ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €

21 Mai 2019   |   Ștefania Enache

Cele mai multe dosare din zona „white collar crime” în care s-a implicat echipa Budușan, Albu & Asociații, au vizat clienți corporate, din industriile oil&gas, banking&finance, IT, construcții, food&beverages, la care se adaugă și câțiva clienți din mediul public/politic.

Gabriel Albu, Managing Partner Budusan, Albu & Asociatii

 
 
Piața ”white-collar” din România este într-un proces de maturizare, pe fondul unui trend de calmare și cristalizare a practicilor de anchetă ale statului.Avocații Budușan Albu & Asociații apreciază că exuberanța anilor anteriori, cu bunele și mai ales cu relele ei, s-a mai calmat.“Cauzele care sunt acum pe rol au un ritm mai natural și deci mai lent de procesare, tematicile abordate de autorități nu mai sunt excesiv de inovatoare, măsurile dispuse nu mai au gradul excesiv de agresivitate vizibil în anii precedenți. Da, se fac în continuare „dosare”, în termeni populari, dar într-un mediu mai propice afirmării și dovedirii profesionalismului tuturor actorilor implicați, comparativ cu mediul judiciar “exploziv” de mai deunăzi. Recent, statul roman si autoritățile de management acordă o importanță sporită domeniului fondurilor europene, astfel cazuistica de profil este una însemnată și constant ridicată”, explică Gabriel Albu, Managing Partner Budușan, Albu & Asociații.


Practica „white collar crime” a cunoscut mai multe etape de dezvoltare. Gabriel Albu subliniază că, de departe,  cea mai dinamică perioadă pentru această arie a fost cea cuprinsă între 2012-2017, perioadă care a urmat celei de creare, practic, a acestui domeniu de practică, anume 2005-2010.

“Aceasta din urmă a fost perioada în care dreptul penal al afacerilor, așa cum îl înțelegem astăzi, s-a născut, practic. Acest lucru a venit în contextul organizării și practicii din ce în ce mai sofisticate a organelor judiciare specializate să investigheze diferite tipuri de infracțiuni complexe și grave (în particular, DNA și DIICOT). Acesta a fost, de altfel, și drive-ul principal al înființării firmei noastre, și anume observarea mutațiilor extraordinare și accelerate în „piața dosarelor penale”. Faptul că acestea deveneau din ce în ce mai de anvergură, mai complexe și vizau fenomene economice care nu mai fuseseră anterior atacate din punct de vedere penal. În acea realitate, avocatura penală clasică nu mai era întotdeauna aptă, dacă nu complet depășită, să facă față volumului și complexității unei asemenea cazuistici. Era evident, la respectivul moment, că o astfel de cazuistică necesită resurse complementare și sofisticate, incluzând penaliști “pur-sânge”, precum și avocați de business, cunoscători fini ai fenomenelor economice care făceau obiectul anchetelor penale, respectiv experți în materiile extra-penale vizate de procesele penale declanșate în epocă (bancar, fiscal, comercial, administrativ, piață de capital etc.). Sunt foarte mândru că noi am fost prima firmă dedicată acestei arii de practică, apărută pe piață, pregătită să înțeleagă și să gestioneze instrumente din ce în ce mai organizate, sofisticate și bine echipate ale acuzării (în particular, DNA și DIICOT), contribuind la o evoluție majoră față de clasica practică a apărării penale existente până în anii 2000, fiind implicați de atunci într-o vastă majoritate a cazuisticii importante de profil”, punctează avocatul.

Chiar dacă exuberanța anilor anteriori s-a mai calmat, specialiștii implicați în această arie de practică sunt tot mai ocupați. Totul se întâmplă pe fondul creșterii de la an la an a fraudelor contra și din interiorul companiilor. Și este vorba fie despre despre fraude „simple”, fie despre atacuri cibernetice care vizează direct firmele influente. “Și, după cum fenomenul economic este într-o continuă evoluție, și faptele ilicite și încadrările lor sunt în permanentă “mișcare”. În acest context, credem că și piața de avocatură va trebui să țină pasul cu acest ritm dinamic al activității. În ultimii ani, piața a fost efervescentă și a presupus o latură de maturizare și o latură de acces în piață a unor noi jucători (îndeosebi departamentele de drept penal ale firmelor de avocatură de business). În următorii ani, credem că va continua tendința de maturizare a pieței de avocatură pe această nișă a dreptului penal al afacerilor, pe fondul unui trend de calmare și cristalizare a practicilor de anchetă ale statului”, nuanțează profesionistul Budușan, Albu & Asociații.






Industriile care furnizează dosare

În cazul Budușan, Albu & Asociații, cele mai multe dosare din zona „white collar crime” au vizat clienți corporate, din industriile oil&gas, banking&finance, IT, construcții, food&beverages, la care se adaugă și câțiva clienți din mediul public/politic.

Gabriel Albu arată că, la nivel național, pare că cele mai „targetate” industrii, de-a lungul timpului, au fost industriile petrolieră, alimentară, IT și cea a construcțiilor. “Factorii de vulnerabilitate vin din structura piețelor respective și din „marja de manevră” ce poate fi practicată de actorii economici în acele piețe, în scopuri care pot veni în coliziune cu legea penală (scopuri care, câteodată, nici măcar nu sunt percepute ca fiind ilicite, în condițiile în care unele practici au fost multă vreme chiar tolerate de către autorități – de exemplu, practica industriei media de remunerare a angajaților „pe drepturi de autor”). Pe fondul unei dorințe cât mai mari de atragere de fonduri structurale, cazuistica de profil este, de asemenea, una însemnată și constant ridicată”, detaliază avocatul.

Mai mult, marile dosare instrumentate astăzi în România, care s-au bucurat și de o mediatizare intensă, vizează infracțiuni economice, fie că vorbim de evaziune fiscală, delapidare, corupție, înșelăciunea, spălarea de bani, fraudele cu fonduri europene. “Dar întotdeauna o surpriză pozitivă pentru economie ar putea veni din eforturile depuse în lupta anticorupție, care a determinat, deja, o percepție a diminuării utilizării incorecte a bugetelor publice”, completează expertul.

Mandate cu mare greutate

Avocații Budușan Albu & Asociații au fost și sunt implicați în mare parte dintre cauzele high-profile de această natură. Dincolo de unele dintre cauzele bine-cunoscute public, prin importanța lor și/sau profilul celor implicați, o mare parte a cazuisticii firmei privește cauze de mare importanță ce nu ajung în atenția publicului, motivat de neincluderea lor în comunicatele organelor judiciare, neluarea de măsuri preventive contra celor vizați, procesarea lor mai rapidă, de regulă în sens pozitiv pentru cei implicați etc.

Un exemplu îl constituie o cauză coordonată de Gabriel Albu și echipa Budușan, Albu & Asociații, anume dosarul denumit generic "Rompetrol II", ce a fost declanșat în prima jumătate a anului 2016 de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), reprezentând o disjungere datând din anul 2006, urmată de o extindere a dosarului mai vechi. Cauza se distinge în peisajul judiciar prin nivelul deosebit de ridicat de complexitate, prin caracterul profund multidisciplinar – vizează, în substanța acuzațiilor, problematici de drept fiscal, privatizare, drept administrativ, piața de capital, dreptul comerțului internațional, drept civil, drept comercial și societar, M&A, financing, precum și o sumă de problematici tehnice specifice industriei rafinării și distribuției produselor petroliere – prin multitudinea de chestiuni tehnice, cu un număr semnificativ de probe științifice aferente, precum și cu o cantitate impresionantă de probatoriu, de ordinul miilor de volume. De asemenea, mizele financiare în discuție sunt deosebit de ridicate, acuzarea publică indicând pretinse prejudicii de aproximativ 700 milioane USD.

“Se poate spune, fără prea multe șanse de a greși, că, așa cum dosarul „Rompetrol I” a fost probabil cel mai complex dosar al vremurilor lui (anii 2005-2010), este probabil ca dosarul „Rompetrol II” să fie cea mai complexă cauză a acestei perioade”, susține Gabriel Albu.



Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!



Un alt succes obținut de Gabriel Albu și echipa Budușan, Albu & Asociații, în 2018, a fost infirmarea rechizitoriului atunci emis din dosarul Rompetrol și refacerea anchetei de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

De asemenea, tot în anul 2018, Ovidiu Budușan și echipa au obținut achitarea a doi importanți avocați implicați în cauza de răsunet denumită “dosarul Bîrsan”, aflat pe rolul ÎCCJ.

“Actualmente, principalele spețe cărora personal le dedic mare parte din timpul profesional sunt spețe din domeniul oil&gas (un dosar intens mediatizat, ținând de presupuse nereguli în proceduri de privatizare și post-privatizare, precum și alte două dosare ținând de reguli HSEQ), IT (presupuse fapte de evaziune fiscală, ținând de tratamentul aplicat unor achiziții ale clientului în cauză), pharma (o anchetă privitoare la regimul aplicabil finanțărilor acordate de către firmele de profil sponsorizărilor către medici de specialitate, finanțării cercetărilor medicale ale acestora, participării lor la simpozioane profesionale), aeronautică (chestiuni privitoare la tratamentul unor informații sensibile de către personalul companiei client), telecom&cable&media (un dosar vizând presupuse fapte de corupție și spălare de bani prin interemediul unor operațiuni comerciale ale trustului în cauză). Există, în plus, și alte categorii de spețe în care sunt implicat, la nivelul coordonării, sau cel puțin la nivelul consfătuirilor derulate cu colegii mei”, subliniază Gabriel Albu.

Avocatul mai spune că, la nivelul firmei, există și o serie de alte cauze în derulare, cum ar fi un dosar pentru un mare producător de farmaceutice, ale cărui activități fac obiectul investigației în cunoscutul dosar al medicului Lucan, dosarul funcționarilor ASF privitor la insolvența Astra, un dosar de corupție al unui fost președinte al unei Curți de Apel, un dosar privind presupuse nereguli în privatizarea unui operator de transport feroviar de marfă, dosarul “Bancherii”, o investigație privitoare la proveniența a aproximativ 200 de obiecte arheologice din perioada daco-romană și multe altele.  

“Cea mai importantă cauză cu privire la care așteptăm soluționarea fazei de urmărire penală în anul 2019 este dosarul Rompetrol II”, afirmă Managing Partner-ul Budușan, Albu & Asociații.



Ca să o citez pe doamna cancelar Angela Merkel, o relaxare a eforturilor anticorupție ar putea fi problematică. Ar trebui să ne preocupe, în continuare, lupta anticorupție și impactul consecințelor ei asupra economiei românești, care este necesar să își urmeze cursul către o maturitate similară cu a celorlalte state occidentale. Trebuie însă precizat faptul că discursul public și politic pe această temă pare a fi deosebit de partizan și pasional. După cum reforme ale legislației penale și procesual penale sunt, evident, absolut necesare, tot atât de adevărat este că ele trebuie făcute cu profesionalism și fără partizanat politic, deoarece justiția penală este un “anticorp” statal esențial pentru buna desfășurare a vieții noastre, a tuturor.

Gabriel Albu, Managing Partner Budușan, Albu & Asociații


Firmă specializată în gestionarea integrată a cauzelor de criminalitate a afacerilor


Firma de avocatură Budușan, Albu & Asociații este specializată în gestionarea integrată a cauzelor de criminalitate a afacerilor. În cei 10 ani de practică, de la înființare și până în prezent, Budușan, Albu & Asociații, a cărei experiență a echipei însumează peste 100 de ani de experiență profesională, a administrat peste 1.000 de cauze și clienți de profil, în care valoarea globală a sumelor în dispută depășește semnificativ 1 miliard de euro.

“Activitatea principală a firmei noastre constă în administrarea integrată a cazurilor de drept penal al afacerilor, atât din perspectivă defensivă, cât și din perspectiva apărării drepturilor victimelor infracțiunilor, care urmăresc recuperarea de la persoanele vinovate sau persoanele chemate să răspundă potrivit legii civile pentru acțiunile ilicite ale acestora, a prejudiciilor suferite; respectiv, din perspectivă preventivă, pentru a identifica și, pe cât posibil, elimina riscurile de conflict cu legea penală care pot să apară în viața de afaceri a unor entități juridice”, declară Gabriel Albu.

Cazuistica firmei a vizat clienți reprezentând fonduri internaționale de investiții, furnizori de echipamente industriale, companii petroliere, naționale, regionale și globale, companii globale din domeniul infrastructurii și construcțiilor, companii globale din domeniul farmaceutic, companii de servicii publice, companii internaționale de consultanță, companii multinaționale și locale din industria alimentară, companii regionale de comunicații, companii regionale de investiții imobiliare, grupuri financiar-bancare europene și internaționale, companii locale și regionale din domeniul IT, dar și persoane cu poziții executive în mediul de afaceri și persoane expuse politic.

De altfel, Budușan, Albu & Asociații a fost nominalizată în categoria „Cea mai bună firmă de avocatură în practica white collar crime” de către prestigiosul top de specialitate The Legal 500, pentru trei ani consecutiv. Ultima distincție a venit recent, în luna aprilie a acestui an.

“Ca activitate și profil, în continuare, noi ne urmărim foarte atent obiectivele: menținerea poziției de lider de piață (atât la nivel obiectiv, cât și al percepției – în cadrul clientelei și în mediul profesional) și continuarea contribuției la dezvoltarea standardelor profesionale în practica aferentă acestei ramuri de drept. De asemenea, a fost și rămâne dorința „istorică” a firmei noastre de a da muncii de prevenție o pondere din ce în ce mai mare. În prezent, cazuistica de prevenție este, din păcate, minoritară față de cea reactivă. În condițiile înmulțirii exponențiale a numărului de infracțiuni reglementate de lege, a gradului lor de sofisticare, precum și a cazuisticii de profil, consultarea unui penalist, în toate deciziile cu mize medii sau ridicate, ar trebui să devină o regulă, după cum regula este consultarea unui avocat de business, în general. Prevenția este efectuată foarte bine de specialiștii care fac în mod real activitatea respectivă, activitatea de apărare în penal. Este profund greșită percepția că activitatea de prevenție, chiar cu ținta evitării riscurilor de ordin penal, poate fi făcută la nivel înalt de către avocați “generaliști”, care nu au experiența necesară în interacțiunea cu sistemul judiciar penal”, nuanțează Gabriel Albu.

Avocatul este de părere că atu-urile care diferențiază Budușan Albu & Asociații de restul firmelor existente pe piață sunt acelea că a adus o viziune nouă pe piață, pregătirea și, foarte important, experiența. “Avocații care formează echipa Budușan, Albu & Asociații au o experiență profesională cumulată de peste 100 de ani. Observând schimbările majore care aveau loc în perioada 2004-2008 în sistemul de acuzare publică, enumerate mai sus, filozofia firmei noastre a fost să punem laolaltă resurse complementare, cu background-uri diverse, pentru a putea realiza cât mai bine managementul cazurilor de acest gen, din perspectiva tuturor celor implicați. Astfel, echipa noastră este formată atât din foști magistrați, cât și din foști avocați de business, foști avocați in-house, cu deschidere și know-how către cooperarea cu diverși specialiști/ experți, toți cu o înaltă reputație academică și profesională. Inclusiv membrii fondatori au specializări diferite”, detaliază avocatul.

Fondatorii sunt un procuror, un head-legal și un avocat de business

La momentul înființării firmei de avocatură, în anul 2008, aceasta a luat ființă prin asocierea lui Ovidiu Budușan, fost procuror, cu Alexandru Bâldea, fost head-legal al grupului petrolier Rompetrol, și cu Gabriel Albu, avocat de business, într-o multinațională de avocatură.

Albu punctează că înființarea firmei a venit pe fondul observării unei inițieri a unei cazuistici penale din ce în ce mai sofisticate, precum și a unei „inflații” evidente de reglementare penală din ce în ce mai complexă și imprevizibilă a statului, o creștere a numărului de fapte incriminate ca infracțiuni și a spețelor de acest tip.

Avocatul consideră că acest mix de resurse ajută firma să proceseze integrat, cu atenție pentru detalii, pluridisciplinar și la un standard profesional foarte înalt toate cauzele angajate.

„Prin această filozofie, firma noastră s-a adresat, preponderent, unei clientele sofisticate. Experiența și implicarea în majoritatea cauzelor high-profile de această natură au făcut ca, încă de la înființarea firmei, să fim opțiunea numărul 1 a clienților sofisticați, în special din mediul corporate, fiind recunoscuți ca lideri de piață în domeniul complex al dreptului penal al afacerilor (white collar crime). Fiind deschizători de drumuri în domeniu, axați pe genul acesta de cazuistică și având acces permanent la cauzele majore din domeniu, am avut tot timpul un loc fruntaș în opțiunile clienților. Practica noastră a vizat și vizează în mare parte infracțiuni de evaziune fiscală, la regimul fondurilor europene, spălare de bani, infracțiuni la regimul pieței de capital, al achizițiilor publice, privatizării, fraude bancare, corupție, alte infracțiuni de serviciu, delapidare, înșelăciune, de regulă anchetate de către direcțiile specializate din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, anume DNA și DIICOT. Printre clienții noștri se numără fonduri de investiții internaționale, distribuitori de echipamente industriale, companii din domeniul petrolier, pharma, companii de infrastructură internaționale, companii din industria FMCG, bănci, companii de asigurări, companii din domeniul telecom, companii de construcții etc. Grație colaborării cu clienți high-level și expunerii la cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, am acumulat experiență semnificativă și în diferite cazuri de cooperare internațională și litigii internaționale. Firma noastră a reprezentat clienți în relații cu Elveția, SUA, Marea Britanie etc. De asemenea, experiența interacțiunii cu cele mai importante autorități de reglementare este un alt asset al firmei noastre. Pe lângă relația profesională cu organele de poliție, parchet și mediul judecătoresc, echipa noastră este implicată constant în spețe cu diverse alte instituții de reglementare precum: Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) și omologul său din România – Departamentul Național Anti-Fraudă (DLAF), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Consiliul Concurenței, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălarii Banilor (ONPCSB), Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale (ANSPDCP), Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) etc”, arată Gabriel Albu.

Sistemul judiciar român contemporan este unul tânăr. Probleme din cauza resurselor umane și a logisticii primitive

Managing Partner-ul Budușan, Albu & Asociații spune despre sistemul judiciar român contemporan că este unul tânăr și supus multor (re)organizări și presiuni de a „livra” rezultate. Mai mult, atrage atenția că este subfinanțat și destul de vetust organizat. „După cum am declarat în numeroase rânduri, criteriile de intrare în sistem, de promovare, „livrabilele” acestuia ar trebui, în opinia mea, supuse unei serioase dezbateri publice și unor decizii în consecință. De exemplu, în mod esențial, după mine, ar trebui întreprinsă o reformă radicală a modalității de recrutare în sistemul judiciar (mai ales pentru cazul judecătorilor) - actualul sistem, ce presupune recrutare unor tineri „de pe băncile școlii”, urmată de un crash-course și de încredințarea legitimațiilor de serviciu, fără testul experienței de viață, este unul destinat eșecului”, detaliază avocatul.

Avocatul face o comparație cu Marea Britanie, acolo unde judecătorii sunt aleși să își exercite funcția doar după o anumită vârstă și după ani serioși de experiență în viața juridică, cu problematica practică experimentată și asumată. “Pare un lucru de la sine înțeles, dar este extrem de important, spre exemplu, ca un judecător să înțeleagă punctele și subtilitățile unui contract și consecințele acestora exercitate într-o lume de business”, susține Gabriel Albu.

În ceea ce privește activitatea activitatea procurorilor, avocatul remarcă faptul că volumul de muncă al acestora pare a fi imens, foarte greu procesabil la standardele de calitate și celeritate dorite.

„Se pare totuși că și România s-a reorientat (timid), chiar dacă doar cu privire la durata cursurilor Institutului Național al Magistraturii și al perioadei de stagiatură pentru procurori și judecători. Practic, din toamna anului 2020, orice absolvent al unei facultăți de drept va trebui să parcurgă 4 ani în cadrul Institutului și 2 ani ca procuror sau judecător stagiar. În momentul de față, cursurile de pregătire profesionala sunt de 2 ani, iar stagiul, de un singur an. Cu toate acestea, creșterea duratei cursurilor nu rezolva problema fundamentală care ține de lipsa experienței „de viață reală” la nivelul persoanelor care ajung procurori sau, mai ales, judecători. De exemplu, în Marea Britanie, pentru a ajunge judecător, este necesară dovedirii unei așa numite „rezonabile perioade de serviciu juridic” ceea ce înseamnă adesea cel puțin 5 ani petrecuți ca avocat. Este extrem de comun ca persoanele care aplică inițial pentru un post de judecător, să opteze pentru varianta „part-time”. Astfel, un astfel de judecător va soluționa doar cauze mai puțin complexe.  În SUA, sistemul este oarecum asemănător, însă diferă de la un stat la altul. În acest sens, majoritatea jurisdicțiilor necesită o experiență de cel puțin 4 ani ca și avocat pentru a putea deveni un judecător cu drepturi depline. Se folosește adesea și noțiunea de „non-lawyer judge”, în descrierea acelor persoane care nu au practicat avocatura înainte de a deveni judecători. Cu toate acestea, de exemplu, în cadrul unei instanțe penale, competența acestora va fi limitată la infracțiuni mai puțin grave. (i.e. misdemeanor, un echivalent aproximativ al contravențiilor). Chiar și existența unor astfel de situații este adesea criticată de specialiști, fiind considerată în neconcordanță cu drepturile celor judecați. Astfel, în majoritatea sistemelor anglo-saxone este de neconceput ca o persoană care nu a avut experiență anterioară ca avocat sau în cadrul unei alte profesii juridice, de regulă privată, să ajungă magistrat prin simpla parcurgere a unor cursuri”, menționează Gabriel Albu.

Sistemul judiciar din România nu întâmpină probleme doar din cauza resurselor umane. Gabriel Albu consideră că, la nivel de reformă logistică, s-ar cuveni ca atât infrastructura, cât și procedurile judiciare, atât cea penală, dar mai ales cea civilă, să se alinieze realităților digitale contemporane. Astfel, se impune ca informatizarea instanțelor și parchetelor (reală, accelerată, de anvergură) să devină prioritate absolută, împreună cu modificarea în consecință a codurilor de procedură judiciară, care să adapteze prevederile procedurale la posibilitățile depunerii, comunicării, dezbaterii unor chestiuni prin mijloace electronice.

“Este de neconceput, după mine, ca, într-o lume puternic digitalizată, să mai irosim enorm de mult timp și resurse pentru a ne deplasa fizic la termene de judecată, spre exemplu pentru o simplă comunicare de acte procedurale, să depunem fizic cereri de acces la dosarul cauzei, să ne deplasăm la compartimentul financiar al parchetului pentru plata sumei de e.g. 20 de lei, contra chitanță, pentru a merge înapoi la biroul procurorului pentru a obține copia dosarului”, atenționează Gabriel Albu.





Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1561 / 1699
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...