ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura

17 Iunie 2019   |   Ștefania Enache

Teea Eliade a renunțat la toată viața ei din București, pentru a se muta la Craiova acolo unde se vede trăind și peste ani alături de familia sa, pe care este pe punctul de a o întemeia. Nu a lăsat în urmă doar un mare oraș, plin de oportunități, ci a pus punct unei cariere în avocatura de business, carieră pe care și-o clădise treaptă cu treaptă, încă de la absolvire.

Sursa: Arhiva personala Teea Eliade

 
 
Oamenii se pot reinventa din punct de vedere profesional în orice moment. Nu există „prea târziu” atunci când vrei să apuci pe un alt drum pe care tu consideri că o să-ți găsești împlinirea.Teea Eliade este un exemplu elocvent.Tânăra a avut curajul ca, în 2018, să părăsească liga mare a avocaturii de business din Capitală și să plece în provincie, acolo unde a considerat că o să-i fie mult mai bine. Nu a renunțat doar la profesia de avocat pe care o practica de la absolvirea, ca șefă de promoție, a facultății, a renunțat și la viața din București, cu tumultul ei pe care mulți îl iubesc.A fost o decizie asumată, iar astăzi când privește în urmă constată cu bucurie că a fost hotărârea definitorie în noua ei etapă din viață.


Mulți consideră că ”ora exactă se dă la București” și că aici sunt cele mai mari oportunități de carieră și că doar în Capitală poți avea un parcurs profesional de succes. Poate că au dreptate, dacă ne ghidăm după faptul că Bucureștiul rămâne cel mai important oraș din România.

Totuși, provincia vine puternic din urmă aducând cu ea o serie de avantaje pentru cei care renunță la „nebunia” din Capitală pentru liniștea altor orașe mari din țară.

Teea Eliade a renunțat la toată viața ei din București, pentru a se muta la Craiova acolo unde se vede trăind și peste ani alături de familia sa, pe care este pe punctul de a o întemeia. Nu a lăsat în urmă doar un mare oraș, plin de oportunități, ci a pus punct unei cariere în avocatura de business, carieră pe care și-o clădise treaptă cu treaptă, încă de la absolvire.

Matematica și informatica au rămas marile sale pasiuni

Într-un mod direct, cu o atitudine asumată, Teea a vorbit pentru BizLawyer despre momentele definitorii din traseul său profesional de până acum, dar și despre motivele care au determinat-o să se mute în Craiova.
Fiind un copil crescut în mediul rural, Teea și-a început studiile liceale în comuna Melinești, din județul Dolj, la Liceul “Alexandru Macedonski”.

Pasionată de matematică și informatică, a reușit să-și convingă părinții să-i dea voie “să învețe la oraș” și așa a fost transferată la Liceul de informatică “Ștefan Odobleja” din Craiova, unde a urmat cursuri intensive de informatică.


“Pasionată fiind de științele exacte, nu concepeam să urmez o altă carieră decât într-un domeniu tehnic, mă gândeam eu, pe atunci la Matematică - Informatică sau Calculatoare în limba engleză. Însă, în familia mea s-au întâmplat în acea perioadă mai multe evenimente nefericite, parinții mei nu își permiteau să mă trimită la studii la București, iar cel mai “sigur” post pe care mama mea îl vedea, era acela de avocat în cabinetul unchiului meu din Petroșani. Așa am devenit studentă la drept. Dar nu am ajuns niciodată în cabinetul unchiului meu, pentru că, spre surpriderea mamei mele, am învătat așa de bine, încât în anul III am fost recrutată într-un intership de NNDKP - biroul din Craiova, iar după finalizarea Masterului în Dreptul Uniunii Europene am semnat contractul de colaborare cu aceștia. Am terminat Facultatea de Drept și Științe Administrative la Craiova ca șef de promoție, iar apoi Masterul în Dreptul Uniunii Europene la Universitatea din București, sub coordonarea Prof. Dr. Augustin Fuerea”, povestește Teea.

În cadrul NNDKP a avut și primul său mentor din cariera sa de avocat, lucrând ca junior sub coordonarea Anei Maria Baciu. “Am învățat foarte multe lucruri de la toți mentorii mei, atât de la Ana Maria Baciu (pe atunci la NNDKP), cât și de la Livia Zamfiropol (DLA Piper), fiind mentorii mei la început de carieră, dar cele mai multe lucruri le-am învățat lucrând cu Lucian Bondoc (Bondoc și Asociații) și cu Ana Maria Kușak (Stratulat Albulescu).Tuturor le mulțumesc sincer pentru că mi-au dat din timpul lor, atât cât au putut, pentru a mă învăța”, punctează tânăra.

La încheierea etapei NNDKP, Teea s-a alăturat echipei de Life Sciences condusă de Livia Zamfiropol în cadrul DLA Piper Dinu, iar în 2016 a intrat în echipa Bondoc & Asociatii, acolo unde a lucrat direct cu Lucian Bondoc. “Începând cu august 2017, am făcut parte din echipa Stratulat Albulescu, cu scopul de a dezvolta o practică de “Life Sciences”. Timpul petrecut la Stratulat Albulescu a fost cel mai semnificativ moment al carierei mele de avocat”, susține Teea.



Revenirea în provincie

În ciuda faptului că lucra alături de unii dintre cei mai importanți avocați de business din țară, Teea Eliade a simțit nevoia unei noi etape în viața sa. Astfel, că începând cu octombrie 2018, a părăsit avocatura din București și și-a încercat norocul, pentru puțin timp, în avocatura din provincie.

Referindu-se la perioada în care a activat în Capitală, tânăra subliniază că “din punct de vedere profesional, această perioadă a fost una de luptă continuă pentru a supravețui și a crește. A fost o perioadă în care am avut atât realizări cât și numeroase eșecuri. Însă, cel mai important, această perioadă a fost una de cunoaștere personală, de învățare și maturizare”.

Accidentul care i-a schimbat viața

Privind în urmă, Teea spune că momentul în care a decis să se desprindă de avocatura din București a intervenit atunci când a simțit că mediul în care lucra era unul toxic. Mai mult, viața într-un oraș atât de mare este toxică și la propriu și la figurat.

“Totul a început cu un accident pe care l-am suferit, în timp ce alergam dimineața spre metrou, ca să ajung la timp la muncă. Am călcat strâmb pe o treaptă de metrou și am avut o fractură: două luni de îngrijiri medicale la domiciliu și încă șase luni de recuperare mi-au trebuit ca să pot să merg normal și să revin la activitatea sportivă. Însă, cât am stat acasă, am fost nevoită să lucrez, nu se punea problema de concediu medical. Aveam o colegă care îmi aducea dosarele acasă să lucrez. Așa a fost peste tot, în toate casele de avocatură cu care am colaborat: îmi amintesc că la începutul carierei mele, mi s-a spus direct, că nu contează faptul că este prevăzut în contract dreptul la 30 de zile de concediu medical, nu pot să îmi închipui că o să le iau pe toate dacă am nevoie, în contextul în care lipsisem două săptămâni pentru că suferisem o intervenție chirurgicală la ambii ochi”, își amintește tânăra.

Teea atrage atenția asupra faptului că avocații sunt lipsiți de protecție legală din punct de vedere social. Mai mult, în această profesie se constată o anumită goană după titluri și bani, o lipsă de principii. În plus, este evident că sunt multe situații în care viața profesională și cea personală nu se află în echilibru.

“Nefericirea mea și a celor din jur, manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal ce domină casele de avocatură din București sunt cauzele care au dus la decizia mea de a părăsi avocatura. Contextul în care am luat decizia a fost unul fericit: m-am logodit cu unul dintre colegii mei de liceu din Craiova și ne-am mutat împreună la Craiova. Cu toate neplăcerile avocaturii, decizia nu a fost una ușor de luat, mai ales când tot ce știu este dreptul, cu precădere în industria farmaceutică. Însă, oricât de greu mi-a fost, nu m-am uitat în urma mea nicio clipă”, declară Teea.






O perioadă tumultoasă, plină de evenimente

Totuși, Teea nu regretă perioada petrecută în avocatura din București, caracterizând-o ca fiind plină de evenimente, tumultoasă. “Am amintiri frumoase, din proiecte foarte dragi mie, cu oameni foarte dragi cu care am și reușit să păstrez legătura sau am rămas prieteni pe viață. Am și amintiri foarte neplăcute unele și datorate modului, poate naiv în care priveam eu profesia (ca un loc în care ai un mentor în care ai încredere și care te ghidează, căruia îți este drag să îi cari genta numai pentru a fi aproape și a învăța tot ce știe acesta) și poate faptului că nu am știut să interacționez cu cei din jurul meu. Una dintre lecțiile pe care le-am învățat a fost aceea că trebuie să te cunoști pe tine ca individ, ca persoană, până în cele mai mici detalii pentru a-ți da seama cine ești și ce ești capabil să faci. O altă lecție este aceea a valorilor tale. După ce clarifici care sunt valorile tale, poți să investești timp în a le cultiva în activitatea ta de zi cu zi. De asemenea, umanitatea, candoarea, deschiderea, sinceritatea nu trebuie să lipsească când lucrezi cu oamenii. Însă, de cele mai multe ori, lucrurile acestea sunt considerate a fi slăbiciuni, iar oamenii care posedă astfel de calități sunt înlăturați de sistem”, spune astăzi Teea Eliade.

Munca pe care a derulat-o până acum i-a adus și multe satisfacții, avocata fiind implicată în proiecte importante, în special în industria farma. ”Am avut foarte multe proiecte la care am ținut foarte mult: de la investigații interne pentru verificarea conformității practicilor companiilor supuse investigațiilor, cu politicile interne cât și cu normele legale în vigoare, până la consultanță pe diverse probleme “uzuale” ale companiilor farmaceutice (aprobări de prețuri, autorizare de punere piață a medicamentelor, contracte cu medicii, politici comerciale, canale de distribuție, farmacovigilență, sponsorizarea anumitor activități și promovarea medicamentelor). Unul dintre proiectele cele mai dragi mie a fost acela în care am reușit să găsesc un fir logic într-o normă privind evaluarea tehnologiilor medicale și să combat o interpretare dată de ANMDM, ajutând clienții cu o strategie de abordare extrem de importantă din punct de vedere al businessului lor. De asemenea, am asistat din punct de vedere al dreptului concurenței la mai multe fuziunii toate obținând autorizarea Consiliului Concurenței. Proiecte foarte importante în care am fost implicată și foarte dragi mie, au fost și cele derulate prin Camera de Comerț Americană în România - AmCham, proiecte ce vizau strategia guvernamentală în sănătate și schimbări legislative în favoarea pacienților din România. Cel mai fericit moment, de împlinire profesională, a fost momentul în care am reușit, împreună cu Ana Maria Kușak, să punem bazele unei practici de “Life Science” și să o dezvoltăm. Cred că acesta a fost cel mai înalt punct al carierei mele de până acum”, detaliază Teea.

În ceea ce privește avocatura din provincie, Teea Eliade nu a avut ocazia să o descopere. Colegii săi i-au povestit însă că este foarte diferită și că în mare se axează pe litigii, iar proiectele sunt mici. “Însă, din ce în ce mai multe companii mari aleg să se stabilească aici, iar, curând cred că o să fie o nevoie din ce în ce mai mare pentru avocați de “business”. Da, am înființat un cabinet de avocat aici, dar nu am apucat să mă înregistez fiscal nici până în prezent, deoarece dosarul meu deschis la ANAF sectorul 1 nu se mai găsește pentru a fi mutat la Dolj și nici nu mi-au închis activitatea de avocat colaborator din octombrie - de când am depus cererea până în prezent, în ciuda tuturor insistențelor, cererilor și prevederilor legale. Așa că am decis să îmi suspend activitatea de avocat. Fiind suspendată, a trebuit să refuz două mandate până acum, dar nici nu îmi doresc să mai revin în această profesie. Alte motive pentru care am părăsit profesia sunt: greutatea cu care se lucrează cu ANAF, plățile exorbitante pe care trebuie să le facem către stat și lipsa de orice suport din punct de vedere fiscal pentru această profesie”, povestește Teea Eliade.

Se întoarce la marea sa pasiune, informatica

Chiar dacă a renunțat la avocatură, Teea nu se simte descumpănită absolut deloc. Dimpotrivă. Acum simte că a venit vremea pentru a face pași importanți pentru a se orieta profesional în domeniul care o pasionează cu adevărat: informatica. “Mi-am dorit să fac informatică de când am aflat prima dată de existența acesteia. Viața și alegerile pe care le-am făcut m-au dus, însă, pe un alt drum. Ajungând în Craiova, revizitând locurile natale, beneficiind și de ajutorul viitorului meu soț, căruia îi sunt profund recunoscătoare pentru suportul necondiționat, m-am redescoperit și am ales să fac ceea ce mi-am dorit. Așadar, urmează ca în toamnă să mă înscriu la Facultatea de Științe, Departamentul de Informatică. În particular, m-am înscris la cursuri MIT, fac pregătire la matematică și învăț limbajul de programare C pentru a învăța să dezvolt programe și sisteme în domeniul sănătății, unde este foarte mare nevoie de digitalizare”, subliniază tânăra.

Pentru a se susține financiar, Teea lucrează în turism. Activitatea sa de acum este însă legată de o altă pasiune din adolescență: geografia. “Curiozitatea și dorința de a învăța cât mai multe m-au determinat să îmi caut un job în domeniul turismului. Am noroc să fi găsit un mediu extrem de relaxat, vesel, am niște colege absolut minunate. La noi nu trece o zi fără să avem zâmbetul pe buze. Oricât de greu ar fi, oricât de mult de muncă am avea, zâmbetul nu ne părăsește. De asemenea, am nevoie de un venit constant care să mă ajute să mă susțin în facultate și care să plătească cursurile de programare. Noi vindem vacanțe clienților. Atribuțiile mele sunt de a organiza și a menține relațiile cu furnizorii, inclusiv din perspectiva semnării contractelor, promovarea online și pe rețelele de socializare a pachetelor sau serviciilor turistice precum și vânzarea directă către clienți a serviciilor turistice”, arată tânăra.

“Am încercat să fiu altfel în viața profesională, dar nu am putut”


Teea a constat că în provincie oamenii sunt mult mai echilibrați din punct de vedere profesional, pun viața de familie pe primul loc și sunt mult mai relaxați.

“Nu muncesc mai mult de opt ore pe zi. Aici se respectă programul de lucru foarte strict, iar dacă stăm peste program, suntem obligați să ne luăm orele libere. Ziua tipică se împarte între activități administrative și de vânzare. Interacționez direct cu clienții, față în față. Pentru mine, fiecare zi este o provocare să învăț lucruri noi, să cunosc oameni, să fac oameni fericiți, ajutându-i să își găsească vacanța pe care și-o doresc. Da, am găsit echilibrul între viața profesională și cea personală, sunt mult mai fericită și aici planurile mele de viitor par mult mai realizabile. În cinci ani, mă văd lucrând remote pentru o companie de IT, mamă a doi copii și cu multe planuri de călătorie în jurul lumii. În mod cert, îmi este dor de prietenii mei din București. Uneori îmi este dor de serviciile absolut impecabile din anumite locuri din București, de centrul istoric al Bucureștiului, de cafenelele unde găsești tot felul de rețete noi de cafea, de viața de noapte cosmopolită și vibrantă, de abundența de produse și servicii care lipsesc în provincie. Dar, acestea nu sunt suficiente motive pentru a dori să locuiești în Capitală. Aglomerația, mizeria, calitatea aerului, lupta pentru resurse, îndârjirea, nepăsarea, zumzetul continuu, prețurile exorbitante și multe altele, sunt motive care atârnă greu în decizia de a nu mă întoarce în București”, afirmă tânăra.

Povestea Teei Eliade vine să confirme faptul că este foarte important în viață să faci doar ceea ce te pasionează. “Iubirea este cea mai importantă valoare: iubirea de sine, a oamenilor, a ceea ce faci. Responsabilitatea, autonomia, independența, umanitatea, creativitatea, curiozitatea, respectul, punctualitatea, profesionalismul, deschiderea și onestitatea sunt alte valori care, pe lângă iubire, mă ghidează atât în viața de zi cu zi cât și în carieră. Nu am dublu standard. Am încercat să fiu altfel în viața profesională, dar nu am putut”, a conchis Teea Eliade.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante fir
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1557 / 1710
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
    Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
    CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
    Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
    RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
    Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
    Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
    Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...