ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Opoziţia a sesizat CCR în legătură cu proiectul de lege privind strategia „România 2040”

29 Martie 2019   |   Mediafax

Aleşii Opoziţiei precizează că, potrivit expunerii de motive ataşată proiectului de lege, scopul este instituirea obligaţiei „elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.

 
 
Parlamentarii PNL şi USR au sesizat CCR pe proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”, prin care reclamă că Legislativul a încălcat principiul separaţiei puterilor deoarece a delegat competenţa exclusivă a Guvernului unei alte entităţi.

"Apreciem că Parlamentul a încălcat şi principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituţie, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entităţi o operaţiune de competenţa exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituţională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» este neconstituţională în ansamblul său, întrucât încalcă dispoziţiile art. 76 alin. (1) din Constituţie, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» încalcă principiul securităţii juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii", au notat reprezentanţii opoziţiei în sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR.


Aleşii Opoziţiei precizează că, potrivit expunerii de motive ataşată proiectului de lege, scopul este instituirea obligaţiei „elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.

"Funcţia de strategie, care implică adoptarea de documente de politici publice (strategii, planuri, propuneri de politici publice), ca instrumente de decizie prin intermediul cărora sunt identificate posibilele soluţii pentru rezolvarea problemelor de politici publice, aparţine Guvernului. De altfel, legiuitorul constituant, când a considerat de cuviinţă, a stabilit în mod expres competenţa altor autorităţi de adoptare a anumitor documente de politici publice, precum la art. 65 alin. (2) lit. f) din Constituţie, potrivit căruia «Camerele îşi desfăşoară lucrările în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru (…) aprobarea strategiei naţionale de apărare a ţării». Raportat la cauza de faţă, învederăm că prin dispoziţiile cuprinse în Titlul II, art. 3-10 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» se înfiinţează, sub conducerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Comisia «România 2040», formată din membri numiţi prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, în scopul elaborării Strategiei «România 2040», urmând ca Guvernul să pună în aplicare prevederile acesteia.", mai arată sesizarea PNL şi USR.

Ei afirmă că sintagma „consens naţional”, care stabileşte, printre altele, că prin Lege se instituie „cadrul institutional de realizare şi de asigurare a consensului national”, în lipsa unor precizări suplimentare, nu este previzibilă, "cu atât mai mult cu cât, din formularea dispoziţiei, constituie unul dintre obiectivele legii".

PNL şi USR mai argumentează că formularea strategiei este "foarte generoasă" şi "creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei".

"La art. 1 alin. (2) se prevede că Strategia «presupune atingerea obiectivelor propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate, ţinând cont de principiile dezvoltării durabile». Semnalăm că formularea foarte generoasă creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei", susţin politicienii.

Guvernul arată în expunerea de motive a proiectului de lege arată că acesta "statuează obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional".

"Autorităţile administraţiei publice, Academia Română, academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, insituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public şi privat, sindicatele şi patronatele de ramură, precum şi organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei «România 2040»", mai arată expunerea de motive a proiectului adoptat decizional de Camera Deputaţilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4087 / 4589
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...