Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti a anulat 30 de diplome false emise în perioada 2003-2016
19 Februarie 2019
AGERPRESPerioada pentru care au fost identificate neregulile este cuprinsă între sesiunea din iulie 2003 şi cea din februarie 2016.
Conducerea Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) a dispus anularea a 30 de diplome emise în perioada 2003-2016 la Facultatea de Geodezie, întrucât titularii acestora nu aveau calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă.
Potrivit unui punct de vedere transmis AGERPRES de rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, conducerea universităţii a dispus efectuarea unui audit intern în iulie 2018 la Facultatea de Geodezie, pentru verificarea modului în care se alocau şi se plăteau bursele sociale şi de ajutor social ocazional către studenţii respectivei facultăţi, în urma identificării, de către Serviciul Social al Universităţii, a unei neconcordanţe între situaţia dosarului unui student şi declaraţia acestuia cu privire la neîncasarea bursei sociale.
Potrivit unui punct de vedere transmis AGERPRES de rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, conducerea universităţii a dispus efectuarea unui audit intern în iulie 2018 la Facultatea de Geodezie, pentru verificarea modului în care se alocau şi se plăteau bursele sociale şi de ajutor social ocazional către studenţii respectivei facultăţi, în urma identificării, de către Serviciul Social al Universităţii, a unei neconcordanţe între situaţia dosarului unui student şi declaraţia acestuia cu privire la neîncasarea bursei sociale.
"După primele constatări ale auditului intern, rectorul UTCB a sesizat în termen legal organele competente - şi anume Secţia 7 Poliţie - să investigheze însuşirea nelegală a unor burse sociale de către secretarul-şef al Facultăţii de Geodezie, Mirela Bunea. Sumele însuşite au fost integral recuperate de la fosta secretar şef, care şi-a recunoscut faptele şi a demisionat la solicitarea conducerii Universităţii. De asemenea, prin decizie a rectorului, în urma unei cercetări disciplinare, au încetat relaţiile contractuale dintre UTCB şi soţul secretarei-şef Mirela Bunea, parte reclamată în plângerea penală depusă de conducerea UTCBT", se arată în punctul de vedere al UTCB.
Potrivit sursei citate, în noiembrie 2018, a avut loc un al doilea audit intern, care a verificat diplomele de licenţă emise pe perioada mandatului de secretar-şef al Mirelei Bunea la Facultatea de Geodezie, 2001-2018, constatându-se neconcordanţe între documentele de studii întocmite de aceasta şi asumate de decan. Perioada pentru care au fost identificate neregulile este cuprinsă între sesiunea din iulie 2003 şi cea din februarie 2016.
"În baza discrepanţelor identificate de auditul intern în documentele întocmite de secretarul şef al Facultăţii de Geodezie, în raport de prevederile legale în care se statuează faptul că 'rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitar', rectorul Universităţii, în vederea respectării şi aplicării legii, şi ca urmare a Hotărârii Senatului UTCB, a dispus anularea unui număr de 30 de diplome emise fără ca titularii acestora să aibă calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă al Facultăţii de Geodezie. În acest context, având în vedere faptul că fiecare titular al diplomei obţinute în mod ilicit a trebuit să fie notificat de această anulare şi ştiind că publicarea unei situaţii de fapt în Monitorul Oficial al României o face opozabilă "erga omnes", a fost necesar ca Universitatea să întreprindă demersuri în acest sens. Astfel, pentru a produce efecte legale, deciziile de anulare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, indicând seriile şi numerele actelor de studii anulate", mai precizează sursa citată.
Potrivit UTCB, nouă diplome au fost anulate prin act administrativ intern la nivelul universităţii, ele fiind întocmite, dar nefiind ridicate de titularii acestora.
"Astfel, aceste nouă diplome nu au fost utilizate de titularii acestora. Ca urmare a acestor constatări referitoare la actele de studii, o a doua plângere penală a fost depusă în atenţia organelor abilitate să investigheze situaţia produsă şi să identifice persoanele vinovate. Subliniem că aceste fapte au fost constatate de către actuala conducere a Universităţii în urma unor proceduri interne derulate la solicitarea rectorului UTCB, şi au fost aduse la cunoştinţa organelor abilitate de îndată ce au fost constatate", se mai arată în punctul de vedere al Universităţii de Construcţii.
Conform sursei citate, mandatul actualei conduceri a început în martie 2016, ulterior încheierii misiunii de audit privind actele de studii de la Facultatea de Geodezie, rectorul UTCB a dispus continuarea auditului la toate facultăţile Universităţii.
"Pentru trei facultăţi în care auditul a fost finalizat, nu s-a identificat nicio altă situaţie de această speţă. Pentru celelalte trei facultăţi auditul intern este în desfăşurare, până în acest moment nefiind semnalată nicio situaţie neconformă. Aceste fapte fără precedent în Universitatea noastră nu pot aduce atingere calităţii profesionale a zecilor de mii de absolvenţi ai UTCB care şi-au obţinut diplomele în mod corect, parcurgând programe de studii foarte dificile, cu multă sârguinţă, dăruire şi pasiune pentru inginerie", precizează rectorul UTCB, Radu Văcăreanu.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4341 / 4555 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...