ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener - NNDKP: Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții. Pentru tranzacțiile complexe, durata medie este de 8-10 luni

04 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, este avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează.

Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.

De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează. Anul trecut, Adriana Ioana Gaspar a fost inclusă în categoria Women Leaders de către IFLR 1000, ea fiind, de altfel, unul dintre avocații considerați Highly Regarded de către ghidul juridic internațional.

***

În opinia avocatului NNDKP, Romania continuă să rămână în zona de confluență a oportunităților deschise de evoluțiile geopolitice (chiar și a celor mai recente) și a unui imens potențial de țară - nevalorificat încă, augmentabil și regenerabil. ”În plus, notez perspective favorabile pentru dezinhibarea finanțării bancare a tranzacțiilor, iar în minus – perpetuarea graniței dintre decidentul public și sectorul privat și întârzierea măsurilor legislative care dinamizează piața de M&A și catalizează dezvoltarea economiei”, a arătat Adriana Ioana Gaspar.


 
Interlocutorea BizLawyer spune că, în 2024, este posibil ”să asistam la perfectarea unor tranzacții de magnitudine și impact regional, atât în top-uri, dar mai ales în consecințe financiare cuantificabile pentru jucătorii români, care au fost semnate în 2023, la exituri sau restructurări pe care nu ni le dorim, și la o oarece întârziere în pregătirea de tranzacții noi. Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții”.

Reamintim că anul trecut au fost două tranzacții cu o valoare de peste 1 miliard de euro fiecare - preluarea operaţiunilor Enel din România de către PPC, pentru 1,24 miliarde de euro și achizița rețelei de magazine Profi în România de către Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image pentru 1,3 miliarde de euro. În 2022 au existat alte tranzacții cu valori puțin mai mici decât acest prag, de amintit fiind preluarea de către Romgaz, pentru 1,08 miliarde de dolari, a acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze Neptun Deep de la Marea Neagră și achiziția fabricii de automobile de la Craiova de către Ford Otosan pentru cca 700 milioane de euro.

Dar, în condițiile unui an electoral, cu o fiscalitate pe care mediul de afaceri o consideră nepritenoasă și pe fondul unei crize geostrategice care se prelungește, ar mai putea genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? ”Aș estima că o singură tranzacție la nivel de aproximativ un miliard de euro ar putea fi perfectată în 2024, deși sper mult să mă înșel și să sărbătorim mai multe astfel de tranzacții”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.

Fiecare etapă a evoluției unei societăți, a unei industrii or a unui sector are profilul de investitor specific ei, subliniază Senior Partner-ul NNDKP, și acesta reprezintă forța de propulsie a societății, industriei sau sectorului către nivelul următor. ”Declarațiile publice arată că România suscită interesul tuturor tipurilor de investitori”, a adăugat avocatul intervievat de BizLawyer.

Potrivit Adrianei Ioana Gaspar, durata medie a unei tranzacții este de 8-10 luni pentru tranzacțiile complexe. ”În general, tranzacțiile nu sunt abandonate pentru motive legale, ci financiare sau operaționale”, explică avocatul.


Ea spune că, în anul 2024 va continua consolidarea și dezvoltarea cu precădere în sectorul energiei verzi, în industria agro-alimentară, în transporturi și logistică, precum și pe segmentul serviciilor.

Ce anume produce îngrijorări în această perioadă, în privința activității din această arie de practică? ”Antagonismul public-privat, în locul unui parteneriat public-privat real, al unui dialog care să genereze coerență în măsurile cu impact socio-economic, absența unor programe strategice care să țintească în mod holistic sănătatea și dezvoltarea economiei, precum și slăbiciunea instituțională istorică sunt contraproductive, alimentează toate neajunsurile menționate de către dumneavoastră și umbresc oportunitățile investiționale”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.

Iar oportunitățile investiționale nu beneficiază și ratarea lor nu daunează doar investitorilor ci economiei în ansamblul său și, în final, nouă tuturor, adugă avocatul. ”Cui profită faptul că autoritățile se întrec în a vâna greșeli în loc de a furniza asistență responsabilă în prevenirea acestora atunci când li se solicită opinia? De ce pedepsim și descurajăm campionii conformi în loc să reglementăm clar, uniform și să pedepsim abuzul?”, întreabă retoric interlocutoarea BizLawyer.  

Printre marile provocări ale anului viitor în această arie de practică, Adriana Ioana Gaspar menționează predictibilitatea reglementării și aplicării normei juridice, disponibilitatea resurselor umane, posibilitatea scalării. Printre semnele pozitive, care dau speranță, sunt “near-shoring”-ul și “friend-shoring”-ul – ca soluții împotriva disfuncționalității din ce în ce mai accentuate și mai costisitoare a lanțului de aprovizionare.

                                                 Citește și

Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 I Azi, de vorbă cu Rodica Manea, Partener CMS: Există o fereastră de oportunitate pentru corporaţii/investitori strategici mari, cu capacităţi financiare, sinergii şi capacităţi operaţionale puternice. Anticipez ca energia şi technologia vor continua să fie printre cele mai active sectoare. Va fi un an cu multe provocări, dar există semnale că activitatea tranzacțională va continua

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 45 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...