ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”

18 Iulie 2024   |   Ștefania Enache

Ștefania Andruhovici este de părere că juriștii au provocarea permanentă de a identifica soluțiile pentru a asigura respectarea valorilor fundamentale, permițând totodată dezvoltarea business-ului. De asemenea, o altă provocare a profesiei, o reprezintă integrarea AI astfel încât aceasta să preia sarcinile redundante, iar juriștii să poată dedica mai mult timp inovației.

 
 
Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic al companiei Electrica, are în spate o experiență de peste 20 de ani. Și-a făcut debutul, în 2003, ca litigator, reprezentând o serie de clienți în instanță. Ulterior, a activat mai bine de 17 ani ca manager al departamentelor juridice din cadrul unor firme active în domeniul energiei, transporturilor, turismului. Toate zonele în care a lucrat i-au permis să acumuleze cunoștințe importante, utile în profesia sa, „cartea sa de vizită” incluzând specializări ca: drept societar, piaţa de capital, energie, concurenţă,  comercial, achiziţii sectoriale, dreptul muncii, legislaţie privatizare, ajutor de stat, M&A (Mergers and Acquisitions), litigii. Totodată, a deținut calitatea de administrator în companii din sectorul energiei, transporturilor, turismului.


„De când eram copil am fost animată de dorința ca lucrurile să fie făcute în mod corect și tot timpul am pus în discuție eventualele decizii pe care nu le-am considerat corecte”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.

Această latură a personalității sale a fost cea care a împins-o către avocatură. „Câteva dintre principiile după care mă ghidez în viață sunt: libertatea mea se întinde până la libertatea celui de lângă mine; acțiunile și deciziile mele trebuie să se circumscrie cerinței ca niciuna dintre acestea să nu mă aducă în situația ca atunci când rămân eu cu mine să îmi fie rușine de ceea ce am făcut; înainte de a lua o decizie trebuie să văd și perspectiva celui din fața mea. De asemenea, câteva dintre valorile importante pentru mine sunt: integritatea, asumarea deciziilor, obiectivitatea, consecvența”, mai spune Ștefania Andruhovici.

Pe parcursul carierei pe care și-a construit-o etapă cu etapă, a avut oportunitatea de a întâlni multe persoane de la care a învățat și datorită cărora a ajuns omul și profesionistul de azi. „Ar fi incorect să numesc câteva dintre aceste persoane, riscând să ratez nume ale unor persoane care au însemnat/înseamnă mult pentru mine”, subliniază juristul.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic al companiei Electrica.

* * * * * *





Provocări profesionale majore

Profesia a adus-o de foarte multe ori în ipostaze provocatoare, fiind necesar să apeleze la soluții inovatoare. Din punctul său de vedere una dintre cele mai mari provocări a fost reprezentată de listarea Electrica pe bursele de valori din Londra și București. „În prezent, atenția este preponderent îndreptată către dezvoltarea liniilor de business ale companiei și toate provocările pe care acestă dezvoltare le presupune, inclusiv din perspectivă juridică”, amintește juristul.

Ștefania Andruhovici
este de părere că juriștii au provocarea permanentă de a identifica soluțiile pentru a asigura respectarea valorilor fundamentale, permițând totodată dezvoltarea business-ului. De asemenea, o altă provocare a profesiei, o reprezintă integrarea AI astfel încât aceasta să preia sarcinile redundante, iar juriștii să poată dedica mai mult timp inovației.

„Misiunea noastră de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem,  un exemplu pentru cei din jurul nostru”, nuanțează interlocutoare BizLawyer.

Directorul Departamentului Juridic din cadrul Electrica spune că este recunoscătoare pentru includerea sa în grupul select Legal500/ GC Powerlist – 2023, considerând că reprezintă încă o recunoaștere a efortului depus de-a lungul carierei sale.

Analizându-și traseul profesional de până acum, subliniază faptul că, deși orice este perfectibil, nu ar dori să schimbe ceva din etapele pe care le-a parcurs.  „Sunt rezultatul experiențelor din trecut, cu bune și cu rele, și, cu siguranță, situațiile dificile m-au făcut să fiu mai puternică, mai matură și să evoluez profesional. Aștept cu nerăbdare provocările pe care mi le rezervă viitorul și am un semtiment că nu mă voi plictisi. Desigur, nu m-aș supăra dacă ar fi preponderent bune”, încheie interlocutoarea BizLawyer.


Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
 


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 26 / 1782
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...