Şedinţă de guvern - joi; modificarea legislaţiei în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, pe agendă
25 Iulie 2024
AgerpresVa fi analizat şi un proiect de ordonanţă privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii "Start Up Nation - Romania" ediţia 2024, finanţat din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre pentru modificarea unor acte normative în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi.
"În contextul necesităţii continuării demersurilor referitoare la crearea condiţiilor de realizare a procesului de dezinstituţionalizare şi de prevenire a instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi, precum şi în vederea atingerii indicatorilor asumaţi prin POR 2014-2020, propunerea de modificare va asigura cadrul legislativ necesar dezvoltării reţelei de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi, pentru perioada 2019-2024, precum şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
"În contextul necesităţii continuării demersurilor referitoare la crearea condiţiilor de realizare a procesului de dezinstituţionalizare şi de prevenire a instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi, precum şi în vederea atingerii indicatorilor asumaţi prin POR 2014-2020, propunerea de modificare va asigura cadrul legislativ necesar dezvoltării reţelei de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi, pentru perioada 2019-2024, precum şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba Strategia naţională privind implementarea Rezoluţiei 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite - Femeile, pacea şi securitatea, pentru perioada 2024-2028.
Un alt proiect de hotărâre vizează acceptarea, pentru statul român, de către MAI-IGPF a donaţiei de echipamente şi materiale consumabile în valoare totală de piaţă de 1.980.944,45 de dolari, făcută de Biroul Regional al Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor în Domeniul Apărării (DTRA) din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Va fi aprobată şi o hotărâre privind acceptarea, pentru statul român, de către MAI-IGI a donaţiei de echipamente IT în valoare totală de piaţă de 1.176.993,30 lei, făcută de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).
Pentru atingerea unor ţinte şi jaloane din PNRR, Guvernul va suplimenta prin hotărâre, din Fondul de rezervă, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
"Astfel, în vederea îndeplinirii de către MCID a obligaţiilor contractuale asumate faţă de beneficiari şi pentru atingerea ţintelor şi jaloanelor din cadrul PNRR, se impune suplimentarea creditelor bugetare la Titlul 61 cu suma de 100.000 mii lei din care 95.000 mii lei "Fonduri din împrumut rambursabil" şi 5.000 mii lei "Sume aferente TVA". Prin aprobarea actului normativ se vor aloca fondurile bugetare necesare pentru implementarea investiţiilor aferente Componentei 9, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce va asigura premisele îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor incluse în Cererea de plată nr. 4, de către MCID în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii", se arată în nota de fundamentare.
Va fi aprobat, prin altă hotărâre, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării, semnat la Ankara, la 21 mai 2024.
"Documentul este un acord bilateral care va permite colaborarea în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi dezvoltării urbane, carte funciară, cadastru şi cartografiere, dezvoltarea infrastructurii urbane a administraţiilor locale", conform notei de fundamentare.
În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.
Va fi analizat şi un proiect de ordonanţă privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii "Start Up Nation - Romania" ediţia 2024, finanţat din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
Guvernul va analiza şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pe anul 2024 cu suma de 11.643 mii lei, credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru majorarea capitalului social al societăţii Băiţa S.A. în vederea realizării unei investiţii necesare activităţii de exploatare şi prelucrare a dolomitei din zăcământul Băiţa-Bihor.
Pe agenda şedinţei de Executiv figurează şi un memorandum având ca temă aprobarea semnării Protocolului de cooperare în domeniul învăţământului superior între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice din Republica Irak.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 112 / 5324 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Țuca Zbârcea & Asociații obține la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă privind daune de 3.500.000 lei acordate pentru abuz de drept procesual
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...