitatea de a plăti toate obligaţiile asumate", menţionează vicepreşedintele ASPES România.


Acesta explică concret ce înseamnă această nouă procedură, respectiv statul plăteşte doar ce nu poate amâna, iar salariile şi pensiile - "adică segmentul social exploziv" - sunt prioritizate printr-o procedură fixă. Restul cheltuielilor intră într-un "purgatoriu bugetar": întreţinere, investiţii, contracte publice, servicii, proiecte europene. Acestea pot fi amânate, diminuate, blocate temporar, susţine acesta.

"E un model de gestionare de avarie, nu de economie planificată. Blocajul va lovi economia reală", menţionează reprezentantul ASPES în analiza citată.

În opinia sa, firmele care au lucrări publice cu statul român - constructori, furnizori, prestatori de servicii - sunt obligate să-şi achite la termen taxele şi contribuţiile către bugetul de stat, altfel li se blochează activitatea prin popriri, executări sau pierderea licenţelor. Statul nu le plăteşte facturile la timp, dar le cere punctual taxe pe care nu le pot achita fără încasări.

"Aceste companii vor fi forţate să apeleze la finanţări scumpe, la linii de credit pe termen scurt, pentru a acoperi salarii, taxe pe muncă şi furnizori. Această presiune financiară generată de blocajul de plăţi publice va duce inevitabil la: un val de insolvenţe şi falimente de răsunet, în special în sectorul construcţiilor şi al serviciilor externalizate către stat; concedieri masive şi creşterea şomajului, în special în judeţele unde economia locală depinde de proiecte publice; efectul de domino asupra IMM-urilor şi subcontractorilor, care nu vor mai încasa nimic; presiune suplimentară asupra bugetului de stat, care va trebui să acopere ajutoare de şomaj şi eventuale scheme de sprijin post-faliment", transmite Petre Marius Bogdan.

Acesta consideră că este un blocaj sistemic care va afecta toate domeniile de activitate, de la construcţii la IT, agricultură, sănătate, educaţie. Un lanţ de disfuncţionalităţi care, odată pornit, nu mai poate fi oprit decât cu restructurări masive şi intervenţie de urgenţă.

Potrivit sursei citate, această procedură oferă Ministerului Finanţelor un instrument de control politic asupra fluxurilor de numerar, acesta fiind un mecanism de prioritizare discreţionară a cheltuielilor: "cine primeşte bani, când, în ce ordine". "Se intră într-o logică de administrare de criză, unde fiecare leu e folosit pentru a împiedica prăbuşirea unei părţi a sistemului, dar cu costul accentuării colapsului în altele. Aceasta este o boală cronică a statului român: lipsa de disciplină în angajamente, combinată cu clientelism bugetar şi improvizaţie fiscală. În loc să avem bugete multianuale, cu priorităţi clare, se jonglează cu creditele bugetare la lună şi se decide politic ce se plăteşte şi ce nu", este de părere vicepreşedintele ASPES România.

Analistul a precizat că Germania, Olanda, statele nordice funcţionează pe bugete structurate, cu transparenţă, predictibilitate şi evaluare riguroasă a cheltuielilor. Chiar şi Ungaria, aflată sub presiuni similare, a tăiat direct şi dur în aparatul de stat, asumând costuri politice clare. România, în schimb, preferă să mimeze normalitatea.

În spatele "ordonanţei trenuleţ" şi a deciziilor punctuale se află o realitate de necontestat: statul român este supradimensionat, ineficient şi incapabil să funcţioneze cu resursele reale pe care le are, avertizează vicepreşedintele ASPES. Trebuie tăiat adânc, reformulat tot sistemul de cheltuieli şi reconstruite priorităţile pe baze economice, nu electorale.

"Dacă Guvernul nu face publică situaţia reală a angajamentelor financiare şi nu aplică o reformă structurală imediată - reducerea aparatului birocratic, audit real al instituţiilor, digitalizare accelerată, eliminarea risipei - 2025 va fi un an complicat. Va fi punctul de ruptură, în care economia reală va fi împinsă în recesiune de o administraţie incapabilă să se reformeze şi un sistem public care îşi "devorează"propriile resurse. Şi încă ceva foarte important, veniturile previzionate în rectificarea bugetară sunt nerealist de mari, fiind necesară o politică fiscal-bugetară mai prudentă şi ancorată în realitate. Supraestimarea veniturilor poate duce din nou la: creşterea datoriei publice peste nivelul sustenabil", atrage atenţia Petre Marius Bogdan.

De asemenea, dacă veniturile reale sunt mai mici decât cele prognozate, iar cheltuielile rămân la nivelul planificat (sau chiar cresc), guvernul trebuie să acopere deficitul prin împrumuturi suplimentare, iar acest lucru creşte datoria publică.

Vicepreşedintele ASPES afirmă că în contextul unui deficit de cont curent mare vor fi presiuni suplimentare pe finanţarea externă.

Nu în ultimul rând, pierderea încrederii pieţelor financiare, ceea ce ar putea duce la costuri mai mari de împrumut, deşi astăzi achităm aproximativ 8%, cel mai mare cost din UE.

"În acest moment România nu mai are luxul de a amâna adevărul fiscal. Adevărul este următorul: fără o restructurare brutală, urmează un colaps sistemic şi dacă tot suntem la momentul adevărului acceptând situaţia reală a bugetului ţării, cauza nu este sub nici o formă votul liber al cetăţenilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale, singurii vinovaţi sunt cei care au condus Guvernul în ultimii ani, ei sunt cei care ne-au adus în această situaţie dezastruoasă cu politici iresponsabile şi decizii inconştiente astazi cu un
preşedinte provizoriu , guvern provizoriu, prim ministru provizoriu, deficit bugetar imens, inflaţia cea mai mare din UE, dobânzile la împrumuturi cele mai mari din UE, accesarea fondurilor europene este un adevărat fiasco, PNRR este un eşec guvernamental ce aşteptări să mai avem de la actuala clasă politică care şi-a urmărit propriile interese exclusiv în detrimentul propriilor cetăţeni?", a concluzionat vicepreşedintele ASPES, Petre Marius Bogdan, în analiza intitulată "România în pragul incapacităţii bugetare: controlul plăţilor, masca unui colaps fiscal tăcut".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 232 / 9718
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...