ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor: Statutul poliţiştilor de penitenciare - modificat

17 Mai 2023   |   Agerpres

S-au înregistrat 213 voturi "pentru" şi 42 de abţineri.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2020 referitoare la statutul poliţiştilor de penitenciare, stabilind, între altele, că aceştia vor putea fi avansaţi în gradul profesional următor, în mod excepţional, pentru merite deosebite legate de înlăturarea, prevenirea efectelor în caz de calamităţi, pandemii, catastrofe, revolte sau alte evenimente negative de amploare.
 
S-au înregistrat 213 voturi "pentru" şi 42 de abţineri.
 
Proiectul modifică şi completează statutul poliţiştilor din penitenciare referitor la ocuparea posturilor de execuţie şi de conducere de către funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prin examen sau concurs.
 
Conform ordonanţei adoptate, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să devină poliţişti de penitenciare sunt:
 
a) cetăţenia română şi domiciliul în România;
 
b) cunoaşterea limbii române;
 
c) studii şi vechime prevăzute de lege;
 
d) 18 ani împliniţi, capacitate deplină de exerciţiu şi apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei;
 
e) fără antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
 
f) îndeplinirea condiţiilor specifice postului;
 
g) nu le-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcţie publică, din motive disciplinare, în ultimii 5 ani.
 
De asemenea, aceştia trebuie să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare. Criteriile de apreciere a comportamentului se aprobată prin ordin al ministrului Justiţiei.
 
Cei care vor să devină poliţişti de penitenciare mai trebuie să îndeplinească şi condiţia de a nu fi fost "agenţi sau colaboratori ai organelor de securitate ca poliţie politică şi nici nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii".
 
Deputaţii au introdus amendamente.
 
Potrivit textului adoptat, "poliţiştii de penitenciare pot fi avansaţi în gradul profesional următor, în mod excepţional, pentru merite deosebite legate de înlăturarea/prevenirea efectelor în caz de calamităţi, pandemii, catastrofe, revolte sau alte evenimente negative de amploare, fără îndeplinirea condiţiilor".
 
Deputaţii au mai stabilit că "pentru poliţiştii de penitenciare din Ministerul Justiţiei evaluatorul este persoana care conduce compartimentul în care îşi desfăşoară activitatea evaluatul şi contrasemnatar este şeful ierarhic al evaluatorului".
 
Potrivit noilor prevederi, posturile vacante de poliţist de penitenciare aferente funcţiilor de conducere se vor ocupa prin concurs sau examen, constituindu-se comisii de concurs şi soluţionare a contestaţiilor.
 
Poliţiştii de penitenciare care sunt desemnaţi membri în comisiile de concurs ori de soluţionare a contestaţiilor trebuie să aibă o vechime de minimum 3 ani în poliţia penitenciară. La aceste concursuri va putea participa, în calitate de observator, câte un reprezentant al organizaţiilor sindicale ale poliţiştilor de penitenciare, reprezentative la nivelul sistemului penitenciar.
 
Concursurile sau examenele pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante vor fi organizate de Ministerul Justiţiei cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, asigurat prin structurile de resurse umane şi psihologia personalului.
 
La încadrarea în poliţia penitenciară a cadrelor militare în activitate/rezervă, precum şi la încetarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor de penitenciare, gradele profesionale se echivalează cu gradele militare. În acest fel, în cazul ofiţerilor, se echivalează: a) subinspector de poliţie penitenciară - sublocotenent; b) inspector de poliţie penitenciară - locotenent; c) inspector principal de poliţie penitenciară - căpitan; d) subcomisar de poliţie penitenciară - maior; e) comisar de poliţie penitenciară - locotenent colonel; f) comisar şef de poliţie penitenciară - colonel; g) chestor de poliţie penitenciară - general de brigadă; h) chestor principal de poliţie penitenciară - general maior; i) chestor-şef adjunct de poliţie penitenciară - general locotenent; j) chestor-şef de poliţie penitenciară - general cu patru stele.
 
În cazul agenţilor, se echivalează: a) agent de poliţie penitenciară - maistru militar cls. a IV-a sau sergent major; b) agent principal de poliţie penitenciară - maistru militar cls. a III-a sau plutonier; c) agent-şef adjunct de poliţie penitenciară - maistru militar cls. a II-a sau plutonier major; d) agent-şef de poliţie penitenciară - maistru militar cls. I sau plutonier adjutant; e) agent-şef principal de poliţie penitenciară - maistru militar principal sau plutonier adjutant şef.
 
Totodată, clerul din cadrul poliţiei penitenciare beneficiază de gradele profesionale ale ofiţerilor corespunzătoare gradelor
militare prevăzute de Legea nr. 195/2000, drepturile salariale şi de altă natură, precum şi pensionarea fiind similare cu cele ale poliţiştilor de penitenciare.
 
Ordonanţa mai prevede că, la încetarea mandatului funcţiei de conducere, persoanele care nu sunt reînvestite vor fi numite într-o funcţie vacantă de conducere care nu este de tipul celor exercitate pe mandat sau, după caz, într-o funcţie vacantă de
execuţie, pentru care îndeplinesc condiţiile obligatorii cumulative de ocupare prevăzute, conform opţiunii exprimate.
 
Camera Deputaţilor este for decizional. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 605 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Decizie de referință a ICCJ: titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...