
Guvernul urmează să aprobe cuantumul minim al burselor pentru elevi
06 Octombrie 2021
AgerpresMinistrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a informat că pe ordinea de zi a reuniunii se află şi prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri seara, printr-o hotărâre, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă în anul şcolar 2021 - 2022.
"Deoarece bugetele locale se aprobă pe an calendaristic, iar bursele se acordă pe an şcolar (care cuprinde doi ani calendaristici), pentru a asigura continuitatea acestei măsuri de sprijin social, se propune ca în semestrul I al anului şcolar 2021 - 2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, să se menţină la valoarea de 100 lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
"Deoarece bugetele locale se aprobă pe an calendaristic, iar bursele se acordă pe an şcolar (care cuprinde doi ani calendaristici), pentru a asigura continuitatea acestei măsuri de sprijin social, se propune ca în semestrul I al anului şcolar 2021 - 2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, să se menţină la valoarea de 100 lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Totodată, prin proiectul de hotărâre se propune ca în semestrul al II-lea al actualului an şcolar, cuantumul minim să fie de 500 lei pentru bursa de performanţă; 200 lei pentru bursa de merit; 150 lei pentru bursa de studiu; 200 lei pentru bursa de ajutor social.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a informat că pe ordinea de zi a reuniunii se află şi prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.
Executivul urmează să modifice şi HG nr. 136/2016 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de baza de la bugetul de stat din sume defalcate din TVA prin bugetele locale pe baza acestui cost pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional.
Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre de aprobare a Acordului între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Populară Chineză privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi certificatelor din învăţământul superior, semnat la Beijing la 30 decembrie 2020.
Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea unui amendament convenit între Guvern şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei la Acordul-cadru de împrumut pentru finanţarea primei faze a proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 locuitori".
Prin alte două hotărâri, Guvernul va aproba bugetele de venituri şi cheltuieli pe 2021 al Regiei autonome "Monetăria statului" şi al Regiei autonome "Imprimeria Băncii Naţionale a României", instituţii aflate în subordinea BNR.
În cadrul reuniunii guvernamentale se va mai discuta o hotărâre privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei prevăzute la articolul 6 alineat (1) litera e) din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr. 15/2021, cu modificările şi completările ulterioare, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici.
"Potrivit prevederilor articolului 6, alineat (11) din Legea nr. 15/2021 privind bugetul de stat pe anul 2021 cu modificările ulterioare se propune alocarea sumei de 133.960 mii lei reprezentând 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 august 2021 pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici, pentru judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2037 / 5415 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...