ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal

19 Februarie 2019   |   Mediafax

În debutul dezbaterii, PNL şi USR a propuns un amendament de eliminare a Ordonanţei, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.

 
 
Comisia pentru buget din Senat a amânat, marţi, cu o săptămână, dezbaterea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Liberalii au acuzat lipsa unui studiu de impact a ordonanei de urgenţă.

Comisia de buget a Senatului va avea pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, săptămâna viitoare, dezbaterea raportului asupra proiectului pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care şi introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

În debutul dezbaterii, PNL şi USR a propuns un amendament de eliminare a Ordonanţei, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.


„Aş dori ca Ministerul Finanţelor Publice să prezinte studiul de impact făcut de BNR. Este inadmisibil şi jenant. Nu avem la această Ordonanţă un studiu de impact. Era datoria iniţiatorului să vină cu un studiu de impact. Dacă avem aici Comisia Naţională de Statistică si prognoză ar trebui să le fie rusine pentru că ce au scris aici la impactul macroeconomic este jenant. Ai o OUG care intră în toată economia şi spune că doar că măsurile bugetare propuse conduc la menţinerea echilibrului bugetar. Să vină cu un studiu de impact. Ne trebuie un studiu de impact”, a declarat, marţi, în Comisia de buget, senatorul PNL Florin Cîţu.

Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat, marţi, la dezbaterea din Comisia pentru buget a Senatului, că există o percepţie greşită că peste tot în Europe există o taxă bancară şi, de asemenea, susţin consideră necesară existenţa unui studiu de impact.

„Am transmis poziţia scrisă către comisia dumneavoastră în care detaliem impactul nedorit pe care întreaga economie românească încearcă să-l evite şi noi încercăm să-l evităm, de aceea şi terminăm adresa noastră, trecând prin impact, prin efectele nedotrite, prin comparaţiile cu motivele şi cu structura cu care Europa are astfel de cazuri, precizăm foarte clar că mai mult de jumătate din ţările Europei nu au niciun fel de taxă, pentru că s-a creat această percepţie că în Europa există o taxă bancară peste tot şi nu este aşa. De asemenea, amploarea acestei taxe este colosal de mare comparabil cu ce se intenţionează la nivel legislativ românesc. Există o comparaţie multiplicativă, de până la 30 de ori mai mare taxa rpomânească decât ce se întâmplă în celelalte ţări. (...) Şi noi credem că un studiu de impact este necesar”, a declarat Dănescu.

În legătură cu raportul asupra acestui act normativ, liberalii au făcut apel la membri forului legislativ să dea raport de respingere asupra proiectului. Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă i-a îndemnat pe parlamentari să trimită e-mail sau sms membrilor PSD-ALDE-UDMR din Comisia de buget a Senatului, cu mesajul „#OpriţiOUG114”, pentru a îi convinge să adopte un raport negativ.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

În contextul nemulţumirilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că i-a chemat pe miniştrii Cabinetului său pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscală şi ce modificări ar trebui implementate. Acesta a adăugat că modificarea ordonanţei nu înseamnă o cedare din partea actualului Guvern.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4989 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...