ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener - NNDKP: Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții. Pentru tranzacțiile complexe, durata medie este de 8-10 luni

04 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, este avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează.

Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.

De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează. Anul trecut, Adriana Ioana Gaspar a fost inclusă în categoria Women Leaders de către IFLR 1000, ea fiind, de altfel, unul dintre avocații considerați Highly Regarded de către ghidul juridic internațional.

***

În opinia avocatului NNDKP, Romania continuă să rămână în zona de confluență a oportunităților deschise de evoluțiile geopolitice (chiar și a celor mai recente) și a unui imens potențial de țară - nevalorificat încă, augmentabil și regenerabil. ”În plus, notez perspective favorabile pentru dezinhibarea finanțării bancare a tranzacțiilor, iar în minus – perpetuarea graniței dintre decidentul public și sectorul privat și întârzierea măsurilor legislative care dinamizează piața de M&A și catalizează dezvoltarea economiei”, a arătat Adriana Ioana Gaspar.


 
Interlocutorea BizLawyer spune că, în 2024, este posibil ”să asistam la perfectarea unor tranzacții de magnitudine și impact regional, atât în top-uri, dar mai ales în consecințe financiare cuantificabile pentru jucătorii români, care au fost semnate în 2023, la exituri sau restructurări pe care nu ni le dorim, și la o oarece întârziere în pregătirea de tranzacții noi. Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții”.

Reamintim că anul trecut au fost două tranzacții cu o valoare de peste 1 miliard de euro fiecare - preluarea operaţiunilor Enel din România de către PPC, pentru 1,24 miliarde de euro și achizița rețelei de magazine Profi în România de către Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image pentru 1,3 miliarde de euro. În 2022 au existat alte tranzacții cu valori puțin mai mici decât acest prag, de amintit fiind preluarea de către Romgaz, pentru 1,08 miliarde de dolari, a acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze Neptun Deep de la Marea Neagră și achiziția fabricii de automobile de la Craiova de către Ford Otosan pentru cca 700 milioane de euro.

Dar, în condițiile unui an electoral, cu o fiscalitate pe care mediul de afaceri o consideră nepritenoasă și pe fondul unei crize geostrategice care se prelungește, ar mai putea genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? ”Aș estima că o singură tranzacție la nivel de aproximativ un miliard de euro ar putea fi perfectată în 2024, deși sper mult să mă înșel și să sărbătorim mai multe astfel de tranzacții”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.

Fiecare etapă a evoluției unei societăți, a unei industrii or a unui sector are profilul de investitor specific ei, subliniază Senior Partner-ul NNDKP, și acesta reprezintă forța de propulsie a societății, industriei sau sectorului către nivelul următor. ”Declarațiile publice arată că România suscită interesul tuturor tipurilor de investitori”, a adăugat avocatul intervievat de BizLawyer.

Potrivit Adrianei Ioana Gaspar, durata medie a unei tranzacții este de 8-10 luni pentru tranzacțiile complexe. ”În general, tranzacțiile nu sunt abandonate pentru motive legale, ci financiare sau operaționale”, explică avocatul.


Ea spune că, în anul 2024 va continua consolidarea și dezvoltarea cu precădere în sectorul energiei verzi, în industria agro-alimentară, în transporturi și logistică, precum și pe segmentul serviciilor.

Ce anume produce îngrijorări în această perioadă, în privința activității din această arie de practică? ”Antagonismul public-privat, în locul unui parteneriat public-privat real, al unui dialog care să genereze coerență în măsurile cu impact socio-economic, absența unor programe strategice care să țintească în mod holistic sănătatea și dezvoltarea economiei, precum și slăbiciunea instituțională istorică sunt contraproductive, alimentează toate neajunsurile menționate de către dumneavoastră și umbresc oportunitățile investiționale”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.

Iar oportunitățile investiționale nu beneficiază și ratarea lor nu daunează doar investitorilor ci economiei în ansamblul său și, în final, nouă tuturor, adugă avocatul. ”Cui profită faptul că autoritățile se întrec în a vâna greșeli în loc de a furniza asistență responsabilă în prevenirea acestora atunci când li se solicită opinia? De ce pedepsim și descurajăm campionii conformi în loc să reglementăm clar, uniform și să pedepsim abuzul?”, întreabă retoric interlocutoarea BizLawyer.  

Printre marile provocări ale anului viitor în această arie de practică, Adriana Ioana Gaspar menționează predictibilitatea reglementării și aplicării normei juridice, disponibilitatea resurselor umane, posibilitatea scalării. Printre semnele pozitive, care dau speranță, sunt “near-shoring”-ul și “friend-shoring”-ul – ca soluții împotriva disfuncționalității din ce în ce mai accentuate și mai costisitoare a lanțului de aprovizionare.

                                                 Citește și

Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 I Azi, de vorbă cu Rodica Manea, Partener CMS: Există o fereastră de oportunitate pentru corporaţii/investitori strategici mari, cu capacităţi financiare, sinergii şi capacităţi operaţionale puternice. Anticipez ca energia şi technologia vor continua să fie printre cele mai active sectoare. Va fi un an cu multe provocări, dar există semnale că activitatea tranzacțională va continua

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 138 / 1747
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...