ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cele mai importante modificări ale legislației insolvenței, propuse într-un proiect de lege adoptat de Guvern, sunt analizate de avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații. Cătălina Mihăilescu (Partener): Măsura în care aceste reglementări se vor dovedi eficiente în practică depinde nu numai de instituirea unui cadru legislativ mai clar și coerent, dar și de modalitatea în care acesta va fi aplicat și interpretat de participanții la proceduri

18 Aprilie 2022   |   Ștefania Enache

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații este de părere că dincolo de obiectivul european constând în atenuarea diferențelor destul de importante dintre reglementările existente în statele membre în domeniul pre-insolvenței, la nivel național modificările își propun crearea unui cadru legislativ care să favorizeze un grad de recuperare mai mare și mai rapid, coroborat cu reducerea costurilor aferente acestor operațiuni și cu menținerea afacerilor în funcțiune.

Cătălina Mihăilescu, Partener în cadrul departamentului de Litigii al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
România este obligată ca, până la data de 17 iulie 2022, să implementeze Directiva (UE) 2019/1023 privind restructurarea și insolvența.Urmărind acest scop, Executivul a propus o serie de modificări și completări la Legea nr. 85/2014.Proiectul de lege adoptat de Guvern include o serie de prevederi importante, care produc schimbări în acest domeniu. Cătălina Mihăilescu, Partener în cadrul departamentului de Litigii al Țuca Zbârcea & Asociații, specializat în proceduri de prevenire a insolvenței și insolvență, subliniază că aspectele care trebuie avute în vedere atât de consultanți, cât și de companii sunt cele referitoare la procedurile de prevenire a insolvenței.


„În contextul în care procedura mandatului ad-hoc a fost extrem de rar întâlnită în practică, iar cea a concordatului preventiv, deși ceva mai des utilizată, a înregistrat o rată de succes scăzută, modificările cele mai importante vizează exact aceste proceduri. Totodată, în scopul eficientizării în general a procedurilor de insolvență și de pre-insolvență s-a urmărit introducerea unor mecanisme de avertizare timpurie, care să permită identificarea circumstanțelor care ar putea da naștere probabilității insolvenței”, argumentează avocatul.

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații este de părere că dincolo de obiectivul european constând în atenuarea diferențelor destul de importante dintre reglementările existente în statele membre în domeniul pre-insolvenței, la nivel național modificările își propun crearea unui cadru legislativ care să favorizeze un grad de recuperare mai mare și mai rapid, coroborat cu reducerea costurilor aferente acestor operațiuni și cu menținerea afacerilor în funcțiune.
Cele mai importante modificări propuse

Proiectul de lege adoptat de Guvern propune o serie de modificări cu impact semnificativ.

De exemplu, o modificare importantă în materia reglementărilor aplicabile concordatului preventiv vizează suspendarea executărilor silite. Astfel, proiectul prevede suspendarea de drept de la data deschiderii procedurii a tuturor executărilor silite inițiate împotriva debitorului aflat în dificultate, precum și imposibilitatea inițierii unor executări noi. „Suspendarea operează pentru o perioadă limitată de patru luni, cu posibilitatea prelungirii în anumite condiții, măsura reprezentând un mijloc eficient pentru a permite debitorului negocierea planului de restructurare cu creditorii”, menționează Cătălina Mihăilescu.

O altă modificare relevantă vizează condițiile de aprobare a planului de restructurare, scopul acesteia fiind instituirea unui mecanism de aprobare mai flexibil, care să asigure o rată de succes mai mare.

„Cu titlu general, modificările propuse în contextul obligației de a implementa Directiva (UE) 2019/1023 au vocația de a aduce un plus de flexibilitate și libertate de negociere între debitor și creditori. De asemenea, declanșarea timpurie a unor proceduri de pre-insolvență inițiate la primele semne în care debitorul ajunge în situații de dificultate creează premisele maximizării șanselor de recuperare a creanțelor. Măsura în care aceste reglementări se vor dovedi eficiente în practică depinde însă nu numai de instituirea unui cadru legislativ mai clar și coerent, dar și de modalitatea în care acesta va fi aplicat și interpretat de participanții la proceduri”, explică Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Analizele făcute de specialistul firmei de avocați pe proiectul de lege adoptat de Guvern evidențiază faptul că noțiunea de „dificultate”, care reprezintă premisa de la care pot fi accesate procedurile de pre-insolvență, este destul de generală și va putea da naștere unor interpretări diferite, de natură a crea o practică neunitară. „Din acest motiv, ar fi fost utilă o circumstanțiere mai clară a acestei noțiuni”, punctează avocatul intervievat de BizLawyer.

De asemenea, în materia insolvenței, problema creanțelor curente, regimul juridic aplicabil acestora, protecția creditorilor curenți și eficiența mijloacelor de care pot beneficia aceștia creează în continuare dificultăți și interpretări diferite în practică, care ar putea fi evitate prin reglementări mai clare, orientate către rezultate concrete și predictibile.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.


Semnale care indică o intensificare a activității în materia insolvenței


Contextul actual macroeconomic și evidenta încetinire a creșterii economice sunt semnale care conduc spre ideea unei intensificări a activității în materia insolvenței. Avocații estimează că sectoarele cele mai afectare sunt cele în care criza economică s-a manifestat mai evident precum domeniul energiei, construcțiilor, comerțul sau HoReCa.

În primul trimestru al anului 2022, echipa Țuca Zbârcea & Asociații a continuat să ofere asistență juridică și reprezentare în proiecte importante de insolvență cu întindere mare în timp.

Totodată, firma de avocatură a primit o serie de mandate noi atât din partea creditorilor, cât și din partea debitorilor. „Obiectivul nostru principal este acela de a identifica corect situația economică și juridică a fiecărui client și, pornind de la aceasta, să propunem soluții juridice cât mai rapide și eficiente care să răspundă intereselor clienților”, precizează Cătălina Mihăilescu.

De altfel, în ultimii doi ani, casa de avocatură a gestionat proiecte importante atât din perspectiva mizei economice aflate în dispută, cât și a problemelor de drept complexe, care adesea au implicații și presupun aplicarea unor reglementări din diferite arii de drept, grefate evident pe o componentă de insolvență.
Avocații au acordat asistență unor creditori care au finalizat cu succes planuri de reorganizare sau unor creditori care și-au putut recupera creanțe semnificative, precum și unor investitori care au achiziționat active importante în cadrul unor proceduri de valorificare derulate în contextul insolvenței.

În cadrul firmei Țuca Zbârcea & Asociații există un nucleu de trei avocați care gestionează în mod curent proiecte de insolvență, însă de multe ori aceste mandate necesită o cooperare strânsă și cu avocați din alte departamente ale firmei, inclusiv financiar-bancar, fiscalitate imobiliar etc.  

„Dincolo de o stăpânire perfectă a reglementărilor aplicabile în această materie, o bună cunoaștere a practicii dezvoltate, consider că este foarte important ca un avocat ce activează în domeniul insolvenței să fie informat corespunzător cu privire la contextul economic general și, totodată, să înțeleagă modul de funcționare a mecanismelor economice și financiare caracteristice fiecărui proiect”, atrage atenția Cătălina Mihăilescu.

Echipa de specialiști dedicată practicii de insolvență s-a implicat în multe mandate relevante pentru economia locală și regională.

Cel mai dificil proiect de anul trecut a vizat asistarea cu succes a unui creditor ce deținea creanțe semnificative împotriva unui debitor insolvent, dificultatea proiectului fiind determinată de disputele conexe multiple și complexe născute pe fondul demersurilor de recuperare a creanțelor curente.

„Alte proiecte importante și dificile anul trecut au presupus aplicarea coordonată a prevederilor Regulamentului (UE) 2015/848 cu legislația națională din materia insolvenței. Dificultatea proiectelor a fost determinată de situația specială și de lipsa unei practici naționale cu privire la aplicarea coroborată a celor tipuri de reglementări. În aceste condiții, pozițiile procesuale exprimate de noi au avut, în mod cert, caracter de inovație”, a conchis Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 581 / 1647
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
Stratulat Albulescu a asistat liderul global in eye tracking, Tobii AB, cu privire la achizitiadiviziilor AutoSense si Imaging de la Xperi Inc.
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...