ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează și ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații din practica de Dreptul concurenței de la Țuca Zbârcea & Asociații. De vorbă cu Raluca Vasilache (partener) și Andreea Oprișan (partener) despre acțiunile autorității de concurență și activitatea echipei poziționate de ghidurile juridice internaționale pe primul palier al performanței

16 Ianuarie 2023   |   Ștefania Enache

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații de Dreptul concurenței este coordonată de Raluca Vasilache, avocat cu experiență de 23 de ani. Recent, Andreea Oprișan a fost promovată ca partener în cadrul aceluiași departament. Echipa este una solidă, cu experiență, care a asistat în nenumărate mandate și care a și crescut câțiva juniori de viitor.

 
 
Anul 2022 a adus multe noutăți în domeniul concurenței și nu toate sunt legate de Legea Concurenței ce stă la baza activității cheie a Consiliului Concurenței. Prin adoptarea unor acte normative, au fost acordate autorității de concurență noi atribuții, deosebit de relevante.„Ca atare, anul 2022 a fost un an plin de noutăți în care, pe lângă activitatea curentă de asistență în investigații, proceduri de conformare, asistență privind autorizarea concentrărilor economice, a fost nevoie și de o adaptare rapidă la noile norme intrate în competența Consiliului Concurenței”, apreciază Raluca Vasilache, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

Una dintre schimbările semnificative din acest sector are la bază emiterea Legii nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (ce implementează Directiva 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar „Directiva UTP”).

Raluca Vasilache explică faptul că legea reglementează relațiile dintre furnizorii și cumpărătorii de produse agricole și/sau alimentare impunând anumite restricții importante comercianților cumpărători de astfel de produse (precum interzicerea auto-facturării, limitări privind produse marcă proprie versus marca producătorului, limitări privind reduceri acordate sau servicii, condiții asupra trasabilității produselor). „Încălcarea acestor prevederi se constată de Consiliul Concurenței, iar amenzile pot ajunge până la 600.000 lei (aproximativ 120.000 euro) și chiar 1% din cifra de afaceri în caz de recidivă”, nuanțează avocatul.

„De asemenea, Ordonanța de Urgență nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative a adus modificări importante Legii nr. 11/1991 privind concurența neloială, printre modificări notabile numărându-se introducerea conceptului de exploatare a poziției superioare de negociere ce poate atrage sancțiuni chiar și în cazul companiilor ce nu dețin o poziție dominantă pe piață”, adaugă Andreea Oprișan, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații.

În plus, începând cu 2021, Consiliul Concurenței are competențe de verificare a practicilor legate de relațiile dintre operatori market-place și comercianții listați pe astfel de platforme pentru promovarea echității și transparenței în cazul serviciilor de intermediere online în baza normelor europene platfom-to-business.
Având în vedere toate aceste noutăți, experții firmei de avocatură sunt de părere că, suplimentar activității curente în domeniul concurenței, se pot aștepta multiple dezvoltări și în domeniile menționate.


Zonele către care se uită Consiliul Concurenței

Din perspectiva activităţii recente a Consiliului Concurenței în aplicarea legislației de concurență, se poate observa un focus pe posibile cazuri de abuz de poziție dominantă.

Raluca Vasilache dă ca exemplu faptul că, în ultimul an, au fost deschise investigații pe piața furnizării de piese de schimb originale pentru mărcile din portofoliul Auto Italia; investigații privind Audatex Services în relația cu unitățile de service auto în cazul serviciilor software specializate pentru evaluarea și administrarea daunelor auto, a reparațiilor și lucrărilor de mentenanță pentru autovehicule; investigații privind avizul tehnic de amplasament emis de companiile de telecom.

„Autoritatea începe să se concentreze și pe practici noi pe care, poate, unele companii le vedeau mai degrabă legate de activitatea de dreptul muncii, iar nu de dreptul concurenței. Este vorba despre investigația ce vizează un posibil comportament anticoncurențial pe piața forței de muncă, fiind suspectată o posibilă coordonare a comportamentului unor companii privind un nivel minim al drepturilor salariale sau clauze „no-poach” ce afectează activitatea de recrutare și angajare. Această investigație reprezintă o dovadă clară că legislația concurenței este aplicabilă în orice domeniu”, completează avocatul.

La rândul său, Andreea Oprișan menționează că zona sănătății este din nou în prim - plan, prin deschiderea unei investigații pe piața echipamentelor medicale de tipul ecografelor, în care Consiliul Concurenței a anunțat inspecții simultane în România, Germania şi Italia.

„Așadar, activitatea intensă a autorității ține companiile și consultanții acestora ocupați cu noi investigații și tematici diferite de avut în vedere în activitatea curentă. În tot acest context, procesul de conformare internă este din ce în ce mai important. Sesiunile de training în domeniul concurenței trebuie realizate periodic și adaptate activităților specifice fiecărei companii, cu atât mai mult în contextul extinderii ariilor de interes. Nu în ultimul rând, ar fi de notat implicarea Consiliului Concurenței ce asigură secretariatul pentru procedurile vizând verificarea investițiilor străine în România. Aceste verificări sunt, în prezent, în competența Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe”, argumentează interlocutoarele BizLawyer.

Practica dovedește că autoritatea de concurență intervine în cazul în care identifică eventuale disfuncționalități sau obține indicii privind posibile practici anticoncurențiale. Nu se poate spune că există sector ce ar putea scăpa de sub radarul autorității sau un sector preferat. Totuși, se poate observa că, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina, Consiliul Concurenței urmărește cu atenție domeniile în care au avut cel mai vizibil impact turbulențele internaționale precum domeniul bancar, energia, comercializarea bunurilor de larg consum, combustibilii.

„Este de așteptat ca autoritatea să intervină acolo unde consideră că este nevoie, datorită schimbărilor de piață vizibile sau acolo unde intră în posesia unor indicii privind înțelegeri anticoncurențiale. Investigațiile sectoriale deschise de autoritate sau sectoarele analizate în rapoartele pregătite periodic pot reprezenta un indiciu privind sectoare de interes, dar această circumstanță nu exclude intervenția în alte sectoare de activitate”, este de părere Andreea Oprișan.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.




Companiile trebuie să fie mereu pregătite

Consiliul Concurenței este una dintre instituțiile de control cu cea mai intensă activitate din România.

Avocații Țuca Zbârcea & Asociații amintesc faptul că inspecțiile inopinate au fost întotdeauna realizate temeinic de autoritatea de concurență ce deține, printre altele, instrumente forensic și echipe IT specializate. „Se pot astfel verifica atât calculatoare, cât și alte instrumente de lucru, inclusiv telefoane de serviciu. Ca atare, în cazul unei inspecții, sfera de documente ce pot fi identificate este largă. De menționat că sesiunile de pregătire pentru companii privind procedurile de inspecție sunt foarte importante având în vedere că astfel de evenimente pot genera o stare de tensiune pentru angajați, iar aceștia ar trebui să cunoască obligațiile legale de cooperare cu autoritatea”, nuanțează Raluca Vasilache.

„Programele interne de conformare cu normele de concurență sunt din ce în ce mai importante în activitatea curentă a companiilor datorită rolului de prevenție. Astfel de programe nu pot fi create în baza unui model general, ci trebuie pregătite în funcție de nevoile specifice, precum și de activitățile companiei și revizitate periodic”, atrage atenția Andreea Oprișan.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații  de Dreptul concurenței este coordonată de Raluca Vasilache, avocat cu experiență de 23 de ani. Recent, Andreea Oprișan a fost promovată ca partener în cadrul aceluiași departament. Echipa este una solidă, cu experiență, care a asistat în nenumărate mandate și care a și crescut câțiva juniori de viitor.

„Colaborarea excelentă cu departamentul de litigii care intervine în faza de instanță este și ea de lungă durată, Ioana Hrisafi (partener) coordonând litigiile de dreptul concurenței. Credem că simbioza din cadrul departamentul de concurență, dar și cea între consultanță și litigii asigură succesul constant al echipei noastre în piață. De altfel, expertiza întregii echipe a fost mereu apreciată de directoare internaționale de calibru, precum Chambers Europe, Legal 500, firma ocupând prima poziție în domeniul Dreptului Concurenței”, susțin reprezentanții Țuca Zbârcea & Asociații.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Echipa a fost implicată în  tranzacții complexe de dimensiune regională


Raluca Vasilache și Andreea Oprișan atrag atenția că anchetele sectoriale vizează analize economice complexe în baza informațiilor obișnuite de la jucătorii din piață prin care autoritatea poate verifica modalitatea de funcționare a unui sector de activitate și poate propune măsuri de ajustare. Cu toate acestea, în unele cazuri, anchetele sectoriale pot conduce la indicii privind practici anticoncurențiale și la deschiderea de investigații privind anumite practici anticoncurențiale identificate în cursul analizei sectoriale.

Andreea Oprișan mai precizează faptul că, pentru moment, practica pe zona de concurență neloială s-a desfășurat mai mult în zona de instanță, solicitări de daune civile pentru acțiuni de concurență neloială. Cu modificările recente, în special în zona exploatării poziției superioare de negociere, avocații se așteaptă la o efervescență și în această materie.

Legat de măsurile de ajutor de stat, avocatul menționează că sunt menite să încurajeze investițiile și să repare deficiențe economice, însă astfel de măsuri nu pot fi acordate cu ușurință. „În practică este necesară bifarea cu succes a unui set de cerințe foarte stricte pentru a putea beneficia de măsuri de ajutor de stat. Am asistat clienți care au accesat anumite scheme de ajutor de stat disponibile în ultimul an”, punctează expertul.

De asemenea, în activitatea curentă, avocații gestionează frecvent acțiuni în contestarea unor amenzi aplicate de Consiliul Concurenței în cazul în care clientul decide să conteste sancțiunea. Printre cele mai recente succese se numără anularea amenzii aplicate contra Loteriei Române pentru un contract pe termen lung sau reducerea amenzii aplicate Girod Semnalizare Rutieră prin reducerea duratei de încălcare reținută de autoritatea de concurență în faza administrativă.

Mai mult, firma de avocatură a fost implicată în  tranzacții complexe de dimensiune regională/comunitară, proiecte care au presupus implicarea autorităților de concurență din mai multe state. Asemenea mandate, de regulă cu grad ridicat de complexitate, sunt gestionate de o echipă multi-jurisdicțională de avocați, astfel că Țuca Zbârcea & Asociații a avut ocazia de a colabora cu firme din majoritatea statelor europene. În general, colaborează foarte bine cu toate firmele internaționale de avocatură și primește numeroase solicitări pe filiera Andersen, din care face parte.

Având în vedere complexitatea acestei practici, fiecare caz în care avocații sunt implicați este diferit, iar strategiile de apărare trebuie adaptate cerințelor specifice cazului și clientului, respectiv probatoriului.

„Pentru orice avocat ținta este de a obține un rezultat cât mai bun pentru clientul său ceea ce, în materie de investigații ale Consiliului Concurenței se traduce în lipsa unei amenzi sau într-o amendă cât mai redusă. Legislația pune la dispoziție multiple opțiuni de apărare de la formularea de observații la rapoartele de investigație prin care echipa Consiliului Concurenței propune sancțiuni, la proceduri de angajamente ce presupun asumarea unui set de obligații fără sancțiuni atașate sau procedura recunoașterii ce asigură o reducere la amendă pentru eficiențe procedurale având în vedere că societate sancționată nu mai contestă în instanță amenda aplicată. Pentru noi, cazul fiecărui client este de importanță capitală, iar succesul este asigurat prin dedicația echipei și spiritul inovator, verificând fiecare probă și element de jurisprudență în scopul asigurării unui rezultat cât mai bun pentru client. Echipa noastră a fost implicată în proiecte care au implicat asistarea clientului în diverse modalități, incluzând susținerea (și obținerea) unei amenzi mai mici, angajamente, procedura de recunoaștere”, conchide Raluca Vasilache.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 611 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...