ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană emite noi orientări pentru a proteja activele şi tehnologiile critice în contextul crizei coronavirusului

26 Martie 2020   |   AGERPRES

Odată cu emiterea orientărilor, Comisia face apel la statele membre care dispun deja de un mecanism de examinare să facă uz pe deplin de instrumentele de care dispun în temeiul legislaţiei UE şi al legislaţiei naţionale pentru a preveni fluxurile de capital din ţările din afara UE care ar putea submina securitatea sau ordinea publică din Europa.

 
 
Comisia Europeană a emis, miercuri, noi orientări care au scopul de a asigura o abordare solidă la nivelul UE în ceea ce priveşte examinarea investiţiilor străine într-o perioadă de criză a sănătăţii publice şi de vulnerabilitate economică cauzată de această criză, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei, aceste orientări au scopul este de a proteja societăţile din UE şi activele critice, în special în domenii precum sănătatea, cercetarea medicală, biotehnologia şi infrastructurile care sunt esenţiale pentru securitatea şi ordinea publică, fără a submina deschiderea generală a UE faţă de investiţiile străine.

"Dacă vrem ca Europa să iasă din această criză la fel de puternică precum a intrat, trebuie să luăm măsuri de precauţie acum. Ca în orice criză, atunci când activele noastre industriale şi corporative se află sub stres, trebuie să ne protejăm securitatea şi suveranitatea industrială. Dispunem de instrumentele necesare pentru a face faţă acestei situaţii în temeiul legislaţiei europene şi naţionale şi invit statele membre să le utilizeze pe deplin", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


"Trebuie să ştim cine face investiţii şi cu ce scop. UE şi statele sale membre dispun de instrumente juridice adecvate în acest sens. Orientările de astăzi invită statele membre să utilizeze aceste instrumente pe o scară cât mai largă şi oferă clarificări suplimentare cu privire la modul de utilizare a cadrului nostru de examinare a investiţiilor pentru a împiedica vânzarea activelor critice ale UE în contextul crizei actuale", a precizat comisarul pentru comerţ, Phil Hogan.

În conformitate cu normele UE existente, statele membre sunt împuternicite să examineze investiţiile străine directe (ISD) provenite din ţări din afara UE din motive de securitate sau de ordine publică. Protecţia sănătăţii publice este recunoscută ca fiind un motiv imperativ de interes general. În consecinţă, statele membre pot impune măsuri de atenuare (cum ar fi angajamente de aprovizionare pentru a satisface nevoile vitale naţionale sau ale UE) sau pot împiedica un investitor străin să achiziţioneze o societate sau să preia controlul unei societăţi. Mecanisme naţionale de examinare a ISD există în prezent în 14 state membre. De la intrarea în vigoare anul trecut a regulamentului UE de examinare a investiţiilor străine, UE este pregătită în mod adecvat pentru a coordona controlul achiziţiilor străine efectuate la nivelul statelor membre.

Odată cu emiterea orientărilor, Comisia face apel la statele membre care dispun deja de un mecanism de examinare să facă uz pe deplin de instrumentele de care dispun în temeiul legislaţiei UE şi al legislaţiei naţionale pentru a preveni fluxurile de capital din ţările din afara UE care ar putea submina securitatea sau ordinea publică din Europa.

Comisia invită statele membre să instituie un mecanism complet de examinare şi, între timp, să ia în considerare toate opţiunile în conformitate cu legislaţia UE şi obligaţiile internaţionale pentru a aborda eventualele cazuri în care achiziţionarea sau controlul de către un investitor străin a unei anumite societăţi, infrastructuri sau tehnologii ar putea crea un risc pentru securitatea sau ordinea publică din UE.

De asemenea, Comisia încurajează cooperarea dintre statele membre în ceea ce priveşte cazurile de examinare a ISD în care investiţiile străine ar putea avea un efect asupra pieţei unice a UE. Achiziţiile străine care au loc în prezent intră deja în domeniul de aplicare al regulamentului UE de examinare a ISD şi ar putea fi reexaminate în cadrul mecanismului de cooperare instituit prin regulamentul menţionat, care va fi pe deplin operaţional începând cu luna octombrie 2020.

În ceea ce priveşte circulaţia capitalurilor, orientările reamintesc, de asemenea, circumstanţele specifice în care poate fi restricţionată circulaţia liberă a capitalurilor legate de achiziţia de cote de participaţie, în special a celor provenite din ţări terţe.

De asemenea, Comisia anunţă că va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile pe teren şi este pregătită să discute şi să asigure coordonarea oricărui caz de investiţii străine cu impact european mai larg. De asemenea, protecţia activelor strategice ale UE va face obiectul unor discuţii între preşedintele von der Leyen şi liderii UE în cadrul videoconferinţei Consiliului European.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3607 / 5222
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...