ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul aprobă două contracte de finanţare cu BEI pentru investiţii în 26 de unităţi spitaliceşti

31 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Proiectele se vor finaliza în 2025.

 
 
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

Astfel, va fi adoptat proiectul de lege privind aprobarea contractului de finanţare - Răspunsul sectorului public din România la Covid-19 - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022 şi a Contractului de finanţare - Răspunsul sectorului public din România la Covid-19 II - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022.


"Cele două proiecte constau în lucrări de investiţii (reabilitări, extinderi, consolidări, reabilitări capitale, modernizări, dotări etc.) aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din judeţele Bacău, Bihor, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman şi Municipiul Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane lei", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tot acolo se estimează că proiectele se vor finaliza în 2025.

"Datele finale de disponibilizare a împrumuturilor sunt de până la 36 de luni de la data semnării Contractului de finanţare, în cazul împrumutului în valoare de 87 milioane Euro, respectiv 48 de luni de la data semnării Contractului de finanţare, în cazul împrumutului în valoare de 123,6 milioane Euro", se precizează în expunerea de motive.

Un alt proiect de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Prin proiectul supus aprobării în Guvern se propune, între altele, îmbogăţirea paletei de activităţi destinate reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi prevenirii infracţionalităţii.

"În acest sens, proiectul de lege îşi propune introducerea în Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a unui temei expres care să permită Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor elaborarea, în colaborare cu alte autorităţi sau instituţii publice ori alte persoane juridice de drept public, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, programe de interes naţional care să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului şi destinate facilitării accesului persoanelor private de libertate la servicii educaţionale, psihologice şi sociale", se arată în expunerea de motive.

În şedinţa de executiv va fi aprobat un proiect de ordonanţă de modificare a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prin care se majorează indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă cu până la 50%.

Tot prin ordonanţă se va dispune reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care vizează măsuri imediate privind situaţia Autorităţii Feroviare Române - AFER şi Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR ca entităţi cu personalitate juridică distinctă.

Un alt proiect de ordonanţă are în vedere modificarea şi completarea Legii nr. 207/2022 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii şi funcţionării băncilor de dezvoltare din România.

Tot printr-un proiect de ordonanţă, care propune modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se are în vedere crearea cadrului legal în baza căruia este constituită şi ţinută evidenţa centralizată a vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, prin constituirea unui registru unic de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări.

Guvernul, prin ordonanţă, va aduce îmbunătăţiri şi OUG nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.

Vor fi aprobate, prin hotărâre, plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022.

Printr-o altă hotărâre va fi aprobat Mecanismul naţional de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane.

Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental prin care se urmăreşte asigurarea cadrului juridic necesar pentru implementarea şi asigurarea furnizării serviciilor de cloud, precum şi pentru dezvoltarea ulterioară a Platformei.

În şedinţa Executivului vor fi aprobate şi eliberări/numiri de prefecţi/subprefecţi.

Printr-un memorandum se va adopta şi Programul legislativ al Guvernului pentru anul 2023.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1067 / 5416
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...