
Guvernul aprobă indicatorii tehnici pentru proiectul de electrificare a liniei de cale ferată Constanţa - Mangalia
21 Decembrie 2023
AgerpresProiectul face parte din Master Planul General de Transport al României (MPGT), aprobat de Guvern prin HG nr.666/2016, cu modificările ulterioare.
Guvernul a aprobat joi, la propunerea Ministerului Transporturilor, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Constanţa - Mangalia", lucrare inclusă pe lista proiectelor finanţate prin PNRR, cu un cost total estimat de 1,66 miliarde lei (peste 330 milioane euro).
Linia de cale ferată Constanţa - Mangalia, parte a reţelei TEN-T Comprehensive (reţeaua TEN-T- globală sau extinsă) situată pe Coridorul Rhin - Dunăre, reprezintă o componentă importantă a reţelei feroviare din Romania pentru traficul de călători şi marfă făcând parte din Magistrala 800 Bucureşti - Constanţa - Mangalia care deserveşte zona turistică de sud a litoralului Mării Negre şi agenţii economici amplasaţi pe platforma porturilor Constanţa şi Mangalia.
Proiectul face parte din Master Planul General de Transport al României (MPGT), aprobat de Guvern prin HG nr.666/2016, cu modificările ulterioare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, investiţia vizează creşterea atractivităţii şi competitivităţii transportului feroviar prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor concomitent cu îmbunătăţirea siguranţei în exploatare.
Obiective preconizate: reducerea timpului de călătorie prin creşterea vitezei de circulaţie; îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a traficului feroviar; îmbunătăţirea confortului în timpul călătoriei, concomitent cu reducerea emisiilor de poluanţi şi impactul negativ asupra mediului; atragerea călătorilor şi a transportatorilor de mărfuri de la traficul auto către traficul feroviar.
Lucrările prevăzute vizează:
* Electrificarea, dublarea şi reabilitarea liniei - prin electrificarea liniei Agigea Ecluză - Mangalia în completarea tronsonului Constanţa - Agigea Ecluză se va putea circula cu tracţiune electrică pe distanţa Constanţa - Mangalia, eliminându-se astfel tracţiunea diesel-electrică. Se vor reduce astfel emisiile de gaze cu efect de seră şi impactul negativ asupra mediului;
* Creşterea gradului de siguranţă prin reabilitarea liniei, realizarea lucrărilor de consolidare necesare şi eliminarea astfel a restricţiilor de viteză;
* Reducerea timpului de călătorie prin creşterea vitezei maxime de circulaţie permise de traseu pe distanţa Constanţa - Mangalia şi eliminarea necesităţii schimbării locomotivei în staţia Constanţa;
* Un mers cadenţat la 30 minute al trenurilor de călători pe distanţa Constanţa - Mangalia;
* Creşterea gradului de confort în transportul de călători prin modernizarea peroanelor, a clădirilor de călători, precum şi a altor facilităţilor oferite în staţii/puncte de oprire în conformitate cu normele STI;
* Extindere DEF
* Post de operare central CEL Eforie Nord - Mangalia amplasat în clădirea CMT Constanţa plus echipamente necesare ERTMS nivel 2 pentru linia Constanţa - Mangalia;
Proiectul include: 23 podeţe noi, un pod de încrucişare, patru poduri, patru pasaje inferioare, un pasaj pietonal, o substaţie tracţiune CFR/Enel.
La elaborarea hotărârii de Guvern s-a avut în vedere corelarea cu alte proiecte: modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa; modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată - faza studiu de fezabilitate - SRCF Constanţa patru staţii: Neptun hc, Costineşti Tabără, Ciulniţa şi Mangalia.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 1.669.048.000 lei.
Proiectul este inclus în lista proiectelor finanţate prin PNRR - Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SA, precum şi din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 404 / 5416 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...