Ce spune Manuela Guia, coordonatoarea GNP Guia Naghi & Partners, una dintre firmele de avocați care au asistat cumpărătorul în cea mai mare tranzacție din piața locală de până acum, la finalul proiectului: “Diversitatea modelului de afaceri și dimensiunea rețelei comerciale, în această ordine, au fost elemente de particularitate pentru această tranzacție. Dimensiunea lanțului de magazine Profi achiziționat și complexitatea relațiilor comerciale care îl compun, au reprezentat principala provocare”
05 Noiembrie 2023
Maria TheodoruVânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezintă cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacţia este cea mai mare de până acum pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est.
GNP Guia Naghi & Partners a fost una dintre firmele de avocați locale care au acționat în calitate de consilieri juridici cea mai mare tranzacție de private equity din istoria României: preluarea rețelei de magazine Profi în România de către Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, pentru 1,3 miliarde de euro. Mai precis, GNP a fost firma care a acoperit aspectele legate de dreptul concurenței și cele specifice industriei de retail alimentar. ”Fără să fim autorizați să dezvăluim calendarul tranzacției, procesul a fost unul complex”, a precizat Manuela Guia, Managing Partner GNP Guia Naghi & Partners, într-un interviu acordat BizLawyer.
Ahold Delhaize, unul dintre cei mai mari jucători din piața mondială de retail alimentar, care în prezent deține 19 branduri la nivel global, printre care și Mega Image, a anunțat că a ajuns la un acord privind achiziționarea companiei Profi Rom Food, care operează rețeaua de magazine Profi în România, de la MidEuropa. Tranzacţia, care are o valoare de 1,3 miliarde de euro și este supusă aprobării de către autorităţile competente în materia regulilor de concurenţă, se estimează a fi finalizată în cursul anului 2024.
Vânzarea Profi către Ahold Delhaize reprezintă cea mai mare tranzacţie pe segmentul de produse alimentare din Europa continentală care implică un fond de private equity. De asemenea, tranzacţia este cea mai mare de până acum pe segmentul alimentar din Europa Centrală şi de Est.
”Tranzacția a provocat din multe perspective”, a arătat Manuela Guia în discuția cu redactorii BizLawyer. ”Dimensiunea lanțului de magazine Profi achiziționat și complexitatea relațiilor comerciale care îl compun, au reprezentat principala provocare”, a explicat avocatul.
Profi este unul din liderii pe segmentul de supermarketuri şi magazine de proximitate în România, cu o reţea de peste 1.650 de magazine. După achiziţionarea de către MidEuropa în 2017, Profi a devenit cea mai extinsă reţea de supermarketuri din România (ca număr de magazine) şi unul dintre retailerii cu cea mai rapidă creştere de pe piaţa locală, adăugând peste 1.100 de magazine şi crescând vânzările de peste 3,3 ori.
”Aceasta este una din cele mai mari tranzacții, dacă nu cea mai mare, realizată în domeniul retailului alimentar și poate al întregii piețe din Romania din ultima perioadă. Diversitatea modelului de afaceri și dimensiunea rețelei comerciale, în această ordine, au fost elemente de particularitate pentru această tranzacție”, a mai spus Manuela Guia.
Echipa de proiect a lucrat la foc continuu, alături de echipele de consultanți ai celorlalte firme implicate, pentru a aduce tranzacția la punctul final. Manuela Guia - Managing Partner și Otilia Vilcu - Partener, Coordonatorul practicii de Concurență au fost implicate până în prezent, alături de ceilalți membri ai echipei Bianca Cernitoiu - Avocat Colaborator, Victor Stefan – Avocat Colaborator și Patricia Avramescu – Avocat Senior.
”Ca în orice proiect de tranzacție, munca în echipe multidisciplinare extrem de experimentate este una colaborativă. Întotdeauna obiectivul principal este acela de a finaliza tranzacția cu succes, respectiv în parametri favorabili clientului reprezentat”, a menționat interlocutoarea BizLawyer.
Reamintim că BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari pentru Ahold Delhaize; CMS și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici.
De partea cealaltă White & Case și RTPR au asistat vânzătorul MidEuropa Partners. Tranzacția a fost executată de Aleksandar Dragicevic (director în cadrul MidEuropa), Dragoș Ardelean (Investment Executive la MidEuropa), Valentina Giambaşu (Investment Executive la MidEuropa) și Ivo Cavrak (Counsel la Mid Europa). Consultanții MidEuropa au inclus: Citigroup Global Markets Limited (consultant financiar), Ernst & Young (financiar și fiscal) și Beragua (comercial).
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ CMS, alături de Ahold Delhaize în achiziția Profi Rom Food în România | Echipa a fost coordonată de Horea Popescu și Claudia Nagy pe aspectele de drept românesc. Peste 20 de avocați din România și UK în proiect
→ Ce avocați au fost în echipa RTPR care a asistat MidEuropa Partners și Profi în exit-ul de 1.3 mld. EUR. Costin Tărăcilă (Managing Partner) a coordonat proiectul, acesta fiind al treilea mandat de vânzare a Profi și cea mai mare tranzacție de private equity din istoria României
--------------------------------------------------------------------------
GNP | Guia Naghi & Partners a fost înființată în 2019 de Manuela Guia, fost partener al unei firme importante de avocați, împreună o echipă de avocați cu experiență în firme afiliate unor consultanți Big 4, precum și în alte firme de avocatură de top.
Manuela Guia – Managing Partner GNP Guia Naghi și Partenerii, este o avocată recunoscută de cele mai prestigioase publicații juridice internaționale ca expert de top în dreptul concurenței, fiind poziționată în primul tronson atât de Legal 500, cât și de Chambers & Partners în domeniul Concurență și Ajutor de Stat. Ea a asistat unele dintre cele mai importante companii multinaționale și locale active în sectoare complexe, cum ar fi, pharma și sănătate, retail, IT și telecom, electronice și energie. Coordonatoarea casei de avocați oferă clienților GNP asistență în timpul investigațiilor, inspecțiilor și notificărilor de concentrare economică, a condus negocieri pentru angajamente, a reprezentat clienți în fața Consiliului Concurenței pentru toate tipurile de proceduri, inclusiv în cadrul audierilor Plenului, a acordat asistență în litigii, precum și asistență în materie de conformitate.
GNP și-a consolidat reputația de societate de avocatură de top în domeniul dreptului concurenței, aducând contribuții remarcabile în multiple proiecte dezvoltate de clienți prezenți în diverse industrii:
• Retail și FMCG: Expertiza GNP acoperă întregul spectrul, de la asistență cu privire la fuziuni și achiziții până la asigurarea conformității cu reglementările complexe ale concurenței. În ultimul an, GNP a asistat clienți în numeroase investigații și proiecte, abordând în mod eficient problemele de concentrare a pieței, practicile anticoncurențiale și măsurile de conformitate, precum și aspectele de conformitate cu reglementările cu amănuntul (în legătură cu implementarea efectivă a Directivei UTP în România și alte inițiative legislative de importanță națională), inclusiv plafonarea prețurilor la lapte și produse lactate precum și plafonarea marjei comerciale a procesatorilor de alimente, distribuitorilor și comercianților cu amănuntul pentru mai multe categorii de produse într-o încercare națională a autorităților competente de a combate prețurile excesive).
• Comerț electronic: Cu clienți de renume în domeniu, GNP a oferit soluții juridice inovatoare pentru a aborda provocări noi, cum ar fi algoritmii de preț, comerțul electronic și reglementările transfrontaliere.
• Auto: GNP a fost implicată în investigații de concurență pentru importanți producători și distribuitori internaționali în investigații privind probleme de dominanță pe piață și anchete sectoriale efectuate de autoritatea națională de concurență. Perspicacitatea analitică a echipei GNP și cunoștințele din domeniu permit echipei GNP să formuleze strategii care să protejeze interesele clienților, respectând în același timp principiile concurenței.
• Pharma și sănătate: Într-o industrie caracterizată de reglementări complexe și o dinamică în evoluție a pieței, avocații GNP sunt renumiți pentru serviciile de consultanță în probleme de dispute privind conformitatea pentru clienți de top (jucători de talie internațională reprezentativi pentru piața din România), precum și gestionarea echilibrului dintre regulile farmaceutice de reglementare, drepturi de proprietate intelectuală și dreptul concurenței.
• Petrol și gaze: complexitățile sectorului de petrol și gaze necesită o înțelegere nuanțată a dreptului concurenței, iar analiza GNP și asistența strategică acordată clienților au jucat un rol esențial în modelarea dinamicii competitive în industrie. De asemenea, în cadrul GNP, am consiliat numeroși clienți în legătură cu investigații complexe (inclusiv proceduri criminalistice) în fața autorităților naționale competente, inclusiv în ceea ce privește implementarea Regulamentului REMIT în România.
----------------------------------------------------------------------
Citește și
→ Manuela Guia, fost Partener Big 4, lansează o nouă casă de avocatură alături de Bianca Naghi și Octavian Adam. GNP Guia Naghi and Partners pornește la drum cu o echipă de avocați cu experiență
→ De vorbă cu Manuela Guia, despre proiectul GNP Guia Naghi and Partners | Nu am mutat portofolii de clienți, dar experiența avocaților implicați în acest proiect și recunoașterea de care ei se bucură au făcut ca, încă din prima zi, să avem atât de multe proiecte, încât să ne prindă cam des noaptea sau week-endul la birou
----------------------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 275 / 1829 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR asistă Wolt și DoorDash la achiziția Tazz, Echipa, coordonată de Vlad Stamatescu (Counsel) și Andrei Toșa (Managing Associate), sub supervizarea lui Costin Tărăcilă (Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...