ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rising Star | Alexandra Iancu, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2022, a ales echipa ZRVP. ”Odată intrat în profesie, media de la facultate nu mai contează atât de mult, pentru că „examenele” din practică au alte criterii de reușită și este important să demonstrezi că te vei putea încadra în aceste criterii”

03 Martie 2025   |   Ștefania Enache

Până să ajungă în această etapă a dezvoltării sale, Alexandra Iancu a trecut printr-o serie de transformări care au ajutat-o să se dezvolte și să se formeze.

 
 
Alexandra Iancu și-a susținut licența în anul 2022, fiind printre cei mai buni absolvenți ai generației sale. După finalizarea studiilor la Facultătea de Drept din cadrul Universității din București, tânăra s-a îndreptat către avocatură, iar în prezent este Associate în cadrul ZRVP. Decizia de a-și îndrepta pașii către această profesie nu a fost una întâmplătoare, Alexandra având în minte încă din perioada liceului ideea de a-și construi o carieră în domeniul juridic.

„Motivul pentru care am optat pentru Facultatea de Drept are în spate o poveste personală care a început acum mult timp și a avut un deznodământ fericit, în ciuda experienței neplăcute. Întrucât cel care a contribuit la acest deznodământ a fost un avocat, în mintea mea de copil de 11-12 ani, am asociat avocații cu niște oameni buni, care ajută alți oameni să li se facă „dreptate”. Atunci mi-a venit în minte pentru prima oară această idee, pe care am păstrat-o pe tot parcursul liceului. Desigur, acest gând ingenuu s-a „maturizat” treptat, pe măsură ce am început să mă cunosc și să analizez dacă am calitățile necesare nu doar pentru a termina această facultate, ci și pentru a accede într-una dintre profesiile juridice. Evident că în tot acest proces am analizat și alte posibilități, dar nu am identificat nicio altă variantă care să mă atragă cu adevărat. Având în minte acest gând, am ales profilul Filologie, care mi s-a părut mai adecvat la acel moment, însă am început pregătirea propriu-zisă pentru admitere în ultimul an de liceu”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.


După finalizarea studiilor, opțiunea sa a fost aceea de a se îndrepta către litigiile civile, către practica de contencios administrativ și arbitraje (preponderent în domeniul construcțiilor).

Încă din timpul facultății a fost atrasă de Dreptul Civil deoarece poate naște dificultăți practice extrem de variate. „Contenciosul administrativ se studiază destul de puțin în facultate, având în vedere complexitatea acestuia, însă mi s-a părut interesant de aprofundat. Cât despre arbitraje, în facultate se predau doar noțiuni elementare de arbitraj, prin urmare atunci când mi s-a oferit această oportunitate, am acceptat-o din dorința de a face ceva nou și provocator. Admiterea în Barou nu este atât de grea, dacă ai fost constant pe parcursul facultății, care, într-adevăr, este destul de dificil de parcurs. În orice caz, provocările din practică sunt cele cu adevărat dificile, așa că pot spune că perioada anterioară reprezintă un antrenament destul de bun pentru ceea ce va urma”, precizează avocatul.

Până să ajungă în această etapă a dezvoltării sale, Alexandra Iancu a trecut printr-o serie de transformări care au ajutat-o să se dezvolte și să se formeze.

A absolvit Colegiul Național „Unirea” Focșani, amintindu-și că perioada liceului a fost extrem de importantă atât în dezvoltarea sa personală, cât și în cea academică. „Pe parcursul liceului am avut ocazia să mă cunosc, să îmi descopăr și să îmi valorific aptitudinile și, poate cel mai important, să leg cele mai strânse prietenii. Implicarea în echipa de dezbateri a liceului a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de-ale mele, întrucât mi-am dezvoltat capacitatea de a vorbi în public și de a construi argumente, precum și spiritul de echipă, aspecte extrem de importante pentru profesia aleasă”, argumentează tânăra.

După Bacalaureat, a susținut admiterea la Facultatea de Drept, reușind să treacă peste etapa concursului cu 84 de puncte, rezultat care a adus-o foarte aproape de cei care au primit burse de merit. Situația aceasta a ambiționat-o și a determinat-o să muncească foarte mult pentru a intra și ea în rândul studenților cu bursă de merit, lucru care s-a și întâmplat. „Deși am avut în general rezultate academice bune, nu cred că acestea reflectă întotdeauna potențialul celor care le obțin. Prin urmare, m-am bucurat de acest rezultat, dar am știut că e doar o etapă din parcursul meu academic și că odată ce voi începe facultatea, va trebui să iau totul de la zero”, atrage atenția interlocutoarea BizLawyer.

Despre prima sesiune nu prea își mai aduce aminte, probabil pentru că a fost o perioadă destul de dificilă și stresantă. A fost etapa care i-a arătat că este foarte important să știi să te relaxezi, să te bucuri de procesul de învățare, să încerci să înțelegi cât mai bine ceea ce înveți și să tratezi examenele cu calm și cu încredere. „Evident că pe parcursul sesiunilor următoare nu mi-a reușit de fiecare dată acest lucru, însă cu siguranță am simțit că abordarea mea în ceea ce privește gestionarea stresului s-a îmbunătățit”, mai spune Alexandra.

                             Citește și

→   Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”

Facultatea nu trebuie să fie un scop în sine, ci doar un mijloc

Atunci când vine vorba despre alegerea unei facultăți, interlocutoarea BizLawyer este de părere că tinerii ar trebui să își dedice timpul atât cunoașterii de sine, cât și înțelegerii perspectivelor existente după terminarea facultății. „După cum ne spuneau mulți dintre profesorii noștri, facultatea nu trebuie să fie un scop în sine, ci doar un mijloc pentru atingerea scopului urmărit. Prin urmare, cred că tinerii ar trebui mai întâi să identifice un scop, prin raportare la personalitatea, aptitudinile și pasiunile pe care le au și apoi să aleagă mijlocul adecvat pentru atingerea lui. Acest “algoritm” propus nu presupune doar o operațiune matematică, ci ar trebui să aibă în spate o analiză atentă a sinelui”, nuanțează tânăra.

În opinia sa, succesul unui student se datorează curiozității, bucuriei de a studia, dorinței de a înțelege cât mai bine ceea ce studiază și curajului de a-și exprima opiniile juridice, fără teama de a greși. „Toate acestea funcționează mult mai bine într-un context de viață echilibrat”, punctează Alexandra.

Totodată, mai crede că rezultatele academice pot fi cel mult un indiciu al potențialului. Aceste indicii pot stârni interesul, dar sunt adesea insuficiente. „Prin urmare, a trebuit să îmi dovedesc cunoștințele și aptitudinile după criterii proprii caselor de avocatură la care am aplicat după primirea în profesie. Cu alte cuvinte, odată intrat în profesie, media de la facultate nu mai contează atât de mult, pentru că  „examenele” din practică au alte criterii de reușită și este important să demonstrezi că te vei putea încadra în aceste criterii. Sunt de părere că avem de învățat de la fiecare om pe care îl întâlnim sau cu care interacționăm. Prin urmare, sunt genul de persoană care se ghidează mai degrabă după valori și nu după modele și îi admir pe cei care împărtășesc valori precum corectitudinea, echilibrul și dedicarea”, explică avocatul.

Facultatea pe care a absolvit-o are foarte multe plusuri, dar și părți care ar trebui îmbunătățite. Unul dintre plusuri este acela că are unii dintre cei mai buni profesori și că aceștia nu coboară standardele atunci când vine vorba despre evaluarea studenților. „Cred că programa în sine nu este o problemă (cu mici excepții), ci modul în care aceasta este aplicată. Prin urmare, cred că ar trebui să se pună mai mult accentul pe aplicarea în practică a instituțiilor de drept și mai puțin pe volumul mare de teorie, lipsit de exemple practice. După cum am anticipat, unul dintre minusuri ar fi faptul că se pune accentul pe teorie și, uneori, foarte puțin sau chiar deloc pe practică. Este adevărat că practica înseamnă teorie aplicată, dar sunt de părere că este mult mai ușor să asimilezi și să înțelegi noțiuni teoretice atunci când acestea sunt discutate practic. Astfel, studenții pot acumula informații pe termen mediu și lung, nu doar pe termen scurt, exclusiv în vederea promovării examenelor”, atrage atenția interlocutoarea BizLawyer.

Cu plusuri și minusuri, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București este una dintre instituțiile de învățământ de prestigiu din România care deschide multe oportunități după absolvire. „La nivelul pieței din București, pe care o cunosc mai bine, cred că sunt destul de multe oportunități pentru tinerii absolvenți, însă, din păcate, remunerația nu este, adesea, pe măsură”, menționează avocatul.

Privind în urmă la tot ceea ce a trăit până acum, Alexandra nu se vede acționând altfel decât a făcut-o până acum. Mărturisește că a făcut de mai multe ori un exercițiu de imaginație, și anume, și-a imaginat ce ar fi ales, dacă nu ar fi optat pentru Drept și nu a reușit să găsească niciun răspuns până acum. „Motivul este acela că nu am găsit niciun domeniu care să răspundă nevoii mele de dinamism și creativitate, prin raportare la aptitudinile și pasiunile mele. Faptul că dreptul este într-o continuă schimbare îmi oferă garanția că este foarte greu să te plictisești de acest domeniu, dacă îți place ceea ce faci”, încheie tânăra.

                     Citește și

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Bianca-Elena Bănățeanu, a treia admisă din generația ei, care continuă să fie de ”zece pe linie”: Mi-am dorit să pot contribui la crearea unei societăți corecte, în care justiția să primeze și fiecare să aibă certitudinea că drepturile îi vor fi respectate


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 66 / 1985
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...