ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea

12 Iulie 2024   |   BizLawyer

NICULEASA LAW FIRM, prin avocat Mădălin-Irinel Niculeasa și avocat Simona Brăileanu, a reprezentat CREDIDAM în fața CJUE în cadrul unei proceduri de întrebare preliminară.

 
 
NICULEASA LAW FIRM a reprezentat CREDIDAM în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) într-o procedură de trimitere preliminară privitoare la regimul de TVA aplicabil relațiilor juridice născute între organismul de gestiune colectivă și titularii de drepturi de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor (relații autonome sau relații dependente).

Într-un litigiu aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, urmare a admiterii acțiunii de către Curtea de Apel București, litigiu ce privește anularea Normelor Metodologice de aplicare a Codului fiscal în ceea ce privește modalitatea în care acestea țin seama de dispozițiile dreptului Uniunii Europene (în special de Hotărârile CJUE) cu privire la regimul TVA aplicabil pe de-o parte relației juridice născute între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, iar pe de altă parte raportului juridic creat între utilizatori și titularii drepturilor de autor, instanța supremă a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la problematica fiscală ridicată de cele două raporturi juridice mai sus menționate.


NICULEASA LAW FIRM, prin avocat Mădălin-Irinel Niculeasa și avocat Simona Brăileanu, a reprezentat CREDIDAM inclusiv în fața CJUE în cadrul acestei proceduri de întrebare preliminară, procedură ce a privit în principal atât modalitatea în care dreptul național cuprins în Codul fiscal (lato sensu) corespunde dreptului Uniunii Europene (Directiva TVA) dar și natura raporturilor juridice născute de activitatea organismului de gestiune colectivă. Mai exact, este vorba de relația juridică cu drepturile și obligațiile aferente ce se creează între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor (inclusiv în ceea ce privește comisionul legal datorat) dar și de raportul juridic creat între titularii drepturilor de autor și utilizatorii acestor drepturi (inclusiv privitor la remunerația cuvenită titularilor drepturilor de autor).

Dezbaterile și discuțiile juridice au privit atât regimul TVA aplicabil fiecărei relații juridice în parte, dar și măsura în care situația juridică (situația de fapt calificată juridic) privitoare la un raport juridic se răsfrânge asupra celeilalte situații juridice după principiul accesorium sequitur principale sau după mecanismul ficțiunii juridice cuprinse în relația comitent – comisionar.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat atât asupra regimului fiscal (de TVA) aplicabil relației titular de drepturi de autor – organism de gestiune colectivă, stabilind că în ciuda caracterului legal al acestui raport juridic (impus de lege) acesta este supus regimului TVA, dar și asupra legăturii dintre cele două raporturi juridice în sensul că cel dintâi raport (cel dintre organismul de gestiune colectivă și titularii de drepturi de autor) nu este influențat de regimul fiscal aplicabil celui de-al doilea raport juridic (cel dintre titularii de drepturi de autor și utilizatorii acestor drepturi). În felul acesta, CJUE a stabilit caracterul autonom al fiecăruia dintre cele două raporturi juridice în sensul că regimul fiscal aplicabil unuia nu influențează regimul fiscal aplicabil celuilalt.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 65
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...