ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”

23 Iulie 2024   |   Ștefania Enache

Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Firma este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”

 
 
Avocații dedicați practicii de Dispute Resolution din cadrul firmei Șerban & Asociații oferă asistență de specialitate în multe mandate complexe. Cele mai complicate dintre ele se ocupă de probleme din zona de white-collar crime, fiind dosare de evaziune fiscală și spălarea banilor. „În aceste dosare, luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie și purtăm de multe ori o luptă îndelungată cu autoritățile pentru a putea obține ridicarea sau restrângerea acestor măsuri, care afectează în mod grav activitatea clienților”, explică Radu Șerban, Partener Șerban & Asociații.

În portofoliul de clienți al firmei de avocatură apar în principal corporații multinaționale, dar și antreprenori români. Firmele noi care apelează la serviciile departamentului de Dispute Resolution provin, într-un procent foarte ridicat (peste 75%), din extinderea colaborării cu clienții actuali ai biroului de avocatură sau din recomandări ale companiilor care au lucrat deja cu experții Șerban & Asociații.


„Anul trecut volumul de muncă a fost ușor în creștere, în special pe litigii civile rezultate din dosarele penale, față de efectele deciziilor CCR și CJUE în ceea ce privește prescripția răspunderii penale, fiind dispuse în foarte multe dosare soluții de clasare la nivelul parchetelor, bazate pe incidența acestei cauze de încetare a procesului penal. Și în 2024 ne așteptăm să crească semnificativ volumul dosarelor având ca obiect pretenții rezultând din dosarele penale, mai ales pe zona de evaziune fiscală, în care ANAF uzează de calea civilă în cel mai scurt timp după soluționarea dosarului penal, pentru a încerca valorificarea măsurilor asiguratorii menținute în dosarul penal”, subliniază interlocutorul BizLawyer.

În plus,  având în vedere efervescența acțiunilor autorităților de control din ultima perioadă, în special a ANPC, avocații se așteaptă să crească numărul mandatelor ce vizează contestarea măsurilor dispuse de către această instituție, care de cele mai multe ori afectează grav activitatea clienților.




Toate mandatele ridică probleme complexe

În ceea ce privește mandatele încheiate cu succes în 2023, Radu Șerban amintește faptul că, anul trecut, echipa a avut trei soluții bune prin care s-a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii, într-un dosar obținând și clasarea cauzei. „Dificultatea dosarului, în astfel de cazuri, se păstrează și ulterior obținerii soluțiilor, pentru obținerea propriu-zisă a ridicării popririlor de pe conturi și sechestrelor de pe imobile, activitatea fiind una complexă chiar dacă avem un act al autorității relevante prin care se dispune în acest sens”, atrage atenția avocatul.

În 2023, profesioniștii Șerban & Asociații au fost implicați și într-o investigație internă complexă, menită să descopere eventuale infracțiuni la adresa patrimoniului îndreptate împotriva clientului – corporație internațională, în conivență cu terți prestatori de servicii. „Aceste activități, chiar dacă sunt extra-litigiu, creează baza unor litigii ulterioare, complexe și de lungă durată, atât în latura de penal, cât și de civil a practicii de Dispute Resolution. Dificultatea în acest caz este generată, în primul rând, de sensibilitatea informațiilor și fluxul dificil de comunicare care trebuie avut în vedere pentru a nu devoala, mai mult decât este cazul, scopul investigației și pentru a nu alerta eventualele persoane implicate, dar și de latura ce presupune identificarea fluxului transferurilor de bani și obținerea de măsuri asiguratorii în cadrul unor litigii”, detaliază Radu Șerban.

De altfel, echipa a fost implicată, în ultima perioadă, în foarte multe mandate sofisticate. Interlocutorul BizLawyer menționează faptul că, în astfel de proiecte, complexitatea este dată, în principal, de specificitățile obiectului dosarului, respectiv ale acuzației îndreptate împotriva clientului sau formulate de către acesta ori fapta delictuală/încălcarea contractuală imputată clientului sau de către acesta părții adverse. „Din aceasta derivă, mai departe, caracterul facil sau dificil al închegării unei strategii de apărare care să poată fi bazată pe probe, acestea din urma fiind, la rândul lor, mai ușor sau mai greu de obținut în funcție de specificitățile obiectului dosarului. Totodată, dificultatea este generată de consecințele unui dosar asupra activității clientului, dacă există măsuri asiguratorii într-un dosar penal, sau chiar măsuri preventive, atunci complexitatea dosarului sporește în mod semnificativ. La fel, și când există un risc iminent de a nu putea valorifica o eventuală soluție favorabilă pronunțată de către instanță, în litigiile civile cu miză financiară ridicată”, mai spune avocatul.

Este dificil de indicat o singură speță, în contextul în care mai toate mandatele instrumentate de Șerban & Asociații sunt unele complexe. „Suntem și am fost implicați în dosare penale și civile care au durat foarte mulți ani, cu un număr mare de părți implicate și valori mari ale sumelor în litigiu și în care s-au ridicat probleme de drept inovative. Un mandat pe cât de complex, pe atât de interesant l-am avut chiar spre finalul anului 2023 pe latura de white-collar crime, în care am asistat un client arestat în Europa în vederea executării pedepsei cu închisoarea, dispusă, în realitate, față de o persoană cu același nume, dar cu alte date de identificare. Dificultatea sporită era generată de starea de arest (nelegal) a clientului și de constrângerile de ordin procedural, de timp și de desfășurarea activităților în plin protest judiciar. Cu toate acestea, prin formularea mai multor demersuri judiciare inovative, într-o perioadă relativ scurtă, am reușit obținerea eliberării acestuia din penitenciar și admiterea apelului, consecința fiind rejudecarea dosarului în faza de cameră preliminară. De aici vor decurge, mai departe, un litigiu civil prin care vom solicita daune materiale și morale pentru detenția nelegală, dar, cel mai probabil, și o acțiune la CEDO. Echipa în acest dosar a fost coordonata de mine, fiind implicați patru avocați din cadrul practicii de white-collar”, arată Radu Șerban.

În prezent, Șerban & Asociații nu are în lucru arbitraje, dar echipa firmei specializată pe drept civil are o foarte bună pregătire în acest domeniu este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional.

„În zona de penal-comercial avem în principal mandate ce țin de „criminal defence” în dosare de complexitate ridicată, aflate atât în faza de urmărire penală, cât și în instanță. Zece avocați ai societății noastre de avocatură acoperă această arie de practică principală a societății noastre”, punctează Partenerul Șerban & Asociații.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Peste 80% din veniturile firmei rezultă din Dispute Resolution

În mod tradițional, departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei  în fiecare an, Șerban & Asociații fiind o societate de avocatură specializată, în principal, pe această arie de practică, cu valențe atât penale, cât și civile. În acest context, reprezentanții casei de avocatură se așteaptă, în 2024 , la un procent similar în ponderea totală a cifrei de afaceri, dar la venituri mai ridicate.

În cadrul Șerban & Asociații activează 14 avocați, cu arii de pregătire diversificate și grade de senioritate diferite. Aproape întreaga echipă este implicată în practica de Dispute Resolution, în principal penal comercial și white-collar crime, dar și pe partea de litigii civile.

Latura de penal a departamentului este coordonată de către Adrian Pichler – Senior partner, iar practica de litigii civile este coordonată de către Mugurel Tătaru – Partner. „Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat. Avem în portofoliu un număr mediu de dosare, dar cu un grad de sofisticare ridicat și care comportă un volum de muncă foarte ridicat”, precizează Radu Șerban.

Printre clienții firmei de avocatură se regăsesc multe companii cu activitate globală, iar lucrul acesta generează colaborări cu societăți de avocatură din străinătate.

De exemplu, avocații Șerban & Asociații  au o colaborare îndelungată cu o firma internațională din UK, fiind implicați în litigii pentru un client comun. Totodată, au o strânsă colaborare cu două firme de avocatură de top din Israel, pe clienții cărora avocații români îi asistă, în mod punctual, în diverse dosare civile având ca obiect retrocedări imobiliare și acțiuni în pretenții. „Colaborăm în mod frecvent cu firme de avocatură din alte jurisdictii, în special în ceea ce privește domeniul de white collar. Asistăm clienți străini implicați în dosare penale în România, în dosare ce derivă din diverse tranzacții comerciale (uneori transfrontaliere) în care clienții au fost asistați de firme internaționale de avocați, iar aceștia rămân implicați și în echipa de apărare formată în dosarul penal. Colaborarea în dosarele civile presupune, în principal, o supraveghere a activității noastre de către firmele internaționale care asistă clientul în mai multe jurisdicții, o updatare a acestora, mai degrabă, iar nu o cooperare la fel de activă ca în cadrul dosarelor de white-collar crime”, completează interlocutorul BizLawyer.

În contextul în care activitatea Șerban & Asociații nu acoperă aria de drept fiscal, acesta este principalul domeniu în care firma apelează la specialiști externi.

Totodată, în cadrul proiectelor civile și penale, avocații au de multe ori nevoie de resurse în ceea ce privește expertize judiciare și/sau extrajudiciare, sens în care apelează la specialiști de renume.

Nu în ultimul rând, în ultimii ani se observă o creștere a nevoii clienților de a apela la specialiști externi în corporate inteligence, fapt ce face ca firma de avocatură să aibă o colaborare de lungă durată cu o societate externă specializată în acest domeniu.

„Suntem listați în Legal 500 pe domeniul White-Collar Crime, fiind încă de la înființarea review-urilor asupra acestei arii de practică în Tier 1. De asemenea, coordonatorul practicii de drept penal, Adrian Pichler, este nominalizat ca leading individual în această arie de practică. Latura de civil a societății noastre este în plină dezvoltare și avem o recunoaștere practică, a clienților noștri, însă pentru 2023 nu am fost listați în ghiduri internaționale. Ne așteptăm, însă, ca pentru acest an să fim nominalizați în practica de Dispute Resolution și pe latura de drept civil, in diverse publicații internaționale”, încheie Radu Șerban.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...