ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cele mai importante modificări ale legislației insolvenței, propuse într-un proiect de lege adoptat de Guvern, sunt analizate de avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații. Cătălina Mihăilescu (Partener): Măsura în care aceste reglementări se vor dovedi eficiente în practică depinde nu numai de instituirea unui cadru legislativ mai clar și coerent, dar și de modalitatea în care acesta va fi aplicat și interpretat de participanții la proceduri

18 Aprilie 2022   |   Ștefania Enache

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații este de părere că dincolo de obiectivul european constând în atenuarea diferențelor destul de importante dintre reglementările existente în statele membre în domeniul pre-insolvenței, la nivel național modificările își propun crearea unui cadru legislativ care să favorizeze un grad de recuperare mai mare și mai rapid, coroborat cu reducerea costurilor aferente acestor operațiuni și cu menținerea afacerilor în funcțiune.

Cătălina Mihăilescu, Partener în cadrul departamentului de Litigii al Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
România este obligată ca, până la data de 17 iulie 2022, să implementeze Directiva (UE) 2019/1023 privind restructurarea și insolvența.Urmărind acest scop, Executivul a propus o serie de modificări și completări la Legea nr. 85/2014.Proiectul de lege adoptat de Guvern include o serie de prevederi importante, care produc schimbări în acest domeniu. Cătălina Mihăilescu, Partener în cadrul departamentului de Litigii al Țuca Zbârcea & Asociații, specializat în proceduri de prevenire a insolvenței și insolvență, subliniază că aspectele care trebuie avute în vedere atât de consultanți, cât și de companii sunt cele referitoare la procedurile de prevenire a insolvenței.


„În contextul în care procedura mandatului ad-hoc a fost extrem de rar întâlnită în practică, iar cea a concordatului preventiv, deși ceva mai des utilizată, a înregistrat o rată de succes scăzută, modificările cele mai importante vizează exact aceste proceduri. Totodată, în scopul eficientizării în general a procedurilor de insolvență și de pre-insolvență s-a urmărit introducerea unor mecanisme de avertizare timpurie, care să permită identificarea circumstanțelor care ar putea da naștere probabilității insolvenței”, argumentează avocatul.

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații este de părere că dincolo de obiectivul european constând în atenuarea diferențelor destul de importante dintre reglementările existente în statele membre în domeniul pre-insolvenței, la nivel național modificările își propun crearea unui cadru legislativ care să favorizeze un grad de recuperare mai mare și mai rapid, coroborat cu reducerea costurilor aferente acestor operațiuni și cu menținerea afacerilor în funcțiune.




Cele mai importante modificări propuse

Proiectul de lege adoptat de Guvern propune o serie de modificări cu impact semnificativ.

De exemplu, o modificare importantă în materia reglementărilor aplicabile concordatului preventiv vizează suspendarea executărilor silite. Astfel, proiectul prevede suspendarea de drept de la data deschiderii procedurii a tuturor executărilor silite inițiate împotriva debitorului aflat în dificultate, precum și imposibilitatea inițierii unor executări noi. „Suspendarea operează pentru o perioadă limitată de patru luni, cu posibilitatea prelungirii în anumite condiții, măsura reprezentând un mijloc eficient pentru a permite debitorului negocierea planului de restructurare cu creditorii”, menționează Cătălina Mihăilescu.

O altă modificare relevantă vizează condițiile de aprobare a planului de restructurare, scopul acesteia fiind instituirea unui mecanism de aprobare mai flexibil, care să asigure o rată de succes mai mare.

„Cu titlu general, modificările propuse în contextul obligației de a implementa Directiva (UE) 2019/1023 au vocația de a aduce un plus de flexibilitate și libertate de negociere între debitor și creditori. De asemenea, declanșarea timpurie a unor proceduri de pre-insolvență inițiate la primele semne în care debitorul ajunge în situații de dificultate creează premisele maximizării șanselor de recuperare a creanțelor. Măsura în care aceste reglementări se vor dovedi eficiente în practică depinde însă nu numai de instituirea unui cadru legislativ mai clar și coerent, dar și de modalitatea în care acesta va fi aplicat și interpretat de participanții la proceduri”, explică Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Analizele făcute de specialistul firmei de avocați pe proiectul de lege adoptat de Guvern evidențiază faptul că noțiunea de „dificultate”, care reprezintă premisa de la care pot fi accesate procedurile de pre-insolvență, este destul de generală și va putea da naștere unor interpretări diferite, de natură a crea o practică neunitară. „Din acest motiv, ar fi fost utilă o circumstanțiere mai clară a acestei noțiuni”, punctează avocatul intervievat de BizLawyer.

De asemenea, în materia insolvenței, problema creanțelor curente, regimul juridic aplicabil acestora, protecția creditorilor curenți și eficiența mijloacelor de care pot beneficia aceștia creează în continuare dificultăți și interpretări diferite în practică, care ar putea fi evitate prin reglementări mai clare, orientate către rezultate concrete și predictibile.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.


Semnale care indică o intensificare a activității în materia insolvenței


Contextul actual macroeconomic și evidenta încetinire a creșterii economice sunt semnale care conduc spre ideea unei intensificări a activității în materia insolvenței. Avocații estimează că sectoarele cele mai afectare sunt cele în care criza economică s-a manifestat mai evident precum domeniul energiei, construcțiilor, comerțul sau HoReCa.

În primul trimestru al anului 2022, echipa Țuca Zbârcea & Asociații a continuat să ofere asistență juridică și reprezentare în proiecte importante de insolvență cu întindere mare în timp.

Totodată, firma de avocatură a primit o serie de mandate noi atât din partea creditorilor, cât și din partea debitorilor. „Obiectivul nostru principal este acela de a identifica corect situația economică și juridică a fiecărui client și, pornind de la aceasta, să propunem soluții juridice cât mai rapide și eficiente care să răspundă intereselor clienților”, precizează Cătălina Mihăilescu.

De altfel, în ultimii doi ani, casa de avocatură a gestionat proiecte importante atât din perspectiva mizei economice aflate în dispută, cât și a problemelor de drept complexe, care adesea au implicații și presupun aplicarea unor reglementări din diferite arii de drept, grefate evident pe o componentă de insolvență.
Avocații au acordat asistență unor creditori care au finalizat cu succes planuri de reorganizare sau unor creditori care și-au putut recupera creanțe semnificative, precum și unor investitori care au achiziționat active importante în cadrul unor proceduri de valorificare derulate în contextul insolvenței.

În cadrul firmei Țuca Zbârcea & Asociații există un nucleu de trei avocați care gestionează în mod curent proiecte de insolvență, însă de multe ori aceste mandate necesită o cooperare strânsă și cu avocați din alte departamente ale firmei, inclusiv financiar-bancar, fiscalitate imobiliar etc.  

„Dincolo de o stăpânire perfectă a reglementărilor aplicabile în această materie, o bună cunoaștere a practicii dezvoltate, consider că este foarte important ca un avocat ce activează în domeniul insolvenței să fie informat corespunzător cu privire la contextul economic general și, totodată, să înțeleagă modul de funcționare a mecanismelor economice și financiare caracteristice fiecărui proiect”, atrage atenția Cătălina Mihăilescu.

Echipa de specialiști dedicată practicii de insolvență s-a implicat în multe mandate relevante pentru economia locală și regională.

Cel mai dificil proiect de anul trecut a vizat asistarea cu succes a unui creditor ce deținea creanțe semnificative împotriva unui debitor insolvent, dificultatea proiectului fiind determinată de disputele conexe multiple și complexe născute pe fondul demersurilor de recuperare a creanțelor curente.

„Alte proiecte importante și dificile anul trecut au presupus aplicarea coordonată a prevederilor Regulamentului (UE) 2015/848 cu legislația națională din materia insolvenței. Dificultatea proiectelor a fost determinată de situația specială și de lipsa unei practici naționale cu privire la aplicarea coroborată a celor tipuri de reglementări. În aceste condiții, pozițiile procesuale exprimate de noi au avut, în mod cert, caracter de inovație”, a conchis Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 815 / 1879
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...