ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia pentru buget a Senatului a amânat dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal

19 Februarie 2019   |   Mediafax

În debutul dezbaterii, PNL şi USR a propuns un amendament de eliminare a Ordonanţei, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.

 
 
Comisia pentru buget din Senat a amânat, marţi, cu o săptămână, dezbaterea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Liberalii au acuzat lipsa unui studiu de impact a ordonanei de urgenţă.

Comisia de buget a Senatului va avea pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, săptămâna viitoare, dezbaterea raportului asupra proiectului pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care şi introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

În debutul dezbaterii, PNL şi USR a propuns un amendament de eliminare a Ordonanţei, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.


„Aş dori ca Ministerul Finanţelor Publice să prezinte studiul de impact făcut de BNR. Este inadmisibil şi jenant. Nu avem la această Ordonanţă un studiu de impact. Era datoria iniţiatorului să vină cu un studiu de impact. Dacă avem aici Comisia Naţională de Statistică si prognoză ar trebui să le fie rusine pentru că ce au scris aici la impactul macroeconomic este jenant. Ai o OUG care intră în toată economia şi spune că doar că măsurile bugetare propuse conduc la menţinerea echilibrului bugetar. Să vină cu un studiu de impact. Ne trebuie un studiu de impact”, a declarat, marţi, în Comisia de buget, senatorul PNL Florin Cîţu.

Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat, marţi, la dezbaterea din Comisia pentru buget a Senatului, că există o percepţie greşită că peste tot în Europe există o taxă bancară şi, de asemenea, susţin consideră necesară existenţa unui studiu de impact.

„Am transmis poziţia scrisă către comisia dumneavoastră în care detaliem impactul nedorit pe care întreaga economie românească încearcă să-l evite şi noi încercăm să-l evităm, de aceea şi terminăm adresa noastră, trecând prin impact, prin efectele nedotrite, prin comparaţiile cu motivele şi cu structura cu care Europa are astfel de cazuri, precizăm foarte clar că mai mult de jumătate din ţările Europei nu au niciun fel de taxă, pentru că s-a creat această percepţie că în Europa există o taxă bancară peste tot şi nu este aşa. De asemenea, amploarea acestei taxe este colosal de mare comparabil cu ce se intenţionează la nivel legislativ românesc. Există o comparaţie multiplicativă, de până la 30 de ori mai mare taxa rpomânească decât ce se întâmplă în celelalte ţări. (...) Şi noi credem că un studiu de impact este necesar”, a declarat Dănescu.

În legătură cu raportul asupra acestui act normativ, liberalii au făcut apel la membri forului legislativ să dea raport de respingere asupra proiectului. Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă i-a îndemnat pe parlamentari să trimită e-mail sau sms membrilor PSD-ALDE-UDMR din Comisia de buget a Senatului, cu mesajul „#OpriţiOUG114”, pentru a îi convinge să adopte un raport negativ.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

În contextul nemulţumirilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că i-a chemat pe miniştrii Cabinetului său pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscală şi ce modificări ar trebui implementate. Acesta a adăugat că modificarea ordonanţei nu înseamnă o cedare din partea actualului Guvern.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5136 / 5359
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...