ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19

25 Ianuarie 2022   |   Ștefania Enache

Practica de Energie din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener, car eare în echipa sa un număr de cinci avocați.

Ionut Bohâlteanu (Managing Partner) si Anda Călin (Managing Associate) - BSMP

 
 


Cu o activitate extrem de bogată în practica de Energie, echipa
Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) s-a implicat, în ultimii doi ani, în proiecte majore din această industrie. Astfel, în anul 2021, munca avocaților a continuat trendul ascendent din 2020, experții având în lucru numeroase mandate.„Pe lângă proiectele care au continuat din anul precedent, am avut o serie de noi mandate în acest domeniu, atât în ceea ce privește activitatea legată de day2day business, cât și tranzacțiile de tip M&A. Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19, existând în prezent o efervescență a investitorilor în special în proiecte de energie regenerabilă”, punctează Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner BSMP și Coordonator al Departamentului de Energy și Natural Resources.


În ultimele patru luni ale anului trecut, profesioniștii BSMP au oferit asistență juridică în șapte proiecte majore. Dintre acestea, două mandate au fost de M&A (unul fiind în derulare), alte patru mandate au vizat dezvoltarea/achiziția unor proiecte regenerabile, iar unul a avut în vedere transferul de business al unei societăți în domeniul energiei.

„Spre deosebire de anul 2020, atunci când cererile au fost mai variate, în anul 2021, solicitările au fost concentrate către perspective noi de business, respectiv de expansiune a activității în acest domeniu. La momentul actual, avem atât proiecte noi de acest gen, cât și proiecte ce continuă din perioada anterioară”, precizează Anda Călin, Managing Associate BSMP.




Industria este pe un trend ascendent

În ceea ce privește segmentele pe care clienții BSMP le-au vizat pentru dezvoltarea de proiecte, acestea sunt variate. Există însă un apetit mult mai ridicat pentru zonele de oil&gas și regenerabile, cu precădere proiecte eoliene și fotovoltaice.

În acest context, avocații firmei de avocatură se așteaptă ca trendul acesta să continue și în anul care abia a început. De altfel echipa discută încă de la finalul anului 2021 posibilitatea de a prelua proiecte noi care implică practica de Energie.

„Suntem de părere ca acest trend ascendent va continua și în perioada următoare. Avem deja discuții pentru noi mandate în acest domeniu, atât pentru proiecte regenerabile, cât și pentru tranzacții de M&A pe care ne așteptăm să le inițiem în viitorul apropiat”, menționează Anda Călin.

La rândul său, Ionuț Bohâțeanu subliniază faptul că, în anul 2021, tranzacțiile de M&A cu o componentă puternică de energie nu au lipsit din portofoliul firmei de avocatură. Chiar și în prezent echipa este implicată în astfel de proiecte extrem de importante la nivel local și regional. „Am finalizat de curând un mandat privind achiziția de către client a unui jucător pe piața de energie și gaze naturale, un proiect similar ongoing și o serie de mandate privind vânzarea, respectiv achiziția de proiecte regenerabile având ca obiect dezvoltarea de parcuri eoliene și fotovoltaice. Având în vedere că sunt proiecte în curs de desfășurare, nu putem oferi mai multe detalii la acest moment”, detaliază Managing Partner-ul BSMP.

În domeniul energiei, BSMP are mandate care țin atât de business-ul clientului, cât și de activitatea de zi cu zi (fiscalitate, insolvență, dreptul muncii etc.). „Momentan, pe rol avem astfel de litigii în fața instanțelor naționale, însă nu stabilim astfel de limite. În vederea asigurării unor servicii juridice complete în sprijinul clienților noștri, avem o paletă largă de colaboratori specialiști din alte jurisdicții care ne pot ajuta în soluționarea litigiilor cross-border”, susține Anda Călin.

 
 
 

14 avocați implicați în proiectele din practica de Energie


Referindu-se la proiectele cheie din această practică, Partenerul BSMP atrage atenția asupra gradului de complexitate pe care îl implică tipul acesta de mandate. „Am tinde să spunem că proiectele-cheie din anul 2021 în domeniul energiei constau în tranzacțiile de tip M&A detaliate anterior, incluzând aici și proiectele din domeniul energiei regenerabile. Pe de o parte, tranzacțiile pure de M&A în care am fost și suntem implicați în continuare prezintă un grad sporit de dificultate, având în vedere specificul activității desfășurate de acestea care presupune o analiză detaliată pe partea de regulatory și permitting. Fiind de partea cumpărătorului, asistența juridică a inclus și efectuarea unor exerciții de due diligence asupra societăților-țintă acoperind toate aspectele juridice relevante”, nuanțează Ionuț Bihâlțeanu.

Pe de altă parte, avocatul consideră că proiectele în materia energiei regenerabile au, de asemenea, spectaculozitatea lor determinată de identificarea celor mai bune soluții din punct de vedere al amplasamentului, dar și de procedura de autorizare pentru dezvoltarea proiectului. Asistența BSMP în astfel de proiecte include analiza juridică a drepturilor asupra terenurilor pe care urmează să fie/sunt amplasate parcurile și a documentației necesare în vederea autorizării proiectului, dar și pregătirea și negocierea documentației aferente tranzacției în cazul achiziției acestor proiecte.

Toate aceste proiecte au fost coordonate de Ionuț Bohâlțeanu împreună cu o echipă de avocați colaboratori, dintre care amintim Andreea Soare, Anda Călin și Andreea Roman.

Trebuie menționat că practica de Energie din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, partener, acesta având în echipa sa un număr de cinci avocați. Întrucât proiectele anului trecut au fost mai complexe, acestea având, pe lângă componenta pregnantă de Energie și sinergii cu alte arii de practica - M&A, real estate, dreptul muncii, s-a ajuns în situația în care firma are un număr de 14 avocați implicați actualmente în aceste proiecte.

„Am avut în 2021 surprinderea de a identifica două categorii de clienți care și-au manifestat interesul în această arie de practică: jucători cunoscuți pe piață, specializați în acest domeniu, dar și investitori privați care și-au dorit să intre pe piața energiei regenerabile și care se află în curs de dezvoltare a unor astfel de proiecte”, mai spune Ionuț Bohâlțeanu.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 894 / 1870
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...