ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație

10 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Principalele tipuri de proiecte abordate sunt din zonele ofertelor publice, răscumpărărilor de acțiuni, acțiunilor corporatiste, restructurărilor organizaționale, guvernării corporatiste, produselor pieței financiare.

Septimiu Stoica, Of Counsel în cadrul Dentons

 
 
Avocații Dentons văd anul 2019 ca unul intermediar pentru piața de capital din România. Climatul politic din țară, dar și măsurile pe plan economic generatoare de creșteri statistice, bazate mai ales pe consum, fac destul de dificil de preconizat dacă vom avea evenimente majore la capitolul listări. În aceste condiții, piața locală continuă să se bucure într-un mod mai rezervat de atractivitatea pe care ar merita-o.“Numărul de intermediari este în scădere, în bună măsură în urma exigențelor impuse de implementarea MIFID 2.Pe de altă parte, sunt mici speranțe anul acesta de a face pasul așteptat spre statutul de piață emergentă.Totuși, este de presupus că vor avea loc acumulări utile pentru anii următori: completarea cadrului normativ, (din nou) preparative pentru constituirea contrapărții centrale, continuarea eforturilor pentru atragerea de emitenți privați și de educare a publicului local, dezvoltarea și lansarea de produse și de tehnici noi”, declară Septimiu Stoica, Of Counsel în cadrul Dentons.


Avocatul consideră că reticența în abordarea de către companii a finanțării prin piața de capital se explică, în principal, prin teama de costuri și de proceduri aparent complicate, precum și prin reținerea față regimul de guvernare corporatistă care ar urma listării. “Se poate detecta însă și altceva: pe de o parte, companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar pentru cele cu capital românesc pur și simplu nu există încă o cultură a pieței de capital. Pentru aceste din urma companii, trebuie dezvoltată din partea intermediarilor o strategie și o politică mai hotărâtă și țintită de instruire, educare și câștigare a încrederii, efectuată cu pricepere și talent. O parte dintre brokerii români au învățat meseria, însă rămâne să mai deprindă și arta colegilor din Occident. Provocările emitenților ar consta în a răspunde tuturor exigențelor impuse de norme și de practici, utilizând inteligent și fără ezitare expertiza intermediarilor și a consultanților calificați, inclusiv a avocaților specializați”, precizează Septimiu Stoica.






E nevoie de instruire

În cazul antreprenorilor care manifestă o anumită deschidere la dezvoltarea afacerilor prin investiții de tip private equity, se constată o greutate în depășirea temerilor legate de necunoscut: de la formalitățile inerente, până la practicile de guvernanță corporatistă. Odată trecută această etapă intervine nesiguranța cu privire la succesul ofertei publice, atât din considerente ce țin de lichiditatea (scăzută) a pieței, cât și de reușita programului de prezentare a societății, de atractivitatea sa, de corecta estimare a valorii acțiunilor, în lipsa unor posibilități reale de book-building pentru societățile noastre de capitalizare (cel mult) medie. Iar un eșec la subscrierea ofertei publice ar pune sub semnul întrebării și celelalte variante de finanțare. “Ar trebui să creștem gradul de instruire al antreprenorilor români și de profesionalizare a (în sfârșit) a intermediarilor și consultanților locali. Ar mai putea intra în discuție și promovarea metodei de intermediere a „angajamentului ferm”, neutilizată încă în România. Deci mingea nu este chiar în curtea avocaților”, atrage atenția Septimiu Stoica.

De asemenea, o listare a unei societăți pe o piață străină este evident mai dificilă decât una pe piața națională: particularități normative, cutume, obligații de guvernare corporatistă. ”Chiar absorbirea emisiunii de acțiuni în piață poate fi mai dificilă, investitorii locali fiind mai reticenți la societățile care nu le sunt cunoscute și care nu se află constant sub ochii lor. Există însă piețe, cum e cea din Londra, care au o deschidere și o specializare pentru companiile străine. Aici regulile sunt deja consacrate, sunt promovate opțiuni de listare pentru respectivele companii și există o varietate internațională de investitori interesați. Se recomandă, totuși, contractarea serviciilor unor profesioniști experimentați în materie. Pentru a avea succes, compania ar trebui să aibă o dimensiune (capitalizare) superioară, să probeze performanțe economico-financiare de top în ultimii ani, să prezinte un plan de afaceri/investiții convingător pentru banii pe care vrea să-i ridice din piață, să dea dovadă de transparență, să anunțe o politică de relații cu investitorii generoasă, să aibă în conducere persoane care să impresioneze prin expertiză, determinare și integritate. Atât de simplu!”, explică avocatul Dentons.

Dentons vine cu abordări personalizate pentru fiecare proiect


Echipa Dentons este implicată în mod constant în proiectele importante care vizează piața de capital. Principalele tipuri de proiecte abordate sunt din zonele ofertelor publice, răscumpărărilor de acțiuni, acțiunilor corporatiste, restructurărilor organizaționale, guvernării corporatiste, produselor pieței financiare.

Septimiu Stoica amintește faptul că multe dintre soluțiile mandatelor în care firma Dentons este implicată necesită abordări personalizate, implicit cu elemente de creativitate și inovație. De exemplu, avocatul lucrează la un program de pregătire a societăților listate în materia rezolvării sistematice a conflictelor corporatiste.

”Printre clienții care au apelat la serviciile noastre se număra emitenți (pentru oferte publice, pentru oferte publice obligatorii, pentru planuri de distribuție de acțiuni către angajați, etc.), intermediari, fonduri de investiții, instituții de infrastructură ale pieței. Deci tipologia acoperă și anul acesta  toți actanții pieței. Pe plan local, în firmă functionează un nucleu de avocați specializați, căruia i se adaugă, în funcție de necesități, avocați de suport. După caz, se solicită sprijinul și colegilor de la alte birouri Dentons din Europa, US, etc. O bună parte din activitatea practicii de Capital Markets vizează proiecte cu element transfrontalier. Dentons este cea mai mare firmă de avocatură din lume (ca număr de avocați) și acoperă geografic tot globul. Aplicațiile complexe se soluționează astfel intern, apelând la un mix de avocați locali și avocați specializați din centrele cu expertiză deosebită pentru anumite sectoare (cum este și cel bursier)”, subliniază Septimiu Stoica.

De asemenea, Dentons a asistat un program periodic de oferte publice și acum se pregătește de reluarea unui proiect IPO de anvergură.

“Printre clienții activi, dar și potențiali se numără societăți care tatonează de ani buni listarea la BVB. Este important de analizat dacă ei sunt cu adevărat pregătiți, dacă piața se află într-un moment prielnic, dacă își vor asuma obligațiile ce decurg din viitorul lor statut sau mai ezită în acest sens, dacă au un proiect major care trebuie finanțat. Sunt – iată – suficiente teme de meditație pentru aceste societăți”, mai spune avocatul.

Reamintim că Septimiu Stoica este și arbitru și conciliator SAL FIN pentru piața de capital și arbitru la Camera de Arbitraj a Bursei de Valori București, pozitie din care s-a implicat în rezolvarea de litigii pe piața de capital. A oferit, de asemenea, expertiză extrajudiciară într-un dosar complex de arbitraj la Camera Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, cu privire la contracte derivate OTC.




Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1708 / 1862
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...