ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iancu (Camera Deputaţilor): Am fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie pentru prosumatori, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus

24 Mai 2019   |   AGERPRES

Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.

 
 
Autorizaţia de construcţie trebuie neapărat eliminată din lista de documente de care are nevoie un consumator de energie care doreşte să devină şi producător, însă Ministerul Dezvoltării este cel care se opune, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

El a participat la lansarea Ghidului Prosumatorilor, elaborat de Asociaţia Energia Ta, cu sprijinul Engie. Prosumatorii sunt persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.

Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.

"Obţinerea autorizaţiei de construcţie se face atât de greu, încât unii preferă să abandoneze. Sunt 62 de paşi, cu tot atâtea documente şi acte pe care trebuie să le predai dacă vrei să ai autorizaţia de construcţie şi să-ţi montezi instalaţia. 62! De la cadastru, notar, autorizaţii de toate felurile. Este obligatoriu să sărim autorizaţia de construcţie", a precizat el.


Iancu a arătat că, în ultima şedinţă, comisia parlamentară pe care o prezidează a fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie din acest proces, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus.

"În ultima şedinţă, în ultimele minute, când ne adunaserăm pentru votul final, nu mai trebuia să discutăm nimic, a venit Ministerul Dezvoltării şi a zis: 'Nu vă supăraţi, nu suntem de acord'. Dar se poate, şi nu suntem singurii. Chiar directiva spune şi încurajează statele membre să elimine autorizaţii, inclusiv pe cea de construcţie, demersurile birocratice şi paşii care împiedică şi pun bariere prosumerului de a intra în acest proces", a continuat Iancu.

El a arătat că apariţia prosumatorilor va duce la crearea a milioane de "motoraşe economice".

"Vor fi milioane de motoraşe economice. Ce proces a mai determinat apariţia a milioane de astfel de motoraşe, pentru că în spate sunt firme de construcţii-montaj, firme de mentenanţă, firme de instalaţii, vânzători de panouri, de cabluri, de invertoare, de contoare. Este cu adevărat un mare motor economic, care începe să se mişte fără să-l susţină vreun decident de la vreun Guvern, de orice culoare ar avea. Se mişcă singur", a mai spus deputatul.

Prezentă la eveniment, Gabriela Munteanu, şef serviciu reglementări tehnice în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a precizat că, în prezent, în România sunt circa 70 de prosumatori.

Parlamentul a aprobat, anul trecut, Legea nr. 184/2018, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

"Prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată anul trecut.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4699 / 5353
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...