ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea în segmentul litigiilor s-a intensificat, iar avocații anticipează o înmulțire a disputelor după ce efectele economice ale crizei sanitare au început să apară în toate sectoarele. Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociații: Au apărut mandate noi, au fost numeroase situații în care partenerii contractuali nu au onorat obligațiile din cauza pandemiei

23 Iulie 2020   |   Ștefania Enache

Majoritatea mandatelor noi primite în această perioadă a vizat dispute sau litigii generate de diverse tipuri de contracte comerciale, cauze de insolvență, precum și cauze urgente, de exemplu: măsuri asigurătorii, cereri de suspendare, ordonanțe președințiale, cereri în contencios administrativ, litigii în domeniul achizițiilor publice, precum și solicitări de asistență în legătură cu impactul actelor normative emise de autorități în legătură cu pandemia de coronavirus asupra activității curente a societăților.

Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociatii

 
 
Reluarea activității instanțelor de judecată a adus o intensificare a activității echipelor de litigii din cadrul firmelor de avocatură. Astfel, începând cu 15 mai 2020, volumul de lucru a crescut în mod semnificativ, depășind încărcătura normală din perioada anterioară pandemiei de coronavirus. „Creșterea gradului de încărcare a fost generată nu numai de reluarea activității instanțelor, dar și de faptul că am primit numeroase mandate noi în timpul pandemiei, majoritatea legate de probleme juridice decurgând din această situație cu care ne confruntăm: probleme de dreptul muncii, atacarea unor acte administrative în instanță, cereri de insolvență, aspecte ce țin de executarea contractelor de vânzare sau închiriere, negocieri de contracte etc”, a explicat pentru BizLawyer Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociații.

 
Avocații firmei „și-au făcut temele” în timpul perioadei în care criza medicală a blocat toate activitățile din instanță, astfel încât, atunci când s-au reluat procesele, a fost posibilă și preluarea unor mandate noi, fără a afecta activitatea curentă a juriștilor. „În toată perioada pandemiei am considerat că cel mai important lucru este acela de a informa prompt și constant clienții despre modificări legislative care i-ar putea afecta, de a monitoriza evoluția dosarelor de instanță, de a participa la discutarea de strategii, de a de pregăti temeinic cauzele pentru momentul când instanțele de judecată urmau să reia activitatea, inclusiv prin redactarea timpurie a actelor de procedură. Având în vedere faptul că instanțele funcționează normal și în luna iulie, renunțându-se la vacanța judecătorească, anticipăm că aglomerarea ar trebui să se disipeze în august, dar sa revină în forță în toamnă. În ce privește numărul litigiilor, deja resimțim depășirea acestuia numărului normal de litigii pentru această perioadă a anului”, menționează Stelian Garofil.




Au apărut multe mandate noi

Litigatorii firmei au muncit la capacitate maximă și în perioada de lockdown, volumul de activitate păstrându-se relativ constant. „Au apărut mandate noi, situații noi cu potențial litigios la care a trebuit să furnizăm opinii clienților, iar pregătirea actelor de procedură în dosarele suspendate au ocupat o parte însemnată din timpul nostru. În toată această perioadă, termenele și ședințele de judecată au fost limitate, însă comunicarea din partea instanțelor a cererilor de regularizare, a hotărârilor judecătorești și a actelor de procedură ale părții adverse a fost foarte intensă, astfel că am lucrat la fel de intens. Dat fiind gradul mare de încărcare al fiecărui avocat, această perioadă a fost propice pregătirii din timp a dosarelor pentru reluarea activității. Totodată, clienții noștri au avut nevoie de asistență juridică conexă litigiilor ce ne-au fost încredințate, în special în legătură cu modul în care numeroasele reglementări adoptate zilnic de către autorități le-ar fi putut influența afacerile. Pe cale de consecință, am acordat asistență juridică clienților și cu privire la aceste aspecte”, arată Co-Managing Partner-ul Dragne & Asociații.

Avocatul precizează că majoritatea mandatelor noi primite în această perioadă a vizat dispute sau litigii generate de diverse tipuri de contracte comerciale, cauze de insolvență, precum și cauze urgente, de exemplu: măsuri asigurătorii, cereri de suspendare, ordonanțe președințiale, cereri în contencios administrativ, litigii în domeniul achizițiilor publice, precum și solicitări de asistență în legătură cu impactul actelor normative emise de autorități în legătură cu pandemia de coronavirus asupra activității curente a societăților.

„Anticipăm o creștere a disputelor în zona de executare a contractelor în rândul profesioniștilor, întrucât au fost numeroase situații în care partenerii contractuali nu au onorat obligațiile derivate din contracte din cauza pandemiei. De asemenea, o creștere a disputelor va fi, cel mai probabil, în domeniul insolvenței, al dreptului muncii, precum și în domeniul bancar, incluzând probleme de finanțări acordate atât profesioniștilor, cât și persoanelor fizice. Numeroasele modificări legislative au condus la apariția unor noi situații economice și juridice, care trebuie gestionate de clienți și de partenerii lor contractuali”, mai spune Stelian Garofil.

În perioada în care instanțele și-au oprit activitatea, avocații nu au experimentat ședințe de judecată online, dar au participat la ședințe de judecată chiar la sediul instanțelor din București și din țară, în pricini urgente (măsuri cu caracter provizoriu, măsuri asigurătorii etc.).

„Interacțiunea cu instituțiile statului a fost rezonabilă în ultimele trei luni, am constatat cu surprindere că majoritatea instituțiilor au fost deschise la comunicarea online, au afișat programele și procedurile de lucru pe website și au putut fi contactate incusiv telefonic, ceea ce a înlesnit activitatea noastră. De asemenea, instanțele de judecată au gestionat bine această criză, prin departamentele administrative, care au răspuns prompt solicitărilor noastre”, punctează avocatul.

În perioada de alertă, activitatea în segmentul litigiilor a crescut, iar avocații se așteaptă ca, în intervalul următor, să se înregistreze o creștere și mai mare a acestui domeniu, întrucât, efectele economice ale crizei sanitare au început să apară treptat în toate sectoarele.

„Dreptul muncii reprezintă un segment în care lucrăm intens chiar din perioada pandemiei, incluzând asistență juridică curentă către angajator sau angajați, reorganizări, cât și litigii generate de acestea. Am asistat în această perioadă numeroși clienți în acest domeniu, dar și în cel al contenciosului administrativ au apărut numeroase solicitări”, subliniază Co-Managing Partner-ul Dragne & Asociații.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Activitatea de arbitraj a continuat online

De asemenea, a rămas neschimbată activitatea de arbitraj național și internațional, care s-a derulat foarte bine online, astfel încât, asistența juridică acordată cliențior în astfel de dosare nu a fost afectată.

Avocații firmei specializați în arbitraj au continuat să acorde asistență în arbitraje ICSID, ICC și în câteva arbitraje internaționale aflate pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

„Am avut dosare în care aceste audieri s-au întins pe durata a câteva zile prin intermediul unei platforme de interacțiune online, iar desfășurarea dezbaterilor nu a fost deloc împiedicată de dificultăți tehnice. A fost o experiență foarte reușită. De asemenea, avocații noștri au participat la ședințe de arbitraj organizate de către Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, ședințe care de asemenea s-au desfășurat foarte bine. În acest moment, gestionăm peste zece proceduri arbitrale, în care valoarea pretențiilor depășește 60 de milioane de euro”, detaliază profesionistul Dragne & Asociații.

Unul dintre cele mai complexe mandate la care experții lucrează în această perioada este un arbitraj de investiții organizat sub auspiciile ICSID și gestionat sub îndrumarea avocaților Ion Dragne și Stelian Garofil, care lucrează cu o echipa foarte bună de avocați seniori. Acest mandat se remarcă atât prin complexitatea aspectelor în dispută, cât și prin multitudinea de probleme juridice dezbătute cu referire, printre altele, la jurisdicția tribunalului arbitral din cadrul ICSID.




„Probabil cea mai bună realizare în urma acestei perioade privește faptul că activitatea firmei noastre și a avocaților noștri s-a putut desfășura foarte bine și la distanță, ceea ce va fi de ajutor în viitor. Am început să folosim mai intens diverse platforme de interacțiune online, să ne adaptăm la fiecare și am dezvoltat câteva metode eficiente de lucru în echipă și de coordonare a activității astfel încât să nu existe bariere „de timp” deși am fost dispersați „în spațiu”. Nu am întâmpinat niciun fel de dificultăți în această perioadă și am continuat să lucrăm proiectele în care am fost angajați astfel încât clienții să nu resimtă că există limitări sau dificultăți legate de contactul direct cu avocatul, de accesul la instanțe sau la alte instituții publice, de promptitudinea răspunsurilor sau modalitatea eficientă de rezolvare a problemelor juridice.
Stelian Garofil, Co-Managing Partner Dragne & Asociații

 


O echipă puternică de litigatori

Firma are o echipă puternică axată pe practica de litigii. În prezent, în cadrul Dragne & Asociații sunt 33 de avocați care lucrează exclusiv în spețe de litigii și arbitraj. Echipele sunt împărțite, în funcție de specializare,a pe domenii de drept și sunt coordonate de șaseavocați asociați.

Modul de lucru este asemănător cu cel anterior pandemiei, echipele sunt specializate pe diverse domenii, precum drept fiscal, achiziții publice, drept bancar, drept comercial, dreptul muncii etc. Nu au fost modificări în ultimele câteva luni în componența echipelor, în sensul de a înceta colaborări cu avocați din motive legate de pandemie sau din orice motive care țin de volumul de muncă. Dimpotrivă, firma intenționează să mărească, în cel mai scurt timp, echipa. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1373 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...