ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație

10 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Principalele tipuri de proiecte abordate sunt din zonele ofertelor publice, răscumpărărilor de acțiuni, acțiunilor corporatiste, restructurărilor organizaționale, guvernării corporatiste, produselor pieței financiare.

Septimiu Stoica, Of Counsel în cadrul Dentons

 
 
Avocații Dentons văd anul 2019 ca unul intermediar pentru piața de capital din România. Climatul politic din țară, dar și măsurile pe plan economic generatoare de creșteri statistice, bazate mai ales pe consum, fac destul de dificil de preconizat dacă vom avea evenimente majore la capitolul listări. În aceste condiții, piața locală continuă să se bucure într-un mod mai rezervat de atractivitatea pe care ar merita-o.“Numărul de intermediari este în scădere, în bună măsură în urma exigențelor impuse de implementarea MIFID 2.Pe de altă parte, sunt mici speranțe anul acesta de a face pasul așteptat spre statutul de piață emergentă.Totuși, este de presupus că vor avea loc acumulări utile pentru anii următori: completarea cadrului normativ, (din nou) preparative pentru constituirea contrapărții centrale, continuarea eforturilor pentru atragerea de emitenți privați și de educare a publicului local, dezvoltarea și lansarea de produse și de tehnici noi”, declară Septimiu Stoica, Of Counsel în cadrul Dentons.


Avocatul consideră că reticența în abordarea de către companii a finanțării prin piața de capital se explică, în principal, prin teama de costuri și de proceduri aparent complicate, precum și prin reținerea față regimul de guvernare corporatistă care ar urma listării. “Se poate detecta însă și altceva: pe de o parte, companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar pentru cele cu capital românesc pur și simplu nu există încă o cultură a pieței de capital. Pentru aceste din urma companii, trebuie dezvoltată din partea intermediarilor o strategie și o politică mai hotărâtă și țintită de instruire, educare și câștigare a încrederii, efectuată cu pricepere și talent. O parte dintre brokerii români au învățat meseria, însă rămâne să mai deprindă și arta colegilor din Occident. Provocările emitenților ar consta în a răspunde tuturor exigențelor impuse de norme și de practici, utilizând inteligent și fără ezitare expertiza intermediarilor și a consultanților calificați, inclusiv a avocaților specializați”, precizează Septimiu Stoica.






E nevoie de instruire

În cazul antreprenorilor care manifestă o anumită deschidere la dezvoltarea afacerilor prin investiții de tip private equity, se constată o greutate în depășirea temerilor legate de necunoscut: de la formalitățile inerente, până la practicile de guvernanță corporatistă. Odată trecută această etapă intervine nesiguranța cu privire la succesul ofertei publice, atât din considerente ce țin de lichiditatea (scăzută) a pieței, cât și de reușita programului de prezentare a societății, de atractivitatea sa, de corecta estimare a valorii acțiunilor, în lipsa unor posibilități reale de book-building pentru societățile noastre de capitalizare (cel mult) medie. Iar un eșec la subscrierea ofertei publice ar pune sub semnul întrebării și celelalte variante de finanțare. “Ar trebui să creștem gradul de instruire al antreprenorilor români și de profesionalizare a (în sfârșit) a intermediarilor și consultanților locali. Ar mai putea intra în discuție și promovarea metodei de intermediere a „angajamentului ferm”, neutilizată încă în România. Deci mingea nu este chiar în curtea avocaților”, atrage atenția Septimiu Stoica.

De asemenea, o listare a unei societăți pe o piață străină este evident mai dificilă decât una pe piața națională: particularități normative, cutume, obligații de guvernare corporatistă. ”Chiar absorbirea emisiunii de acțiuni în piață poate fi mai dificilă, investitorii locali fiind mai reticenți la societățile care nu le sunt cunoscute și care nu se află constant sub ochii lor. Există însă piețe, cum e cea din Londra, care au o deschidere și o specializare pentru companiile străine. Aici regulile sunt deja consacrate, sunt promovate opțiuni de listare pentru respectivele companii și există o varietate internațională de investitori interesați. Se recomandă, totuși, contractarea serviciilor unor profesioniști experimentați în materie. Pentru a avea succes, compania ar trebui să aibă o dimensiune (capitalizare) superioară, să probeze performanțe economico-financiare de top în ultimii ani, să prezinte un plan de afaceri/investiții convingător pentru banii pe care vrea să-i ridice din piață, să dea dovadă de transparență, să anunțe o politică de relații cu investitorii generoasă, să aibă în conducere persoane care să impresioneze prin expertiză, determinare și integritate. Atât de simplu!”, explică avocatul Dentons.

Dentons vine cu abordări personalizate pentru fiecare proiect


Echipa Dentons este implicată în mod constant în proiectele importante care vizează piața de capital. Principalele tipuri de proiecte abordate sunt din zonele ofertelor publice, răscumpărărilor de acțiuni, acțiunilor corporatiste, restructurărilor organizaționale, guvernării corporatiste, produselor pieței financiare.

Septimiu Stoica amintește faptul că multe dintre soluțiile mandatelor în care firma Dentons este implicată necesită abordări personalizate, implicit cu elemente de creativitate și inovație. De exemplu, avocatul lucrează la un program de pregătire a societăților listate în materia rezolvării sistematice a conflictelor corporatiste.

”Printre clienții care au apelat la serviciile noastre se număra emitenți (pentru oferte publice, pentru oferte publice obligatorii, pentru planuri de distribuție de acțiuni către angajați, etc.), intermediari, fonduri de investiții, instituții de infrastructură ale pieței. Deci tipologia acoperă și anul acesta  toți actanții pieței. Pe plan local, în firmă functionează un nucleu de avocați specializați, căruia i se adaugă, în funcție de necesități, avocați de suport. După caz, se solicită sprijinul și colegilor de la alte birouri Dentons din Europa, US, etc. O bună parte din activitatea practicii de Capital Markets vizează proiecte cu element transfrontalier. Dentons este cea mai mare firmă de avocatură din lume (ca număr de avocați) și acoperă geografic tot globul. Aplicațiile complexe se soluționează astfel intern, apelând la un mix de avocați locali și avocați specializați din centrele cu expertiză deosebită pentru anumite sectoare (cum este și cel bursier)”, subliniază Septimiu Stoica.

De asemenea, Dentons a asistat un program periodic de oferte publice și acum se pregătește de reluarea unui proiect IPO de anvergură.

“Printre clienții activi, dar și potențiali se numără societăți care tatonează de ani buni listarea la BVB. Este important de analizat dacă ei sunt cu adevărat pregătiți, dacă piața se află într-un moment prielnic, dacă își vor asuma obligațiile ce decurg din viitorul lor statut sau mai ezită în acest sens, dacă au un proiect major care trebuie finanțat. Sunt – iată – suficiente teme de meditație pentru aceste societăți”, mai spune avocatul.

Reamintim că Septimiu Stoica este și arbitru și conciliator SAL FIN pentru piața de capital și arbitru la Camera de Arbitraj a Bursei de Valori București, pozitie din care s-a implicat în rezolvarea de litigii pe piața de capital. A oferit, de asemenea, expertiză extrajudiciară într-un dosar complex de arbitraj la Camera Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, cu privire la contracte derivate OTC.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1613 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...