ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Parchetul General - acţiune de combatere a evaziunii fiscale: Sute de percheziţii în 56 de dosare, cu prejudiciu de 228 milioane lei

20 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Totodată, la nivelul Ministerului Public sunt în curs de implementare mai multe metodologii standard de investigaţie, aplicabile în domeniile cu un grad ridicat de specializare - evaziune fiscală, spălarea banilor, infracţiuni de mediu - care au menirea de a genera o creştere a calităţii actului de urmărire penală şi instituirea unor practici unitare de investigare a infracţiunilor din aceste domenii de activitate.

 
 
Parchetul General a anunţat că a coordonat, săptămâna trecută, o acţiune de combatere a evaziunii fiscale la nivel naţional, în cadrul căreia au fost efectuate 445 de percheziţii în 56 de dosare penale, în care prejudiciul total estimat este de 228 milioane de lei.
 
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în cursul săptămânii 13 - 19 noiembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a coordonat o acţiune de combatere a evaziunii fiscale la nivel naţional, desfăşurată la nivelul unităţilor de parchet de pe lângă curţile de apel şi tribunalele din 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul IGPR şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.
 
Rezultatele acţiunii coordonate la nivel naţional, centralizate până la acest moment, sunt următoarele:
 
* au fost puse în executare 445 de mandate de percheziţie emise în 56 de dosare penale;
 
* investigaţiile vizează un număr de 207 persoane fizice şi 97 de persoane juridice;
 
* prejudiciul provizoriu estimat în această fază a cercetărilor este de 228.601.722 lei;
 
* au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciilor, inclusiv în vederea confiscării extinse.
 
Domeniile de activităţi economice vizate sunt extrem de diverse: comerţul cu fier vechi/deşeuri, reciclarea deşeurilor electrocasnice şi textile, comerţul cu material lemnos, comerţul cu materiale de construcţii, transport de persoane, comerţul cu cereale, servicii de curierat şi car sharing, minerit neautorizat, comerţul cu produse siderurgice şi materii prime industriale, comerţul cu produse electronice, comerţul cu piese de schimb, comerţul cu produse cosmetice, şcoli de şoferi.
 
Operaţiunea de săptămâna trecută se înscrie în eforturile Ministerului Public de a se focaliza pe combaterea criminalităţii în domenii prioritare, cu un grad ridicat de specializare, în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are un rol de coordonare, prin intermediul birourilor specializate înfiinţate prin noul Regulament de ordine interioară al parchetelor, intrat în vigoare în luna septembrie 2023.
 
Totodată, la nivelul Ministerului Public sunt în curs de implementare mai multe metodologii standard de investigaţie, aplicabile în domeniile cu un grad ridicat de specializare - evaziune fiscală, spălarea banilor, infracţiuni de mediu - care au menirea de a genera o creştere a calităţii actului de urmărire penală şi instituirea unor practici unitare de investigare a infracţiunilor din aceste domenii de activitate.
 
Nu în ultimul rând, o atenţie sporită a fost acordată instituirii de măsuri asigurătorii, unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Public fiind în perioada următoare creşterea gradului de indisponibilizare şi confiscare a produselor infracţiunii, un rol important în acest demers urmând să îl joace noul Compartiment de analiză şi investigaţii financiare înfiinţat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 190 / 4467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...